Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Jókai Színjátszó Társulat: Illatszertár

Jókai Színjátszó Társulat: Illatszertár

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Jókai Színjátszó Társulat: Illatszertár
Jókai Színjátszó Társulat: Illatszertár 2016. március 03. csütörtök, 14:52
 Jókai Színjátszó Társulat: Illatszertár

   A sarki könyvesbolt halálra van ítélve. Szomszédságában már tatarozzák a többemeletes épületet a Fox könyvterjesztő vállalat számára, nemsokára megnyílik a hatalmas áruház, a legyőzhetetlen ellenfél. Kathleen Kelly /Meg Ryan/, a mesebeli kis könyvesbolt tulajdonosa kénytelen föladni a harcot Joe Fox-szal /Tom Hanks/ szemben. A két esküdt ellenségnek sejtelme sincs róla, hogy már egy ideje egymással leveleznek a neten, tanácsokkal látják el és vigasztalják egymást... persze ismeretlenül, kreált álnév alatt. A filmet Nora Ephron rendezte, 1999-ben mutatták be, magyarul A szerelem hálójában címet kapta. Ugye ismerős? Olyan kis bájos, szeretnivaló film. Persze a két magányos ember ismeretlenül is egymásba szeret, s talán éppen ez az, ami olyan ellenállhatatlanná teszi a történetet. Ez az egyszerű és nagyszerű alapötlet.

   Nos, az ötlet László Miklós színpadi szerző és rendező fejéből pattant ki. A történetet 1937-ben vetette papírra, Illatszertár címmel. 1939-ben, a Magyarországon hatályba lépő zsidó törvények miatt elhagyta az országot és New Yorkban telepedett le.  Illatszertár című művét az MGM vásárolta meg, így indult a darab amerikai hódító útjára. Számtalan színpadi változata készült, bemutatták a Broadway-n, de a nagy sikert a hollywoodi feldolgozások hozták meg: a Saroküzlet című film, James Stewarttal, vagy az In the Good Old Summertime, Judy Garlanddal a főszerepben. Magyarországon 1987-ben készült belőle tv-film, melyet Bodrogi Gyula, Khern András, Pap Vera és Benedek Miklós alakításai tesznek élvezetessé.

   A Jókai Színjátszó Társulat tavaly ünnepelte jubileumát. Tíz évvel ezelőtt mutatkoztunk be egy kabaré-esttel, majd színpadra állítottuk a Hippolit, a lakáj, a Van, aki forrón szereti és Szigligeti Ede: Liliomfi című vígjátékát. Legnagyobb sikerünket ez utóbbival értük el, az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon elnyertük a fesztivál fődíját és számos különdíjat is hazahozhattunk. A darabokat általában két évig játsszuk, bejárva a csallóközi és mátyusföldi falvakat és városokat, de felléptünk már Budapesten és a szlovéniai Lendván is. A csapat összetétele nagyon színes, van köztünk tanítónő, titkárnő, angoltanár, villanyszerelő, nyugdíjas, sőt oszlopos tagunk a község polgármestere is. Ami összeköt bennünket, az a színház és a játék szeretete. Közös célunk a magyar kultúra ápolása, a  magyar szó őrzése és korántsem utolsó sorban a közönség szórakoztatása. Egy társulat életében tíz év nagy idő. Összekovácsolódtunk, egymásra hangolódtunk. A fiatalabb tagok itt váltak felnőtté. És az Illatszertárban felnőttként is játszanak. Tartalommal telnek meg a mondatok, igazi érzéssel a gesztusok, s ha kell, a lelküket is kitárják.    

   Régóta szeretem ezt a történetet. Az egyszerűségét, visszafogottságát, finom humorát, a szereplők esendőségét, szeretetvágyát. Szeretem ennek a drogériának az illatszertárságát... a mindig nett boltoskisasszonyokat, frissen borotvált eladókat, az üvegcsék, tégelyek, kölnik, parfümök és pipereszappanok megnyugtató világát, mert bár odakint sűrűn havazik és még mindig kísért a gazdasági válság szelleme, idebent igazi békebeli illatfelhő oltalmazza az embert. A vásárlót. A nézőt. Vagy illúzió az egész? Hiszen a főnök urat megcsalja a felesége, Rátz kisasszonyt visszautasítja Kádár, aki talán az utolsó esélye volt a férjhezmenésre, Balázs kisasszony állandó harcban áll egy kollégájával, Sipost is nagyon bántja valami, Asztalost pedig épp most rúgják ki! Épp most, amikor nősülni készül! Hiszen már másfél éve levelezésben áll egy lánnyal...                                                                                

   Kedves színházkedvelők! Az Illatszertár egy igazi szívmelengető történet a magányról, boldogságkeresésről és a szerelemről. Az élet útvesztőiben csetlő-botló kisemberekről. Rólunk, mindannyiunkról. Ha tehetik, nézzék meg!

Mészáros Beáta

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)