Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
ISKOLAI KÖRKÉP – FARKASD

ISKOLAI KÖRKÉP – FARKASD

2024. május 11., szombat | Ma: Ferenc (HU), Blažena (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > ISKOLAI KÖRKÉP – FARKASD
ISKOLAI KÖRKÉP – FARKASD 2015. április 22. szerda, 14:09
ISKOLAI KÖRKÉP – FARKASD

   38 éves pályafutásom alatt számtalanszor beigazolódott, hogy az iskola csak akkor működik igazán jól, ha a gyermek a szülő és a pedagógus összedolgozik. A tanításból, nevelésből a szülőnek is ki kell vennie a részét, ha eredményt akarunk elérni.

   Minden iskola életében fontos a beiratkozás napja az első évfolyamba. Visszaigazolás, hogy a szülő bízik az iskolában, elégedett az ott folyó munkával. Azt a szülőt, akinek már jár hozzánk a gyermeke nem kell meggyőzni. De annak, aki remegő lélekkel vajúdik, mit is tegyen, támpontot kell adni, hiszen az iskola életébe nem igazán lát bele. Kötelességünk tehát információkat adni, hogy dönteni tudjon. Erre adnak lehetőséget a különböző rendezvények, ahol az iskola megmutathatja magát.

   Iskolánkon hagyománnyá vált, hogy az 1. osztályba való beiratkozás előtt rendezvényeket szervezünk a szülők, nagyszülők részére. Közülük a legsikeresebb a közös karácsonyi ünnepváró, ahol karácsonyi meglepetéseket készítünk a kézműves foglalkozások keretén belül. A művelődés hete ideje alatt az iskolaújságban felhívást teszünk közzé és beszélgetéseket szervezünk az anyanyelvi oktatás fontosságáról, mesét mondunk egy héten át az ovisoknak. Az idén még egy rendezvénnyel bővült a sor. A leendő elsősök szülei és nagyszülei, valamint a társadalmi szervezetek képviselői részt vettek Pukkai László Mátyusföldi lexikon című könyvének bemutatóján. Vendégeink voltak azok a volt tanítványok, akik bekerültek a lexikonba. A könyvbemutató könyvvásárlással és dedikálással zárult. Az iskola a kiadványt a regionális nevelés keretén belül kiegészítő könyvként használja majd fel. Volt tanítványainkkal pedig beszélgetést szervezünk, ahol elmondják, hogy az érvényesülés módja a kitartó munka, az akarat és az anyanyelven való alapok elsajátítása.

   A beíratásra február 4-én került sor. 18 tanulót írattak be szüleik. Köszönjük a bizalmat!


Egy kis ízelítő a többi rendezvényből:

Március 15.

Iskolánk tanulói ünnepi műsorral emlékeztek meg a szabadságharc évfordulójáról.

Csemadok 65. évfordulója

A Csemadok helyi szervezete fogalmazási pályázatot hirdetett a Csemadok 65. évfordulója alkalmából. A győztes pályaművek írói: Szalai Alexandra, Bial Máté, Zavarcsík Bence, Keresztesi Dóra és Makács Bálint. A díjakat Iván Gyula polgármester adta át. Gratulálunk!

Nőnapi köszöntő

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden évben március 8-án tartanak. Iskolánk és óvodánk tanulói verssel, mesével és dallal köszöntötték falunk nyugdíjas lakosait.

Tőkehúzás

A maskarába öltözött, kilétüket álarccal takaró legények, élükön az első dorongossal és az őt követő menyasszony, vőlegény, harmonikás, írnok, tyúkkosaras és a tőkehúzó a falu utcáit róják ilyenkor harmonikaszó mellett, rikkantgatva, s a tréfa kedvéért időnként hemperegve is. Ahol nyitott ajtót találnak, portájának udvarába betérnek, s mókázásukat ilyenkor a háziak némi harapnivaló és bor adományával hálálják meg. Az adományokat az írnok gondosan feljegyzi, majd a tyúkkosárba rakják. Este, menetük végeztével a legények, a helyi néphagyományban pocita néven említett mulatságot tartanak. Iskolánkba is ellátogattak, megtáncoltatták a gyerekeket és tanárokat egyaránt.

Mátyus Rozália, igazgató

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)