Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Iskolai zaklatás, vagy szekatúra

Iskolai zaklatás, vagy szekatúra

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Iskolai zaklatás, vagy szekatúra
Iskolai zaklatás, vagy szekatúra 2013. október 07. hétfő, 14:41
Iskolai zaklatás, vagy szekatúra

   Az iskolai zaklatás fogalma sajnos nem ismeretlen egyetlen diák számára sem, legyen az kisdiák vagy éppen kamasz. Mindegyikük találkozott már ezzel a jelenséggel, akár szenvedő alanya volt a zaklatásnak, vagy csak megfigyelője.
   Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le, ismernünk kell a fogalmakat, hogy mit is jelent pontosan az iskolai zaklatás.
   Iskolai zaklatásról akkor beszélünk, amikor egy gyermek vagy gyermekek csoportja rendszeresen bántó dolgokat mond, ver, fenyeget stb. más gyermeket vagy gyermekek csoportját. Ide tartozik a gúnyolódás is, melynek tárgya lehet maga a gyermek, annak nemzetisége vagy családja. Fontos azonban leszögezni, hogy nem beszélhetünk zaklatásról, ha nagyjából két egyforma fizikumú gyermek összeveszik és verekszenek stb.
   A zaklatásnak áldozatul eső gyerekek lehetnek fizikailag vagy más módon gyengébbek, védekezésre képtelenek, amit a zaklatók kihasználnak. Az iskolai zaklatás nem véletlen, hanem tudatos, célja pedig mások megalázása és megbántása. Gondoljunk csak a megalázó középiskolai beavatási szertartásokra, vagy régebben a kötelező katonai szolgálat elején az újak beavatására. Ezek a szituációk gyakran olyan helyzetekbe kényszerítik az áldozatokat, amikor azok attól tartva, hogy a zaklatók esetleg még kellemetlenebb dolgokra kényszerítik, esetleg fizikailag bántalmazzák őket, olyat tesznek ami megalázza, traumatizálja őket (pl. levetkőztetés a többiek előtt, megalázó „szolgálatok” teljesítése, esetleg lopás a szülőktől).
   A modern kor eredményezi a zaklatás egyik újabb formáját is, amivel egyre gyakrabban találkozhatunk, ez pedig az internetes zaklatás. Ilyenkor előnytelen fotókat töltenek fel a közösségi oldalakra, vagy zaklató e-maileket, üzeneteket kap az áldozat, amik nagyon felzaklatják és lejáratják a többiek előtt.

Mit tegyünk, ha úgy gondoljuk gyermekünk iskolai zaklatás áldozatává vált?

   Minden jelre érdemes odafigyelnünk, beszélgessünk sokat a gyermekkel, mert sajnos az iskolai zaklatásnak hosszabb távú következményei lehetnek, mint
   Az iskolai eredmények hirtelen romlása, gyakori bejegyzések a figyelmetlenségről, feledékenységről, hiányzó, törött segédeszközök, ami azelőtt nem volt szokása.
Különféle testi panaszok, hasfájás, fejfájás, alvászavar, rémálmok, és a gyermekorvos nem talált semmi szervi problémát.
Hirtelen lógások, iskolakerülés.
Önértékelési problémák, negatív életfelfogás. Az addig életvidám gyermek hirtelen negativistává válik, úgy érzi neki semmi sem sikerül, csúnya, nem meri fölvenni azokat a ruhákat, amiket a szülő választott számára stb.
Előfordulhatnak depressziós tünetek is, vagy akár öngyilkossági kísérlet is.

   Fontos hogy ne egyedül próbáljuk megoldani a helyzetet. Elsősorban üljünk le a gyermekünkkel beszélgetni, hogy minél több dolgot tudjunk meg a jelenlegi helyzetről és a zaklatás jellegéről. Mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a gyermek tanárával is, ne próbáljuk meg egyedül megoldani a helyzetet. Fontos hogy találkozzunk, és beszélgessünk a zaklató diákkal is, és annak szüleivel, próbáljuk meg elkerülni egymás fenyegetését, sértegetését.

   Ha a zaklatás az osztályközösségen belül történik, forduljanak szakemberhez, aki együttműködve az iskolával felmérheti a helyzetet és megfelelő óvintézkedéseket valósíthat meg, jótanácsokkal láthatja el a diákokat és tanárokat egyaránt.
   Ne feledjük, a zaklatás nemcsak az egyénre a közösségre nézve is romboló. Azok a gyerekek, akik hosszabb ideig részesei annak, hogy másokat bántalmaznak, maguk is vesztesek lesznek, mert a kínzó lelkiismeretfurdalás ellen kénytelenek valamilyen formában védekezni. Megtörténhet, hogy egy követ kezdenek fújni a zaklatókkal, vagy elzárkóznak az esetek elől, akár az áldozatot kezdik hibáztatni, óhatatlanul gyengül a szociális érzékenységük, empátiájuk.
   Mindig tartsuk szem előtt az iskolai zaklatás legjobb ellenszere egy egészséges, jól működő közösség, amely elfogadja minden tagját, olyannak amilyen. Minden igyekezetünk, ami az osztály vagy gyermekközösség összetartását hivatott erősíteni, csökkenti az iskolai zaklatás megjelenésének gyakoriságát.

 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)