Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Kertészkedés augusztusban

Kertészkedés augusztusban

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Kertészkedés augusztusban
Kertészkedés augusztusban 2013. október 06. vasárnap, 13:37
Kertészkedés augusztusban

Hétvégi kiránduláson csicsókát láttam. Ültessek belőle a kertemben is?

   Régi gazdasági épületek, tanyák, présházak mellett még mindig gyakran feltűnik egy 2-2,5 m magas szárú, kis napraforgóhoz hasonló virágú növény.

   Ez a csicsóka, amely őshazájában, Észak-Amerikában az indiánok étkezésében valamikor igen fontos szerepet játszott. Évelő növény, mert a földben maradó gumóiból rendszeresen megújul. A napos vagy félárnyékos helyet szereti, árnyékban, fák alatt csak sínylődik!

   Roppant igénytelen növény! Szárazságtűrő, a sovány homokon, sőt a szikesedő talajon is megél, de meghálálja a tápdús termőhelyet. Gondozásra alig, vegyi növényvédelemre pedig egyáltalán nincs szüksége.

   A földben fejlődő gumóit ősszel lehet kiszedni. A korszerű fajták gumói burgonyaméretűek, majdnem teljesen sima felületűek. Csak rövid ideig tárolhatók, mert száraz helyen (hűtőszekrényben) rövidesen megfonnyadnak, nedves helyen pedig megpenészednek, ezért mindig csak annyi gumót ajánlatos felszedni, amennyit el is készítenek belőle.

   A csicsóka gumója sok szénhidrátot tartalmaz, de ez nem keményítő és cukor, hanem inulin formájában van jelen. Ezért a csicsókát mértékletesen a cukorbetegek is fogyaszthatják.

   Sütve, főzve, pehelynek, pürének feldolgozva fogyasztható, diabetikus és csecsemőtápszerek készülnek belőle. Kiváló zamatú turistacsalogató a parázsban sült csicsóka!

   A leveles szára sertések, nyulak, juhok takarmányozására és silózásra alkalmas. A friss virágja tartós vázadísz. A levágott szárát a kertészek a fagyérzékeny növények (füge, gránátalma, rozmaring stb.) téli védelmére használják fel.

KERTÉSZKEDÉS AUGUSZTUSBAN

   A gyümölcsöket csak teljesen érett állapotban szedjük le. A nagyon megrakott ágakat támasszuk alá. A fiatal gyümölcsfákat ritkítsuk meg, és a vízhajtásokat távolítsuk el. A meggy hosszú hajtásait vágjuk vissza. A málna leérett vesszőit vágjuk ki. A színes lombú fák, cserjék alakító metszését végezzük el. A kártevők és a betegségek megjelenését kísérjük figyelemmel, és ha szükséges, védekezzünk ellenük. Gyomirtáskor vigyázzunk, hogy a későn virágzó növények ne sérüljenek meg. Az évelőket bőségesen öntözzük, a talaj felületét lazítsuk, szükség esetén kapáljuk, de ne ássuk. A gyomok kelését mulcsozással akadályozzuk meg. Trágyázzuk meg az ősszel virágzó növényeket. Díszmákot és gyűszűvirágot még lehet vetni. A kétéves növények palántáit most és szeptemberben lehet állandó helyükre ültetni. A tavaszi hagymás virágok szaporítóanyagát rendeljük meg. A pünkösdirózsa és a fehér liliom legjobb ültetési ideje most van. A hónap első felében a szamóca palántákat ki lehet ültetni. A letermett zöldséges ágyba ültethetünk fejessaláta-, karalábé- és fodroskelpalántát. A nagy rebarbaratöveket szedjük szét, és ültessük át. Vethető spenót, galambbegysaláta és más téli saláta magja. A szárazvirágok, díszfüvek és magszárak szedhetők szárazkötészeti alapanyagnak, és felakasztva, árnyékos helyen száríthatók.

   A gyepünk gondozása nagyjából ugyanaz, mint júliusban. Ha túl magasra nőt a fű, amíg szabadságon voltunk, ne nyírjuk rögtön alacsonyra. Először csak a csúcsát vágjuk le, majd több alkalommal fokozatosan csökkentsük a vágási magasságot. Augusztus a szezon utolsó hónapja a gyomirtásra és a nitrogéntartalmú műtrágyázásra. A fűmag vetése augusztus 20. után kezdődhet.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)