Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
IX. Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten

IX. Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > IX. Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten
IX. Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten 2016. november 25. péntek, 08:33
IX. Harmónia Népzenei Találkozó Vízkeleten

   A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete idén már IX. alkalommal rendezte meg a Harmónia Népzenei Találkozót, melynek közösségteremtő ereje van, ezt az eltel évek igazolták. Mivel ez a találkozó kétnapos, így a programja is változatos volt, és minden korosztályt megszólított.

   Pénteken délelőtt a vízkeleti Bodri Béla amatőr festő kiállításának megnyitójával kezdődött a kétnapos fesztivál. Majd a Kuttyomfitty Társulat az – Ördöngős dudás - című mesejátékot adta elő a nemeskosúti, a feketenyéki, a hidaskürti és a helyi kisiskolásoknak. A társulat tagjai fergeteges hangulatot teremtettek, melyet a szépszámú közönség, a kb. 140 kisgyermek vastapssal jutalmazott. Öröm volt nézni a csillogó, tiszta, csodálkozó gyermekszemeket, ők még hisznek a mesében…

   A fesztivál másnapján, szombaton a környékbeli csoportokat láttuk vendégül. A gálaműsorban fellépett a nemeskosúti Gyöngykaláris éneklőcsoport, a hidaskürti női éneklőcsoport, továbbá a Bicskás zenekar, a Rozmaring Vegyes Éneklőcsoport és a Mátyus Néptáncegyüttes Felsőszeliből, valamint a hazai Harmónia Női Éneklőcsoport és Bognár Hajnalka szólóénekes.

   Szombaton koraeste a vízkeleti kultúrházban megelevenedett a múlt. Szívet melengető öröm volt látni és hallani, hogy él még a magyar népdal, a néptánc, a népzene. S amíg a népművészeti csoportok ilyen tiszta szívből, felszabadultan, lelkesen művelik a csodát, mely csak a mi birtokunk, ezt kaptuk örökül őseinktől, s a szellemi értéke felbecsülhetetlen, addig nincs baj. Mert ez az örökség nem eladó, el nem lopható, de megtanulható és továbbadható. S még lesznek olyan megszállott, önzetlen szakemberek, akiknek fontos, hogy a magyar népi kultúrát átörökítsék, addig baj nem lehet, mert a hagyományt élni, éltetni kell, hogy megmaradjon!

   A Harmónia Népzenei Találkozón résztvevő csoportok ezt teszik, melyért hálás köszönetünket fejezzük ki a csoportok vezetőinek – Modrovics Etelkának, Dömény Andreának, Renczes Balázsnak, Mészáros Magdolnának, Molnár Beátának, Óvári Máriának és a csoportok tagjainak, végezetül Bognár Hajnalkának, aki Kodály Zoltán talán két legszebb népdalát, a Csitári hegyek alatt és az Esti dalt c. énekelte el, ezzel és jelezvén, hogy a 2017-es év Kodály-év lesz.

   Mivel a találkozó a Harmónia nevet kapta, így közös énekléssel ért véget, és ahogy a mester mondotta: "megszólalt a nagy HARMÓNIA", - melyben mind egyek  voltunk, s ez az évenkénti vízkeleti találkozó nem titkolt célja!

Pék Éva

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)