Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Iskolánk eseményeiből

Iskolánk eseményeiből

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Iskolánk eseményeiből
Iskolánk eseményeiből 2017. január 03. kedd, 14:07
Iskolánk eseményeiből

Egészségnap

   Iskolánk hagyományai közé tartozik az évente megrendezésre kerülő sportnap és egészségnap. A kettő szorosan összefügg, hiszen az egészséges életmód nélkülözhetetlen része a rendszeres sportolás.

   A sportnap kiváló lehetőség arra, hogy iskolánk minden tanulóját mozgásra ösztönözzük. Ez történt 2016. szeptember 16-án. A közös bemelegítés után az alsó- és felső tagozatos diákok mindegyike  négy – négy  versenyszámban mérettett meg. A legügyesebbek oklevélben részesültek. A sportnap végére mindenki kellemesen elfáradt.

   Az egészségnap keretében pedagógusaink több mozgásos feladattal igyekezték felhívni a tanulók figyelmét az egészséges életforma szükségességére. A kicsiknél a helyes táplálkozási szokásokról, az egészséges és egészségtelen ételekről volt beszélgetés, poszterkészítés az adott témához, gyümölcstál készítése, gyümölcs- és zöldségkóstoló, gyümölcs- és zöldségfigurák készítése és kiállítása. A nagyoknál filmvetítés a cigaretta káros hatásairól, gyümölcs- és zöldségtál készítése kóstolóval egybekötve, töksütés, zöldség-  és gyümölcsfacsarás.

   A gyerekek remekül érezték magukat. Reméljük, hogy ezután méginkább odafigyelnek a helyes táplálkozásra, többet mozognak, sportolnak majd egészségük megőrzése érdekében.

-d.d.-


Meseíróverseny

   Csak egy egyszerű magyarországi meseíró versenynek indult. A tanulók alkotásait Király Erika és Komlósi Margit tanító nénik gyűjtötték össze. Végül IGAZI MESEKÖNYV született a világ minden tájáról beküldött, mintegy 200 pályaműből.

   2016. szeptember 24-én indult útnak a lelkes farkasdi csapat Budapestre. A Magyarság Házában tartották ugyanis "Az én mesémet adom neked!" című irodalmi pályázat eredményhirdetését és könyvbemutatóját. A díjnyertes mesékért a kicsik és nagyok oklevelet is kaptak.
Nagy köszönet jár azoknak a készséges szülőknek, akik elvittek minket a díjkiosztóra!
Azok nevei, akik a verseny által falunkból igazi meseírókká váltak: Bombic Dalma, Darázs Alexandra, Fölös Amina Arianna, Jagri Dávid, Kovács Luca, Liptai Fanni, Liptai Jázmin, Makács Bálint, Molnár Viktória, Szalai Zsolt, Tóth Rebeka. Gratulálunk!


Farkasdi Őszi Vásár

   Október elején tanulóink méltóképpen képviselték iskolánkat a farkasdi vásárban. Az első nap programja mazsorettjeink felvonulásával kezdődött, melyet az 1- 4. évfolyam tanulóinak néptánca és éneke követett a nagyszínpadon. A második napon  az 5 -9. évfolyam tanulóinak irodalmi színpada rövid műsorral emlékezett az 1. és 2. világháború hősi halottaira az emlékműnél. Az ünnepi megemlékezés végén minden tanuló 1-1 szál virággal rótta le tiszteletét. 


Mesefesztivál Pereden

   2016. november 8 és 10-ke között került megrendezésre Pereden a X. Mesefesztivál.

   November 8-án iskolánk bábcsoportja két előadással mutatkozott be. Bábosaink először a Hófehérke és a hét törpe, majd a Piroska és a farkas című mesét adták elő. Ezen a napon osztották ki a Kedvenc mesehősöm című képzőművészeti verseny díjait is. A versenybe több tanulónk kapcsolódott be. A zsűri elbírálása alapján Schimek Eszter 2., Szőcs Lara pedig 1. helyezést értek el.

   A fesztivál második napján a 3. és 4. osztály csapata Meseországba kalandozott, ahol egy vetélkedőn mérték össze tudásukat, ügyességüket más iskolák csapataival. A harmadik napon osztották ki a Mátyás király vendége voltam elnevezésű irodalmi verseny díjait, amelyen Molnár Krisztina 2. helyezést ért el.

   Mindenkinek gratulálunk!


Kincskeresőink Dunaszerdahelyen

   A Farkasdi Alapiskola és Óvoda 9. osztályos tanulói, Keresztesi Dóra és Bódi Ferenc Máté 2016. november 10-én első alkalommal vettek részt a Kincskeresők XII. – helyi értékeket kutató diákok országos konferenciáján, Dunaszerdahelyen.

   A résztvevők 10 percben, szépen szerkesztett összeállítás keretében mutatnak be egy-egy témát, melyet alapos felkészülés előz meg. Tanulóink előadásukban a farkasdi hagyományt, a tőkehúzást mutatták be. Kiemelték, hogy ezt a szokást a környéken csak Farkasdon ismerik, és remélhetőleg a felnövekvő nemzedék is ápolni fogja. A szakmai zsűri, melynek tagjai Szanyi Mária néprajzkutató, Bauer Győző professzor, Gaál Ida művészettörténész, néprajzkutató és Bauer Edit, volt európai parlamenti képviselő voltak, értékelte az elhangzottakat.

   A résztvevők könyvjutalomban részesültek, valamint egy szépen díszített Móra Ferenc idézettel ellátott oklevelet kaptak, mert méltó módon képviselték iskolájukat és helyi közösségüket. Mindenki elégedetten és szép élményekkel, a jövőbeni találkozás reményében tért haza.


Diákolimpia

   A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Mentor Tehetségsegítő Tanács és a Pázmány Péter Alapítvány immáron harmadszor is Diákolimpiát szervezett az alapiskolák felső tagozatos tanulói számára. A versengés a 2012-es és a 2014-es versenyekhez hasonlóan az ókori görög olimpiák mintájára a sport és a művészetek terén valósult meg. Iskolánk sportolói a 2 évvel ezelőtti sikereken felbuzdulva nagyon várták már, és lelkesen készültek a megmérettetésre. A 10 regionális forduló egyikén, Negyeden, öten is nyertek, amivel kivívták a dunaszerdahelyi döntőben való részvételt. Nagy örömmel és megelégedéssel mondhatjuk el, hogy mindannyian nagyszerűen teljesítettek. Az országos döntőben a következő eredmények születtek.

  • Varga Judit – asztalitenisz - 1. hely
  • Simon Adrián Richárd – asztalitenisz - 2. hely
  • Panyik Eszter – 300 m futás 4. hely, krikettben - döntős
  • Kalmár Dávid – 60 m futás - döntős
  • Seres Tibor Dávid – távolugrás - döntős

   Október utolsó hétvégéjén a magyarországi Pécs városában rendezték meg a 12. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, ahol Varga Judit asztaliteniszezőnk, a Felvidéket képviselve az előkelő 3. helyen végzett.

   Büszkék vagyunk rájuk és reméljük, a 2018-ban megrendezendő Diákolimpián is hasonló sikereket érnek el.

-Varga Árpád-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)