Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Kodály Galántája – Galánta Kodálya

Kodály Galántája – Galánta Kodálya

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Kodály Galántája – Galánta Kodálya
Kodály Galántája – Galánta Kodálya 2013. december 12. csütörtök, 09:38
Kodály Galántája – Galánta Kodálya

   Kodály Zoltán nem Galántán született, de gyermekkorának meghatározó 7 évét itt töltötte. Munkásságára nagy hatással volt dajkája és a család személyzete – cselédek, a környező falvakból származó lányok – akiktől a népdalokat hallotta. Amikor Galánta díszpolgárává avatták (1943), meleg szavakkal emlékezett meg róluk és mezítlábas pajtásairól.

   Népdalgyűjtő útjai alkalmával többször járt Mátyusföldön, Csallóközben. Az általa összegyűjtött teljes anyag 5 233 dal, melynek tekintélyes részét – 2 490 dallamot a mai Szlovákia területén gyűjtött.

   Galánta tisztelettel ápolja Kodály emlékét. Emlékműve van az Esterházy kastély parkjában, emléktáblája a vasútállomás épületének falán, nevét viseli az alapiskola, a gimnázium és a daloskör. Háromévente Kodály Napok (kórustalálkozó), évente Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny idézi fel a zeneszerző műveit, munkásságát.

   Idén, a kettős Kodály évforduló – a díszpolgárrá avatás 70., és a Galántai táncok című Kodály mű bemutatójának 80. évfordulója – jegyében Galántán, 2013. októberében Kodály hangja a zenében Magyarország hangja címmel vándorkiállítás nyílt, mely bejárta a város minden iskoláját.

   November 28-án a Galántai Városi Művelődési központban fejeződött be a megemlékezés sorozat. Délelőtt a város szlovák és magyar iskoláinak diákjai egy szlovák nyelvű és egy magyar nyelvű emlékműsort láthattak a VMK színháztermében. Mindkét műsorblokkban fellépett a Kodály Zoltán MTNY Alapiskola gyermekkórusa, Balogh Csaba vezényletével. A Kodály Zoltán MTNY Gimnázium bábcsoportja a mozgásszínház és fekete színház elemeit ötvöző, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve által ihletett játékot mutatott be. A bábcsoport vezetője a gimnázium tanára, Mészáros Andrea. A harmadik fellépő, a Galgóci Művészeti Alapiskola Hlohovčatá kórusa volt. Martina Baračková karnagy vezetésével 7 dalt adtak elő, amelyek között volt népdalfeldolgozás és swing is. Előadásmódjuk élvezetes, formabontó és rendkívül szórakoztató volt. A tanulók a műsorok iránti tetszésüket tapssal és füttyel fejezték ki.

   A koradélutáni órákban a neogótikus kastélyban került sor a Kodály szimpóziumra került sor. Előadók: Bónis Ferenc, zenetörténész, Ittzés Mihály, zenepedagógus, karvezető és Józsa Mónika, karnagy, egyetemi oktató. Bónis Ferenc betegség miatt nem vehetett részt. Előadását Kodály Zoltán és Móricz Zsigmond címmel elküldte, felolvasásra került. Józsa Mónika Kodály galántai és nagyszombati éveiről beszél nagyon érdekesen. Előadása a nem Kodály-kutatók részére is élvezetes, humoros, több új adatot tartalmazó volt. Ittzés Mihály előadásában arról is hallhattunk, milyen hatással volt a galántai cigány-zenészek tevékenysége, hagyományai Kodály Zoltán munkásságára.

   Este, az ünnepségsorozat kicsúcsosodásaként, a VMK színháztermében hangverseny résztvevői lehettünk. Az est Garai István: Kodály és Galánta című előadással kezdődött Jakubecz László tolmácsolásában. Ünnepi köszöntőt Maťašovsky László, Galánta polgármestere mondott. A Kodály Zoltán Daloskör három Kodály művet adott elő, Józsa Mónika karnagy vezetésével. Ezt követően a győri Széchenyi István Egyetem szimfonikus zenekara  következett, négy mű tolmácsolásával. Aki részese lehetett ennek a csodálatos estnek, lélekben megerősödve készül a már ajtónkon kopogtató ünnepekre.

   Galánta ezzel az emelkedett, méltóságteljes ünnepségsorozattal adózott Kodály Zoltánnak.

   A rendezésért köszönet Galánta városának, a Galántai Városi Művelődési Központnak, a Csemadok Galántai Területi Választmányának és Városi Szervezetének.

Takács Erika

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)