Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Jó visszaemlékezni rá

Jó visszaemlékezni rá

2024. május 12., vasárnap | Ma: Pongrác (HU), Pankrác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Jó visszaemlékezni rá
Jó visszaemlékezni rá 2014. január 07. kedd, 15:02
Jó visszaemlékezni rá

   A jókai fúvószenekar a Kis Duna fúvószenekar utódaként 2008-ban alakult. Vezetőjük Lelkes János, 20 állandó tagja a községből származik. Az idő múlásával ifjú tehetségek is csatlakoztak a zenekarhoz. Fennállásuk alatt több ízben felléptek itthon, vidékeinken és külföldön. Legnagyobb sikerüket Magyarországon, Móron érték el, ahol aranyminősítést kaptak. Minden évben újévi koncerttel örvendeztetik meg Jóka község lakosságát. Nagy jelentőségű esemény volt első saját hanglemezük megjelenése is. Gazdag repertoárjuk modern és klasszikus zenét egyaránt tartalmaz.

   Jó szervezők lévén a jókai fúvósok az idei nyáron második alkalommal szervezték meg a Jókai Nemzetközi Fúvósfesztivált. Már a délelőtti órákban gyülekeztek a meghívott fúvósok a kultúrházban, hogy elpróbálják a délután sorra kerülő közös számokat. Gyönyörű látvány és élmény volt látni és hallani így együtt a sok zenészt, ahogy szívvel-lélekkel fújják az indulókat, himnuszokat. A próba után az együttesek a falu különböző pontjain térzenét adtak. A fesztivált a falu főterén

Farkas Imre polgármester nyitotta meg. Üdvözölte a résztvevő csoportokat és vezetőiket:

  • a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő zeneiskola fúvószenekarát és karnagyát, Szentesi Istvánt,
  • ​a Győri Rába Koncertfúvószenekart és karnagyát, Bertalan Andrást,
  • a Komáromi Vidám Fiúk fúvószenekart és karnagyát, Moravcsík Lajost,
  • a Somorjai Önkéntes Tűzoltótestület Fúvószenekarát és karnagyát, Fekete Bélát,
  • a Nádszegi Fúvószenekart és vezetőjét, Farkas Pétert,
  • valamint a Jókai Fúvószenekart és karnagyát, Lelkes Jánost.

Idézet a polgármester köszöntőjéből:

   „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan közösségek látogattak el községünkbe, akik a mai rohanó világban próbálnak meg időt szakítani saját ügyes-bajos dolgaikat félretéve az együtt zenélés öröméért, a közönség szórakoztatásáért, az élő fúvószene népszerűsítéséért, a rendezvények színesítéséért. Szerencsére mára már mélyen az emberekbe ivódott a zeneszeretet és értékelni tudják ezt az áldozatos munkát. A fúvószenekar, mint hangszeres együttesi formáció igen népszerű a világ minden táján. Hiszen a menetelésre, illetve a bátor léptekre serkentő fúvószenekari indulók egyedülállóak. Megszólaltatásukra más zenekari felállások nem alkalmasak. Ezért Jókán is nagy a „pattogó indulókat kedvelők” tábora.

   Köszönjük a szervezőnek Lelkes Jánosnak, hogy hagyományteremtő céllal megszervezte ezt a találkozót és remélem, hogy ez a hagyomány még sokáig meghatározó, élő zenei élményként lesz része falunk kulturális életének.

   Köszönjük a résztvevő zenekaroknak, hogy a mai napot már a délelőtti óráktól kezdve bearanyozták zenéjükkel, derűssé, hangulatossá téve a falu utcáit, tereit. Jó alkalom ez arra, hogy minél több rajongót szerezzünk a műfajnak és minél többen áldozzák szabadidejüket a fúvószene ápolására, művelésére.”

   Délután a Kis-Duna partján a szabadtéri színpadon elkezdődött a műsorkavalkád. A fúvósok fellépéseit a hastáncos lányok produkciói, valamint a nádszegi mazsorettek fellépései tették színesebbé.

   Újra bebizonyosodott, hogy a falut körülölelő folyó mente csodálatos hangulatával szinte teremtve van az ilyen megmozdulások megszervezésére. Néha-néha az esőfelhők miatt föltekintettünk az égre, de a vonuló felhők mögül mindig kikandikált a huncut napocska, mintha ő is hallani szerette volna az egész partot betöltő, mindenkit jókedvre derítő fúvósmuzsikát.

Farkas Anna, Jóka

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)