Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Lekvárfőzés

Lekvárfőzés

2024. április 16., kedd | Ma: Csongor (HU), Dana/Danica (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Lekvárfőzés
Lekvárfőzés 2016. május 05. csütörtök, 15:27
Lekvárfőzés

   Nálunk a lekvárfőzés szintén több ember munkáját követelte. Szep­temberben, amikor már jó édesre érett a szilva, lerázták, összeszedték, megmosták és kiválogatták közülük a rosszat. Egy részét félrerakták aszalni, a többit lekvárnak, befőttnek mosták be. A befőttnek való ke­ményebb szilvákat üvegbe rakták három evőkanál cukrot tettek rá és felöntötték vízzel. Ezután következett a dunsztolás. A pergamennel lekötött üvegeket nagy fazékba, szalmára állították és feltették forrni. A szilvát nem volt szabad sokáig főzni, mert szétlottyant. Amint az üvegben megjelentek a buborékok, levették a tűzről, és a fazékban hagyták kihűlni. Csak hidegen kerülhetett az éléskamra polcaira. Ál­talában húshoz fogyasztották.

   A lekvárfőzéshez sok asszonykéz kellett, mert a hosszúszemű besz­tercei szilvát ki kellett magozni. Már délután körülülték a teknőket, melyben vízbe áztatva várakozott a szilva a magozásra. Estére tele lett a vasfazék. Korán reggel tüzet raktak a katlan alatt és elkezdték főzni a lekvárt. Kezdetben nehéz volt kavarni a sok szilvát, ezért fokozatosan öntötték be az újabb adagokat, amikor a benne lévő már meglazult. Közben bedagasztották a kalácsot, és amikor keszőcévé (félig megfőtt lekvárrá) vált a szilva, lepényt sütöttek a kemencébe, és a gyerekeknek erre kenték rá a torkosságot. Estére keményre főtt a lekvár. Lekváros köcsögökbe töltötték, és a még meleg kemencébe rakták, hogy kér­gesedjen meg a teteje. Nem is romlott el az így készített szilvalekvár, kibírta a következő évi főzésig.

   A duráncai szilvát nem lehetett kimagozni, nem vált el a magjától, ezért a szilvapaszírozón kellett átengedni, s miután megfőtt tovább sűrítették.

Mészáros Ilona, Zsigárd

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)