Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Kukoricás Dzsanga lucaszéke

Kukoricás Dzsanga lucaszéke

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > Kukoricás Dzsanga lucaszéke
Kukoricás Dzsanga lucaszéke 2013. október 08. kedd, 12:20
Kukoricás Dzsanga lucaszéke

   Hol volt, hol nem volt, Szél úrfit épp hogy kiengedték a zsákjából, máris kedve szottyant szalonnázni. Mangalicaszalonna ugyan akadt, de honnét vegyen hozzá bicsakot? Gondolkodott, majd belenyúlt mélyen a legközelebbi madárijesztő zsebébe. Bizony, hogy talált benne egy megfelelőt. Majd el felejtettem, Szél úrfi szülőföldjén Alsó- és Felsőszeliben nem csupán a betyárok hordanak bicsakot, hanem a helybéli, valamit magukra adó madárijesztők is.

   Aztán meg Felsőszeliben élt a világ leghíresebb legénykéje. Úgy hívták, hogy kukoricás Dzsanga. Azért nevezték kukoricás Dzsangának, mert ha szerelmi bánata volt, a kukorica levelekből font világraszóló táskát, papucsot, lábtörlőt vagy akár széktámlát. Hát nem úgy esett, hogy kinézte magának a helyi boszorkány három csetres lánya. Olyan derék volt a legény, hogy csak úgy pisiltek utána a kis boszorkák.

   Egyszer aztán megharagudtak kukoricás Dzsangára. Május első reggelére barátaival minden eladó leány ablaka elé májusfát állítottak, mégpedig a Duna melléki erdők bódító csórmányfáját tűzték fel egy magas póznára. A csórmányfa éppen ilyenkor virágzik, s a nevét onnét kapta, hogy a régi jobbágyvilágban úgy kellett elcsórni az uradalmi erdőkből. Legalábbis a szeliek elbeszélése alapján. A lényeg mégis az, hogy a három csitri ablaka elől hiányzott a májusfa. Megátkozták, és rontást hoztak kukoricás Dzsangára. Állatai elhullottak, neki meg kihullott a haja, a bajszáról nem is beszélve. Hiába kenegette a legény a helyét tyúktrágyával meg galambpiszokkal. Aztán kukoricás Dzsanga nagybátyja Danajka Samu így szólt a legényhez:

   Lucaszékét kell készítened! Téged bizony megronthattak a boszorkák, s csak úgy tudod meg, kik a galád rosszakaróid, ha a karácsonyi éjféli mise alatt, pontban úrfelmutatáskor felállsz a lucaszékre. Ekkor ugyanis hátrafordulnak a boszorkák. Ez már a vérükben van. A szék készítéséhez Luca napján éjfélkor kell hozzáfogni, és 13 napon át 13 fából elkészítened.
   Igen ám – szólott kukoricás Dzsanga -, de mi van azokkal a boszorkányokkal, akik nem mennek éjféli misére?
   Ettől fölösleges tartanod, ne legyen a nevem vén Danajka Samu. A boszorkányoknak is van tízparancsolatuk. Az a boszorka, aki nem megy el a misére, elveszíti a varázserejét, a seprűjéről nem is beszélve. Hanem aztán vigyáznod kell, egykomám! A hátraforduló boszorkák részéről már nem érhet rontás, de fel kell venned a nyúlcipődet, ha békességet akarsz. A lucaszéket rögvest haza kell vinned, s a forgácsával együtt eltüzelned. Hogy a boszorkányok ne érjenek a nyomodba, szórj mákot a templomajtó környékére. Ez megállítja őket, mert ezt mind egy szemig össze kell csipegetniük. Ha ez sem segít, dobj a hátad mögé egy sűrű kefét. Ebből erdő kerekedik, mely lefékezi a legeltökéltebb boszorkát is. Otthon a kilincset a gatyamadzaggal visszájára ki kell kötnöd, s a kulcslyukat be kell dugaszolnod. Ha a kulcslyukról megfeledkezel, a boszorkányok bemasíroznak rajta, s úgy elnáspángolnak, hogy a nevüket és a képüket is elfelejted.

   Így is történt. Kukoricát Dzsanga elégette a lucaszéket a forgáccsal együtt. Ám Lucifer és kedvenc boszorkái bosszút esküdtek. Kénköves esőfelhőket küldtek a két szeli irányába. Több se kellett Szél úrfinak! Egy óriási ásítás után örökre elfújta a felhőket a szülőföldjéről. Kukoricás Dzsanga még aznap megházasadott. Elvette a falu legszebb és legügyesebb lányát, Amálkát, akinél jobb és finomabb hegyes túrót nem készített errefelé senki. Hamarosan az ő túrójáról lett nevezetes Felsőszeli, még a fővárosban is.

   Kukoricás Dzsangának és nejének pont nyolc fia született, akik nyolc szál vesszőből korbácsot fontak és apró szentek napján elfenekelték, végigsuprálták a falu lányait és asszonyait. Majd elfelejtettem a következő mondóka kíséretében:

Kilises ne légy, bolhás ne légy, egészséggel, üdvösséggel fizess nekem ezüstpénzzel!

   Nem csoda hát, ha meggazdagodott kukoricás Dzsanga és Amálka, később, vízkeresztkor bíróvá választották. Lett nagy dínomdánom. Szél úrfi vezette a beavatást. Aki nem hiszi, keresse meg a Szél úrfi zsákját, bújjon bele, s fakadjon álomra. Bölcsebb lesz a bagolynál is. Itt a véle, s fuss el véle.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)