Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Kajali helyzetkép

Kajali helyzetkép

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Kajali helyzetkép
Kajali helyzetkép 2017. március 27. hétfő, 11:37
Kajali helyzetkép

Első írásos említésének 720. évfordulóját készül megünnepelni ebben az esztendőben a Galánta melletti Nemeskajal község. Farkas Líviával, a település polgármesterével erről, valamint az elmúlt évek önkormányzati munkájáról, a jelenről és a jövő terveiről beszélgettünk.

Két év már eltelt…

   Már nagyon a közepén tartunk ennek a választási időszaknak. Hónapokig tartott, amíg a képviselőtestülettel együtt számba vettük teendőinket és a valós helyzet ismeretében munkához láthattunk. A személycseréket követően nyugodttá, szakmailag megfelelővé vált a községi hivatal tevékenysége. Az önkormányzat valamennyi tagja tudatosítja a választók iránti felelősséget, szeretne megfelelni a bizalomnak. A vélemények különbözőségét természetesnek tartom, a közösség érdekében hozott jó és szükséges döntések meghozatala és következetes végrehajtása önkormányzatunk erejét bizonyítja.

   A község fejlődése érdekében minden pályázati lehetőséget igyekeztünk kihasználni. Sok pályázatunk lett eredménytelen, de több sikerült, és ennek eredménye már polgárainkat szolgálja, vagy éppen kivitelezés alatt van. Ezek közül a közterek és községi épületek biztonságára ügyelő, a falu közbiztonságát növelő kamerarendszerek telepítését, valamint a közvilágítás hálózatának felújítását emelném ki. Az utóbbi esetében az eddigi 130 lámpatest helyett 242 világítja meg a falut, gazdaságosabban, hatékonyabban. A kivitelező a rendszert folyamatosan ellenőrzi és kiszűri a hibákat.

   A környezetvédelmi alaphoz benyújtott sikeres pályázatunk eredményeképpen egy új traktort vásároltunk a hozzávaló tartozékokkal – pótkocsival, rakodóval. Gyűjtőudvarunk van, az osztályozott hulladékgyűjtés és szállítás megoldott a faluban.

   A kisebb beruházást igénylő munkák közül a kultúrház padlózatának javítását, egy ideiglenes jégpálya kialakítását és a cseresznye- fasori új utcarész előkészítő munkálatait említem. Itt 15 családi ház és egy 12 lakásos bérház épülhet fel.

   Elkezdtük a nyolclakásos bérházunk tetőszerkezetének nagyjavítását is, tervben van egy strandröplabda pálya kialakítása, valamint a régi egészségügyi központ átalakítása, amely befejezése után a községi hivatalnak ad majd helyet. Elkészült az épületet övező terület parkosítási terve is, és új járdaszakaszok építését is tervezzük.

Közösségi élet, kultúra

   A hagyományos közösségi rendezvények az utóbbi két esztendőben is sok embert vonzottak. A farsangi álarcosbál, a retro-majális, a gyermeknap rendezvényei megmozgatottak fiatalt és időset. A Vöröskereszt helyi szervezetének gulyásfőző versenye, a Mikulásnap, az óvodások lampionos felvonulása is a sikeres események közé tartoznak. Új rendezvényeket is meghonosítottunk. 2015-ben első ízben rendeztük meg községi bálunkat, amelyet 2016-ban meg kellett ismételnünk. Községünk adott otthont a Strongman-cup – erőemberek versenysorozat egyik fordulójának, amelyre sokan eljöttek a környező településekről is. Falunapi rendezvényeinkbe az időjárás is beleszólt, ám aki kitartott, kellemesen tölthette az időt.

   A kisebb rendezvények közül a március 15- i ünnepséget, az újszülöttek köszöntését és a 65. életévüket már betöltött polgáraink köszöntését említem, valamennyi esemény méltó és bensőséges hangulatban zajlott.

   A tavalyi évben írtuk alá testvértelepülési szerződést a magyarországi Szászvár nagyközséggel. A falunapon már fogadtuk küldöttségüket, szívélyes meghívásuknak eleget téve pedig a szászvári szüreti ünnepségen vehettünk részt. Az együttműködés további eredménye fotóklubunk bekapcsolódása egy nemzetközi fotóversenybe, amely három település fényképészeinek legjobb munkáit vonultatta fel.

   Eredményes, folyamatos, jó munkát végez falunkban a nyugdíjasok klubjának éneklőcsoportja, akik szinte minden rendezvényünk állandó szerepelői. Könyvtárunk kéthetente tart nyitva. A fitnesz-klub tevékenysége az összefogás és a folyamatos munka példája.

Iskola ás óvoda

   A kisiskola megszüntetése fájó, de sajnos elodázhatatlan döntés volt. Összesen három tanuló maradt az iskolában. A folyamat sajnos már régen elkezdődött. A szlovák alsó tagozatos iskola nyolc éve szűnt meg, érdeklődés hiányában. Most a magyar tannyelvű iskolánk jutott ugyanerre a sorsra. A gyerekek többségét a városi iskola szippantotta el, de a valóság az, hogy kevés gyerek születik. Kissé ellentmond ennek az a tény, hogy óvodáinkat jelenleg 20-20 gyerek látogatja. Ennek örülünk, és mindent megteszünk a lehető legjobb körülmények kialakítása érdekében. Az iskola újraindítását a szülők kérhetik, önkormányzatunk ezt támogatni fogja. Az óvoda, ill. az iskola épületét nemrégiben vásárolta meg a község. Átalakítására, felújítására pályázni fogunk, tervünk egy háló- és egy tornaterem kialakítása, amely az óvodái nevelőmunka színvonalát nagyban emelné.

A tájékoztatás célja

   Az elmúlt időszak tevékenységének bemutatása céljából adtuk ki faluújságunkat, Nemeskajali Hírmondó címmel. A kétnyelvű kiadvány a 2016-os esztendő közéleti és kulturális eseményeinek összefoglalója, ismerteti a falufejlesztés terén eddig elvégzett eredményeket és terveket, továbbá számos közérdekű, helyi jellegű információval is szolgál. Internetes honlapunkon és a Facebookon minden községünkkel kapcsolatos fontos információ megtalálható. Falunk írásos említésének 720. évfordulója kapcsán pedig egy nagyobb terjedelmű kiadványt szeretnénk megjelentetni, amely községünk eddigi fejlődéséről szól. A tájékoztatás minden formája ugyanazt a célt szolgálja: ápolni és erősíteni polgáraink szőlőföldhöz való ragaszkodását, hagyományaink és értékeink tiszteletét, a szűkebb közösséghez való tartozás tudatát.

-szf-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)