Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ki örökli a weboldalt?

Ki örökli a weboldalt?

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Ki örökli a weboldalt?
Ki örökli a weboldalt? 2013. október 07. hétfő, 13:52
Ki örökli a weboldalt?

   Az internet elterjedésével egyre gyakrabban felmerül a kérdés: kié lesz a weboldal a tulajdonos elhalálozása esetén, hiszen főleg vállalkozásoknál jelentős értékről lehet szó.
   A kérdés megválaszolásához először is tisztáznunk kell, ki a weboldal tulajdonosa (felhasználója), hiszen egy laikusnak ez sem teljesen nyilvánvaló. A weboldal tulajdonosa azonos a domén tulajdonosával, tehát azzal a személlyel, aki a weboldal címében szereplő domén nevet regisztrálta valamely webhosting szolgáltatónál. Amennyiben ez jogi személy (pl. gazdasági társaság), viszonylag egyszerű az örökös dolga, mivel a jogi személyek létezését a haláleset többnyire nem befolyásolja. A megkötött szerződések így továbbra is érvényben maradnak, és a szükséges személycsere és a vele kapcsolatos adatok módosítása után a jogi személy folytathatja tevékenységét. Természetes személyek esetén már kicsit bonyolultabb a dolog, hiszen csak a hagyatéki eljárás lefolytatása után válik egyértelművé, ki a domén név örököse, persze ha egyáltalán belekerül a hagyatéki végzésbe. Ha igen, az örökös a jogerős végzés alapján gyakorolhatja ehhez kapcsolódó jogait. Ha viszont a domén névre nem tér ki a végzés, két eset lehetséges: amennyiben egy vállalkozás weboldaláról van szó, az örökli a domén nevet, aki a vállalkozást, ha pedig magánjellegű a weboldal, az örökösök megegyezésén múlik, ki veszi át a domén nevet (ha nem tudnak megegyezni, póthagyatéki eljárást kell indítani ennek letárgyalására). Mivel a hagyatéki eljárás gyakran elhúzódik, fontos, hogy az örökösök ezalatt is gondoskodjanak a domén regisztrációjának meghosszabbításáról az éves díj befizetésével. Ennek elmulasztása akár a domén elvesztésével is járhat, hiszen ilyen esetben bárki regisztráltathatja a felszabadult domén nevet. Szükség esetén a hagyatéki eljáráson belül kérhetjük a domén név regisztrációjának ideiglenes letiltását is az eljárás jogerős lezárásáig.
   Amennyiben egy „befutott“ weboldalról van szó, a tulajdonos haláláról érdemes minél hamarabb értesíteni a megfelelő webhosting szolgáltatót vagy egyenesen az SK-NIC, a. s. társaságot, amely a szlovákiai domén nevek nemzeti szolgáltatója a webhosting társaságokon keresztül. Ezzel kapcsolatban felhívnám a figyelmet az SK-NIC, a. s. szabályzatára, mely szerint a domén-tulajdonos halálával a domén-szerződés megszűnik! Bár ez a szabály jogilag eléggé vitatható, ha meg szeretnénk tartani az elhunyt domén nevét, jobb, ha bejelentjük a halálesetet, és megegyezünk a szolgáltatóval a további teendőkről.

Mgr. Szekeres Klaudia, ügyvéd
(Tel.: 0914-240723, 031-7796006)                                                            

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)