Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Kékfestőmánia Nádszegen

Kékfestőmánia Nádszegen

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Kékfestőmánia Nádszegen
Kékfestőmánia Nádszegen 2016. november 29. kedd, 14:16
Kékfestőmánia Nádszegen

   A kék szín soha nem tartozott a kedvenc színeim közé. Mondhatnám azt is, hogy egyáltalán nem szerettem.  Aztán amikor férjhez mentem, a férjem csak a kék színű ruhadarabokat kedvelte /szőke pasi lévén talán érthető is/, így megbarátkoztam vele. De a saját ruhatáramba még mindig nem költöztek be a kék ruhadarabok. Ez elég sokáig így is volt.

   Történt egyszer, hogy egy megrendelésre kék vászonnal dolgoztam, és akkor többet válogattam a kék textíliák között. Addig-addig válogattam, amíg a kékfestőig nem jutottam, ami teljesen lenyűgözött.

   Maga az kékfestés technológiája is egy fantasztikus alkotói folyamat, amikor eldöntheti a mester, hogy tulipán, szegfű vagy rózsamotívumot használjon, vagy a gyümölcsös, ill. állatos motívumokkal díszítse a textíliát.  Nem beszélve a festés intenzitásáról, az elrendezésről. Ezt a régi mesterséget is a nagy precizitás, a türelem és a jófajta kreativitás jellemzi.

   Tavaly, amikor Pécsett volt alkalmam kiállítani a Szalag-Zsinór ruhákat, nagy örömmel fogadtam el Sárdi János bácsi /94 éves/, nagynyárádi kékfestőmester meghívását a birodalmába. Volt ott mit nézni!

   Az a fantasztikus elhivatottság, alázat és szeretet, ill. szakmai tudás, amit a munkája iránt tanúsított, példaértékű volt. A nála vásárolt kékfestő textíliákat még nagyobb becsben tartom, és minden alkalommal János bácsi jut eszembe, amikor velük dolgozom.

   A most novemberben tartott Divatos Délután / nov.24. Nádszeg, Kis-Duna vendéglő/ már ezekből a textíliákból is hoz egyet-kettőt a kifutóra. Olyan ruhákat láthat majd a kedves közönség, amelyek nőiesek, ötvözik a hagyományos szabásvonalakat, díszítésük a kékfestővel, szalaggal, zsinórral lesz megoldva, és természetesen java részük fehér és kék színű lesz.  A rendezvényre mindenkit szeretettel várok!

Szarka Zsuzsa

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)