Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Lehet-e magyar nyelvű a diploma?

Lehet-e magyar nyelvű a diploma?

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Lehet-e magyar nyelvű a diploma?
Lehet-e magyar nyelvű a diploma? 2015. október 30. péntek, 14:03
Lehet-e magyar nyelvű a diploma?

   Az utóbbi években egyre erősödő két- vagy többnyelvűsítési törekvéseknek köszönhetően rendszeresen felmerül a fenti kérdés, mivel sajnálatos módon különböző okokra hivatkozva egyelőre nem ad ki magyarul diplomát egyik szlovákiai felsőoktatási intézményünk sem, pedig 2013.  január 1-től a magyar nyelvű diplomák kiadásának jogi akadálya nincs.

   Mivel közokiratról van szó, az államnyelvtörvényről szóló 270/1995 sz. többször módosított törvény 3. § (2) bekezdésének a) pontja szerint a szlovák nyelvű diploma kötelező, emellett azonban a főiskolákról szóló 131/2002 sz. többször módosított törvény 68. § (5) bekezdése értelmében a diplomát az egyetem a diák kérésére más nyelven is kiadhatja, ha azon a nyelven az egyetem be tudja biztosítani a diploma kiadását mellékleteivel együtt, miközben minimum az angol nyelvű verziót köteles bebiztosítani (de ezt is csak kérvényre kell kiadnia, nem  automatikusan!). Az idézett jogszabály csak egyes számot használ ("v jazyku požadovanom študentom"), ezért több nyelvi verzióban nem kérvényezhető a diploma kiadása. Véleményem szerint azonban, mivel az egyetem nem állami szerv, tehát vonatkozik rá a "mindent lehet, amit a törvény nem tilt" alkotmányos szabály, saját akadémiai jogkörében előírhatja, hogy kérvényezéstől függetlenül automatikusan többnyelvűen adja ki a diplomákat. Ezt az angol nyelvű verzióra vonatkozóan több egyetem meg is tette, emiatt ezen a nyelven már automatikusan kiadják a diplomát. A magyar nyelvű okirat azonban még valamiért várat magára, pedig a fentiek értelmében csak az egyetemen múlik, hányféle nyelvi verzióban biztosítja a szóban forgó közokirat kiadását. Az egyetemi képviselők általában technikai problémákra hivatkoznak, de ha a diákok részéről kellő számú kérvény érkezne, talán az egyetemek sem keresnének kifogásokat és megoldódnának ezek a problémák.

   Arra bíztatok tehát minden magyar anyanyelvű diákot, éljen törvényadta jogával, és kérvényezze diplomája kiadását magyarul is! Mintakérvényt szükség esetén térítésmentesen bárkinek küldök.

Mgr. Szekeres Klaudia-ügyvéd
Tel.: 0914 240 723, 031/779 60 06

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)