Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Mátyus néptáncegyüttes - Felsőszeli

Mátyus néptáncegyüttes - Felsőszeli

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Mátyus néptáncegyüttes - Felsőszeli
Mátyus néptáncegyüttes - Felsőszeli 2014. január 07. kedd, 14:30
Mátyus néptáncegyüttes - Felsőszeli

   A felsőszeli Mátyus néptánccsoport fennállásának 20. évfordulója alkalmából október 26-án, szombaton ünnepi táncesttel kedveskedett a néptánckedvelőknek. A műsoron felléptek továbbá a Berkenye néptáncegyüttes Kosútról, a Dunaág néptánccsoport Dunaszerdahelyről és a Cserók tánccsoport Győrből.

   A Mátyus a Csemadok mellett működő csoportként alakult újjá 1993-ban,  és működik azóta folyamatosan a Csemadok, később a Fikusz Ifjúsági Szervezet művészeti csoportjaként. A csoport legfontosabb célkitűzése a néptánc fiatalokkal való megszerettetése, értékeink közvetítése, bemutatása, mert vallják, hogy az ember értékét nem az adja meg, hogy szép-e vagy gazdag, hanem hogy mennyi örömöt tud adni másoknak. 

   A csoportban jól megférnek egymás mellett az alapiskolás, középiskolás, főiskolás diákok és a már dolgozó felnőtt fiatalok. Nemcsak a Mátyusföld táncaival és népdalaival, de magyarországi és erdélyi táncanyaggal is foglalkoznak.  Állandó fellépői a falu és a régió kulturális eseményeinek, bemutatkoztak már jó néhány környékbeli településen, valamint a határon túl is.

   A tánccsoportot a Bicskás zenekar kíséri, melynek tagjai Renczés Balázs, Szalai Máté és Bedecs Csaba. Műsorszámaik koreográfiáit a környékbeli tánccsoportok vezetői és táncosai készítették, ez adta az ötletet az ünnepi műsor programjához.

   Az est folyamán elsőként a nemeskosúti Berkenye Néptáncegyüttes lépett színpadra. Vezetőik Botló Péter és Ildikó. Ez alkalommal Észak-mezőségi táncokat mutattak be, majd a  Mátyus néptánccsoport előadásában  gömöri összeállítást láthatott a közönség.  A dunaszerdahelyi Dunaág Néptáncműhely vezetői Volner Nagy Melinda és Nagy Iván, erre az estére Szlovákia zenés és táncos hagyományaiból válogattak, előbb a Kis Dunaág utánpótlás csoport Zoboralji tűzugrást mutatott be, majd a Dunaág Néptáncegyüttes előadásában Zólyomi táncokat láthattunk.  Ezután Jobbágytelki táncok következtek a Mátyus tánccsoport előadásában.  A győrszentiváni Cserók Néptáncegyüttes először rábaközi táncokkal lépett színpadra, majd a Mátyus tánccsoport előadásában Küküllőmenti táncokat láthatott a közönség. Az est zárószáma előtt a győrszentiváni Cserók néptáncegyüttes előadásában somogyi táncok következtek és az est kicsúcsosodásaként a jubiláló Mátyus mérai táncokat mutatott be, melynek koreográfusai a mérai származású Muszka György és Muszka Ilona voltak. A fergeteges műsort tapsviharral köszönte meg a közönség, hiszen egy nagyon színvonalas, szívvel-lélekkel teli összeállítást láthattunk. Az igényes, nagy odafigyelést igénylő koreográfiák ellenére a csoport tagjairól sugárzott a lelkesedés, a tánc szeretete, az ifjúság lendületével, mosolygó arccal nyújtottak maradandó élményt. A táncos kedv és az energikus mozgás az ünnepi műsor végeztével sem lanyhult, hiszen hajnalig tartó táncház következett, melyhez a talpalávalót a Pósfa zenekar biztosította.

Nogely Mónika, Felsőszeli

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)