Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Közösen szórakoznak és dolgoznak

Közösen szórakoznak és dolgoznak

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Közösen szórakoznak és dolgoznak
Közösen szórakoznak és dolgoznak 2017. április 03. hétfő, 12:56
Közösen szórakoznak és dolgoznak

   Minden kirándulásukon lehet művelődni. Pécsre és Budapestre is szerveznek kirándulást az idén a deáki nyugdíjasok. Egyebek mellett erről is értesült, aki részt vett a deáki nyugdíjasklub február 13-án, a helyi nyugdíjas-otthonban megtartott évzáró taggyűlésén.

   A bevezetőben az elvégzett munkáról, a megvalósult programokról, az idei tervekről, valamint a klub anyagi helyzetéről hallhatott beszámolót a több tucatnyi résztvevő. A tavalyi tevékenységet összefoglaló Nagy Erzsébet megemlítette a „Múltidéző” címmel tavaly márciusban megrendezett kiállítást, ahol három asztalon háromféle hagyományt – a farsangot, az aratást és a szüretet – felidéző tárgyakat állítottak ki. Amint az ebben a klubban már hagyomány, a kiállításra a klubtagok saját készítésű süteményeket is hoztak, amit a kiállítás látogatói megvásárolhattak. A klubnak ez az egyik bevételi forrása, amiből aztán a különféle rendezvényeik költségeit fedezik. A kiállításnak nagy sikere volt, több mint 90 látogatót fogadtak.  A sütemény mind elkelt, úgyhogy a másnap megtartott nőnapi teadélutánon a klubtagok kénytelenek voltak a teához bolti süteményt vásárolni.

   Az áprilisi takarítás is a tagság hagyományos tevékenysége - ekkor a kálváriadombot takarították – bozótvágás, gereblyézés és hasonló volt programon. A tagok részt vettek a faluban működő másik nyugdíjasklub, a szlovák nyugdíjasok klubja által szervezett kiállításon. „Két kultúra egy asztalon” címmel elsősorban kézimunkákkal és egyéb kézműves alkotásokkal szemléltették, hogy a szlovák és a magyar kultúra milyen jól megfér egymás mellett. Májusban egy gyógyászati előadást hallgathattak meg, júniusban pedig háromnapos kiránduláson vettek részt, amelynek úticélja Kassa volt. Ellátogattak a Szent Erzsébet dómba, annak kriptájában koszorút helyeztek el II. Rákóczi Ferenc fejedelem kőkoporsóján, megnézték az Orbán tornyot, a Kassai Állami Színházat, a Márai Sándor emlékszobát és a város más nevezetességeit. Mivel a nyugdíjasok a vasúton ingyen utazhatnak, erre a kirándulásra is vonattal mentek, mégpedig odafelé az északi, poprádi vonalon, hazafelé pedig a déli vonalon, ahol a vonatablakból a felújítás alatt álló krasznahorkai várat is megcsodálhatták.

   Július elején a Deáki Falunapok rendezvénysorozatában nyugdíjasaink a „Szállj dalom, szállj” című népdal-összeállítással léptek színpadra. Ugyanezt a műsort adták elő a helyi Csemadok alapszervezet idén januárban megtartott évzáróján is. Szeptemberben a klub több tagja a környékbeli nyugdíjasszervezetekkel közösen vett részt a párkányi Simon –Júda vásárom.

   A deáki nyugdíjasok „Régi nóta, híres nóta...” címmel sikeres nótaestet is rendeztek. Ám a klubtagok nemcsak szórakoznak, hanem dolgoznak is.  Hagyománnyá vált, hogy közösen, szervezetten vesznek részt a húsvét, búcsú és karácsony előtti templomtakarításban.

   Az évértékelő után Varga Mária tartott pénztári beszámolót, amelyből kiderült, olyan jól gazdálkodnak, hogy azt még a helyi önkormányzatot az évzárón képviselő Bukovsky Péter polgármester-helyettes is megirigyelte, mondván jó lenne, ha a községi pénztárnak is ilyen pozitív mérlege lenne.

   Az idei évre tervezett akciókról Hajdú Irén, a klub vezetője tájékoztatott. Március 12-én sütemény-kiállítást rendeznek, amely receptcserére is jó alkalom a gazdasszonyoknak. Március 13-án a Nőnap alkalmából gyűlnek majd össze. Áprilisban megemlékeznek a „Föld Napjáról”, és ismét sort kerítenek a kálváriadomb takarítására. Arany János születésének 200. születésnapjáról szavalatokkal és megzenésített versek előadásával szeretnének megemlékezni. Ismét megszervezik a „Régi nóta, híres nóta cseng fülembe” című nótaestet. Nyáron Pécsre szerveznek kirándulást. Oda is ingyenes vonatjeggyel utaznak. Természetesen megnézik majd a híres pécsi székesegyházat, de ellátogatnak egy Pécs melletti karmelita kolostorba is, sőt az éjjeli szállásuk is ott lesz, a karmeliták által működtetett turistaszállóban. Egy egynapos budapesti látogatás is tervben van, ezúttal a Gellért-hegy belsejében lévő Pálos-rendi Sziklatemplomba szeretné elvinni nyugdíjas társait a klubelnök. Irénke néni elmondta, mindig igyekszik olyan tartalommal megtölteni a kirándulások programját, hogy ott a résztvevők a szórakozás mellett művelődjenek is, és vallási töltete is legyen az ottlétnek.

   A „hivatalos” rész után nem hagyományos „kultúrműsor” következett: a résztvevők a klubelnök által készített kis füzetekből közösen olvasták el fennhangon Arany János „Családi kör” című költeményét. Amint az ilyenkor szokás, felköszöntötték a tavalyi évben kerek születési évfordulójukat ünnepelt tagokat. Hajdú Irén klubelnök és a Bukovsky Péter alpolgármester nyújtottak át egy-egy rózsaszín szegfűt a jubilánsoknak.

   A találkozó a községi hivatal által biztosított finom ebéd után jó hangulatú tereferével folytatódott.

(gaál)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)