Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Könyvajánló

Könyvajánló

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Könyvajánló
Könyvajánló 2013. október 19. szombat, 13:03
Könyvajánló

„A helyzet, amelyben az egyén találja magát, annak eredménye, amit ő és előtte mások átéltek, tettek és gondoltak, a visszavonhatatlan döntéseké tehát. Egyedül a múltnak tudható be, hogy az ember gondolkozni, cselekedni és létezni tud (ha számot vet ezzel a múlttal). Ebben áll létezésének történetisége.” – Erich Frank

   Egy csodálatosan szép, rendkívül érdekes könyvet ajánlok minden olyan olvasó figyelmébe, akit érdekel a történelem.

   Egy nagymúltú magyar főnemesi család, a Károlyi grófok évszázadokon átívelő, mozgalmas, eseményekben gazdag története bontakozik ki előttünk ennek a páratlan gondossággal és ornamentikusan felépített, nagyívű könyvnek a lapjain, amely sok szempontból egy kimeríthetetlen tárház is, amelyben elmélyülhetünk, találhatunk példaképeket és önigazolást, kereshetjük magyar identitásunkat, elemezhetjük a lezajlott folyamatokat, amik kivetítődnek a későbbi korokra, sőt jelenünkre és jövőnkre is hatással vannak.

   Elénk tárul a Károlyi grófi család kronológiai sorrendbe szedett, ezer évre visszatekintő története, megismerjük a dinasztia egyházi és politikai életben fontos szerepet betöltő, kiemelkedő tagjait: gróf Károlyi Sándor volt a Rákóczi-felkelést lezáró szatmári béke aláírója, gróf Károlyi István építtette a magyar romantikus építészet gyöngyszemeként számontartott fóti katolikus templomot, gróf Károlyi Alajos nagykövetként vett részt a Berlini kongresszuson, gróf Károlyi György volt a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapítója, Széchenyi István és Wesselényi Miklós mellett a reformkor egyik legnagyobb formátumú alakja,  gróf Károlyi II. Lajos volt a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács egyik megalapítója.... és még sorolhatnánk a diplomatákat, katonákat, mecénásokat.   Gróf Károlyi I. Lajos, Nyitra megye főispánja alapította a család tótmegyeri ágát.  Itt éltek, közel hozzánk, szinte egy kőhajításnyira, és nem ismerjük őket. Ezer szállal kötődtek Tótmegyerhez, gyönyörű – ma is megtekinthető – kastélyuk ott áll a park közepén. Törődtek a falu népével, az ott élő emberekkel. Iskolákat, kórházat, templomot, kápolnákat építettek és tartottak fenn, közben előrelátóan, szervezetten, okosan fejlesztették, korszerűsítették a mezőgazdasági termelést, az erdősítést, vadgazdálkodást. Nem csak az emberekkel, de az állatokkal is törődtek. Létrehozták a világhírű fácánost, meghívót kapni a híres-neves megyeri vadászatokra rangot, megtiszteltetést jelentett.

   A Károlyi grófi család számos tagja fontos, történelemformáló esemény irányítója volt. Olyan eseményeké, melyek hatása országra, régióra, a körülöttük élő emberekre visszavonhatatlan hatással volt. Széleslátókörű, művelt emberek voltak, akik sok esetben megelőzték saját korukat is.

   Büszkén, magától értetődő módon vállalták magyarságukat, ami ma is követendő példaként áll előttünk. Újító szándékuk, munkájuk, modern felfogásuk, ragyogóan okos, előrelátó gondolkodásuk kézzelfogható, szemmel látható hatása egészen napjainkig ott van mindenhol, ahol éltek.

   A Károlyi család ma élő tagjai sem tagadták meg őseik hitét, felfogását, változtatni, tenni akaró elkötelezettségét.

   A könyv írója, Szabó Imre mérnök, Tótmegyer szülötte, hihetetlen alapossággal kereste, kutatta fel ennek a neves, magasan értékelhető grófi családnak az ezeréves történetét, bemutatva nekünk, olvasóknak a történelmi hátteret, a jelentős, országfejlesztő, példamutató, értékeket teremtő eseményeket, történéseket. Minthogy személyesen ismeri a Károlyi család  tótmegyeri ágának ma is élő tagjait, nem csak levéltári adatokat tár elénk, de különleges családi fotográfiákat is bemutat, melyek csak növelik a könyv színvonalát és értékét.   

   Rabul ejtenek az enciklopédikus tényszerűséggel, pontosságal megírt történelmi részeket átszövő, lírai finomságú legendák, melyek emberi sorsokról mesélnek és úgy csillanak meg a könyv lapjain, mint a kastélypark ősöreg fenyőfáinak borostyánkönnyei....

   A falu – Tótmegyer – a Károlyiak lakhelye, valamikori otthona és birtoka még most is éli és érzi a grófi család munkálkodásának minden előnyét. A kastély falai, a templom téglái, a park régi fái, a föld minden röge, a kanálisok vizének minden cseppje, a régi épületek megreccsenő gerendái, a hely szelleme – velünk élő, lélegző történelem. A Károlyi grófi családnak köszönhetően magyar történelem is, ami ott van Szabó Imre  remek és csodálatos könyvének minden egyes lapján. Ne hagyjuk elveszni, felmorzsolódni, elenyészni hazaszeretetünket, büszkeségünket, magyarságtudatunkat. Mindezek nélkül szegényebb lenne az életünk.

Legyen ez a könyv minden történelem-szerető magyar ember egyik legkedvesebb olvasmánya.

Birkus Magda, Tardoskedd

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)