Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Magyar misék Nagyszombatban

Magyar misék Nagyszombatban

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Magyar misék Nagyszombatban
Magyar misék Nagyszombatban 2017. január 03. kedd, 13:27
Magyar misék Nagyszombatban

   Az ismert, bevezetett és alkalmazott hagyomány szerint november hónap második keddjén, magyar énektől és imától volt hangos a Fő utcai Szent Ilona-templom Nagyszombatban. A templom a "magyarok temploma" néven is ismert, hiszen még a múlt század 50-es éveiben rendszeresen magyar nyelvű misét szolgáltak itt.

   2013 hamvazószerdájától kezdődően ez volt sorrendben a 34. alkalom, hogy a helyi és környékbeli magyarok imára, majd kötetlen baráti beszélgetésre sereglettek össze, csaknem kéttucatnyian.
Az elmúlt alkalmak során már több vendégünk is volt. Berényi József, volt MKP-elnök szülei és Pék László, az SzMPSz korábbi elnöke is eljöttek közénk. De mindig jönnek - erősítendő a helyi kis, de erős, összetartani, kitartani és megmaradni akaró közösséget -, a közeli és távolabbi régiókból is hívek. Ez alkalommal a Pántlika Zenekar ifjoncait, Samut  és Matyit üdvözölhettük Dunaszerdahelyről és Egyházgelléről, akik tanítójuk, Sebő József vezetésével hegedű játékukkal és szépen csengő, képzett énekhangjukkal emelték az est hangulatát. Ministráns ugyan most hiányzott, a sekrestyés úr segített az asszisztencióban.

   A szentmisét két lelkiatya celebrálta. Kiss Róbert nagyszombati vikárius, komáromi esperesplébános és Németh Rezső, nyugalmazott pozsonyi és csallóközcsütörtöki lelkiatya, aki a prédikációt tartotta. Jelen voltak a nagyszombati egyetemeken tanító docensek is, szintén állandó látogatók: Hústava István és Morovics László, aki szüleivel együtt érkezett. 

   A mise után a szomszédos pasztorációs központban nagyon jó hangulatban szállt el a hátralévő idő, csaknem két óra, beszélgetésre, ismerkedésre. Legközelebb Luca-napkor, december 13-án tartjuk összejövetelünket.

Zilizi Kristóf, fotó: Új Krisztina

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)