Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Márciusi receptek (2017)

Márciusi receptek (2017)

2024. április 18., csütörtök | Ma: Andrea (HU), Valér (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Márciusi receptek (2017)
Márciusi receptek (2017) 2017. március 27. hétfő, 11:48
Márciusi receptek (2017)

Brassói aprópecsenye

   Családomban ezt az ételt csak úgy emlegetjük, hogy “az isteni brassói”. Mindenki szereti, nagyon finom és laktató étel. Kifejezetten tudom ajánlani nagy családi összeröffenésekre, mert sok van belőle. Tájainkon nem egy ismert étel, nekem is akkor lett az egyik kedvencem, amikor a nővérem Magyarországon volt egyetemista és én mindig ott lógtam nála.  Kiskocsmák, kisvendéglők étlapjain, elfogadható áron az egyetemisták egyik kedvenc étele volt. Kutattam-kerestem a receptjét, ettem már nagyon finom, és nagyon gyatra brassóit is. Végül összeállt a “kép”, azóta én így készítem. Nagyon bejött, családom, barátaim egyik kedvence. Névnapomra összejöttünk a munkatársaimmal, természetesen megkérdeztem, mi legyen a menü? Erika kolléganőm mondta, “hát brassói”.

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, ha valaki a szaftosabb húsokat kedveli, csinálhatja tarjából is. Egy öklömnyi vöröshagyma, vagy két kisebb, úgy tíz gerezd fokhagyma, hogy ütős legyen, só, bors, mustár, majoránna, törtkömény, pici pirospaprika, olaj és  egy kiló krumpli.

Elkészítés: A húst helyes kis falatnyi darabokra vágjuk, elvégre aprópecsenyéről van szó. Megsózzuk, borsozzuk és egy evőkanálnyi mustárt is teszünk rá. Jól összekeverjük és pár percre állni hagyjuk. Addig szépen megpucoljuk és felvágjuk a vöröshagymát. Én keskeny félholdakra szoktam. Egy jó nagy serpenyőben (wokban) olajat forrósítunk, megsütjük benne a hagymát aranybarnára. Ha kész, jöhet bele a husi. Kevergetve fehéredésig sütjük, majd felöntjük 2 deci vízzel vagy alaplével, húslevessel. Lefedve puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy mindig szaftos legyen, ezért újra és újra felöntjük. Ha félpuha a hús, gazdagon megszórjuk majoránnával.  Közben meghámozunk és félholdra vágunk egy kiló burgonyát. Papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, egy tálba öntjük. Jól megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával, törtköménnyel és 2-3 evőkanál olajjal.  Összekeverjük és tepsibe öntjük. Sütőbe tolva piros, ropogósra sütjük. De, és ez nagyon fontos: akkor, amikor félpuha a krumpli, hozzáöntjük a finom, szaftos husit, amelybe előtte belenyomtuk a sok-sok fokhagymát.  Összekeverjük a húst a krumplival, és készre sütjük.

Nemcsak finom, hanem egy tepsiben megvan a husi és a köret is. Ha gazdagabban akarjuk készíteni, akkor 15 dekányi szalonnát és 15 dekányi zöldborsót is keverhetünk bele. Akkor a szalonnával kezdem a főzést, azután jön a hagymapirítás és a többi lépés. A zöldborsót a majoránna hozzáadásakor keverem az ételbe.


Babsaláta

   Azt, hogy a hüvelyesekből nem csak főzelék, leves készülhet Angliában tanultam meg. Kifejezetten megszerettem a babsalátát, és kérem a tisztelt olvasókat próbálják ki. Több szempontból is érdemes: finom és egészséges. Nekem mindig van a mélyhűtőmben zsenge zöldbab, (ceruzababnak is nevezik) amely a saláta alapja. Zöldborsót-cukorborsót is adhatunk a salátához és természetesen különböző zöldségeket, ami „szem s szájnak ingere”. Fontos, hogy az öntetet időben tegyük a salátára, hogy az ízek jól összeérjenek.

Hozzávalók: 2 maroknyi zöldbab, egy doboz vesebab vagy fehér óriásbab – az angolok butter bean-nek,vajbabnak hívják - /szupermarketben lehet venni, már előfőzött állapotban/, 1 szép nagy  lilahagyma, 1 darab  kaliforniai színes paprika.

Elkészítése: A zöldbabot sós vízben roppanósra főzzük. Ha kész, jéghideg vízbe szedjük, így megmarad a szépséges zöld színe. Ha kihűlt, lecsepegtetjük, és egy salátástálba tesszük. Belevágjuk guszta kis kockákra a lilahagymát és a kaliforniai paprikát. A konzervbabot leöblítjük, lecsepegtetjük és a többi zöldséghez adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Öntetet készítünk 1-1 evőkanál finom olajból, ecetből és kristálycukorból. Jól összekeverjük és a salira öntjük. Tökéletes lesz a brassóihoz.


Olvasói receptek

   A peredi Perina Ildikó receptejeiből válogattam ki kettőt. Az egyik egy édesség, amelynek a neve is azt sugallja, hogy igazi, békebeli, vagyis régi süteményről van szó, ez a nagymama cukros kalácsa. A másik recept a piros rizs, egy érdekes, pikáns köret. Kipróbáltam, csirkekarival. A kari (curry) szó egyébként egytálételt jelent, illetve a kari fűszerkeveréket. Hazája India, ahol a halastól kezdve a vegetáriánus kariig több ezer recept van. Az én csirkekarim olyan európaias, nincs benne annyi aromás fűszer. 


Piros rizs

Hozzávalók: 1/4 kg rizs, 1 vöröshagyma, pirospaprika, bors, vegeta, só és paradicsomlé.

Elkészítése: Gondolom, nem kell leírni a rizskészítés menetét.  Szaftos, hazai paradicsomlével kell felönteni víz helyett. Olyan olaszos beütésű, különleges ez a köret, nekem nagyon ízlett. Gondoltam, készítek hozzá egy csirkés ételt, egy csirkekarit, legyen egy igazi nemzetközi kombináció: az olaszos rizs az indiai csirkével. Megsúgom, hogy a mátyusföldi gyomor elbírja!


Csirkekari

Hozzávalók: 2 db csirkemell, 1 db vöröshagyma vagy egy szép szál póréhagyma, 1 sárgarépa, pár gerezd fokhagyma, és egy maroknyi helyesre vágott zöldségkeverék.  Egy-két rózsányi karfiol vagy brokkoli, illetve gomba, cukkini, padlizsán, szóval bármi. Továbbá kell még egy doboz tejszín (az eredeti receptben kókusztejet használnak a tejszín helyett), kari fűszer vagy kurkuma, só, bors.

Elkészítése: Nagyobb kockákra vágjuk a csirkehusit, megsózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben forró olajon szép üvegesre pároljuk a hagymát.  Ha kész rádobjuk a húst, megszórjuk a kari fűszerrel és kevergetve sütjük pár percig. Ezek után felöntjük 2,5 dl vízzel, sózzuk és lefedve 10 percig főzzük. Következik a durvára reszelt sárgarépa, a zöldségek és a fokhagyma. Újabb 10 perc után hozzáöntjük a tejszínt. Kis lángon forraljuk addig amíg szép, krémes állagot kapunk. Mondanom sem kell, hogy kóstolgatjuk rendesen, és ha kell még fűszerezünk.


Nagymama cukros kalácsa

Hozzávalók: 4 db tojássárgája, 25 dkg porcukor, 250 dkg vaj, ½ kg rétesliszt, 1 egész doboz tejszín, 4 habbá kivert tojásfehérje és 1 kávéskanál szalakáli, amit nálunk szalajkának neveznek.

Elkészítése: A hozzávalókat összedolgozzuk, legvégén a tojásfehérjéket lágyan belekeverjük a masszába. Két tételben gyúródeszkára öntjük a tésztát. Lisztes kézzel óvatosan szétnyomkodjuk úgy, hogy kb. fél centi magas legyen. Pogácsaszaggatóval vagy másféle formával kiszaggatjuk, és a tetejét megszórjuk kristálycukorral. Forró sütőben készre sütjük.

Sok szeretettel
Szabó Éva

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)