Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Igyekszünk megfelelni a tagság elvárásainak

Igyekszünk megfelelni a tagság elvárásainak

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Igyekszünk megfelelni a tagság elvárásainak
Igyekszünk megfelelni a tagság elvárásainak 2015. február 20. péntek, 13:41
Igyekszünk megfelelni a tagság elvárásainak

Kivonatok az elnöki beszámolóból:

   Az évzárón az éneklőcsoport 16, illetve a vezetőség 3 tagja vehette át a Csemadok Galántai TV elismerő oklevelét.

   A 2013-as évet lezáró taggyűlésünket 2013. december 7-én tartottuk. A beszámolókat több hozzászólás és a vita követte. Jóváhagytuk a 2014-es munkatervet is. A Nefelejcs fellépése zárta a hivatalos részt. Ezek után Görföl Jenő: Középkori templomok az Ipoly és a Garam mentén című fénykép kiállításának megnyitója következett. Az est másik része Batyubál volt. A zenét a Dolce Vita duó szolgáltatta.

   Január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett országos ünnepélyen, Galántán mi is részt vettünk.

   A kertészek szervezetével és az alapiskolával közösen február 7-én sakkversenyt rendeztünk, amelyre 9 sakkozó nevezett be. A legfiatalabb versenyző, az első osztályos Baros Dániel, a 6. helyen végzett. Köszönjük Varga Ernőnek és Hajdú Tibornak a bíráskodást.

   Március 1-én Komáromban jártunk. A Jókai Színház művészeinek előadásában megtekintettük Bereményi Géza Az arany ára című színművét.

   A Csemadok megalakulásának 65. évfordulója tiszteletére Diószegen országos emlékünnepélyt rendeztek. Ünnepi beszédet Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondott, 65 személyt emlékplakettel tüntettek ki. Az ünnepségen alapszervezetünket 3 tagú küldöttség képviselte.

   A magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról is megemlékeztünk. A peredi központi ünnepségen és itthon, a hősök szobránál koszorúztunk. A kultúrházban ünnepi műsor keretén belül fellépet a Nefelejcs énekkar, az iskola tanulói pedig szép színvonalas műsorral idézték fel a márciusi eseményeket. A Himnusz eléneklésével fejeztük be a megemlékezések sorát.

   Március 23-án részt vettünk a komáromi VMK színháztermében megrendezett Nótasztár gálaműsorán. Szép nótákat, andalgókat, csárdásokat hallhatunk. Élmény volt látni és hallani a magyarországi nótaénekeseket.

   Április 30-án immár 6. alkalommal állítottuk fel májusfánkat a kultúrház előtt. Ezúttal az Együtt Deákiért Polgári Társulással közösen.  A szabadtéri színpadon a kultúrműsorban felléptek az iskola tanulói, csoportjai. A KLUBOVANKA éneklőcsoport szlovák népdalokkal szerepelt.

   Ugyanezen a napon első alkalommal szerveztünk Bolhapiacot használt ruha eladására. Az érdeklődők, vásárlók szép számmal megjelentek.

   Május 16-án községünk római katolikus temploma volt a helyszíne a 16. Kodály Napok nyitóhangversenyének. A három fellépő kórus (Kassáról, Fülekről, Veszprémből) szép műsora felejthetetlen élményt nyújtott.

   2014-ben már 5. alkalommal rendezte meg községünkben a Csemadok az Országos Népművészeti Fesztivált, sorrendben a negyvennyolcadikat. A Fesztivál délelőttjén a kultúrház előtti téren interaktív játszóházban szórakoztak a gyerekek. Délután a Mérai cifra szoba című népművészeti kiállítást Göröl Jenő, a  Csemadok országos titkára nyitotta meg. A megnyitó után a „Járd ki lábam, járd ki te” elnevezésű műsorban táncegyüttesek szerepeltek. Fellépet a kismácsédi, az ógyalai, a naszvadi, nagykéri, bősi, somorjai, felsőszeli néptáncegyüttesek. Ezek után „Csak tiszta forrásból” cím alatt a Bíborpiros népzenei vetélkedő és az Ipolyi Arnold Országos Magyar Népmesemondó verseny díjazottjainak műsora zajlott. Az Ízek utcájában 11 féle gulyást kóstolhattak meg az érdeklődők. A versenybe alapszervezetünk is benevezett.  A gulyásverseny kiértékelése után a „Tűznek nem szabad kialudnia ”című ünnepi gálaest kezdődött. Fergeteges műsort láttunk, ahol a délutáni felnőtt csapatok mellett fellépett a Berkenye Nemeskosútról, az Alba Régia Székesfehérvárból, a Cifra Műhely táncosai és a Pannonia citerazenekar. Vasárnap szentmise volt a katolikus templomban, majd koszorúzás Szent István király emlékművénél.

   Június 13-án, az iskolával közösen, már 4. alkalommal rendeztünk műveltségi vetélkedőt. Hat háromtagú csapat mérte össze tudását földrajz, sport, helytörténeti ismeretek és matematikai logikából.

   Június 20-án, az iskola udvarán rendezett hagyományos Juniálison a tanév kiértékelése után a IX. osztályos tanulók alapszervezetünk tagjai lettek, átvették a tagkönyveket. Tagjaink száma 17 ifjú taggal nőtt.

   Október 24-én területi emlékünnepség volt Galántán a Csemadok megalakulásának 65. évfordulója alkalmából. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással kezdődött, majd a VMK-ban folytatódott. 65 személy kapott kitüntetést. Alapszervezetünkből Baros Jolán, Bende Gabriella, Császár Vilma, Jobbágy Lilla a Csemadok országos elnökétől Bárdos Gyulától vette át az EMLÉKPLAKETTET és OKLEVELET. Gratulálunk.

   November 17-én az iskola tornatermében ping-pong versenyre került sor Deáki Vándorserlegért, amelyen nyolc háromtagú csapat mérte össze tudását.  A Csemadokot 3 fiú képviselte, akik az 5-6. helyen végeztek.

   Advent l. vasárnapján Ünnepváró elnevezésű rendezvénysorozatunk keretében  köszöntöttük  Szomolai Tibort. Az író – olvasó találkozón a jelenlévők érdeklődéssel hallgatták a két könyvének megszületéséről szóló beszámolóját. Az est végén megvásárolhattuk könyveit, a Felvidéki Ságát és a Fáklyavivőt, amit az író névreszólóan dedikált.  

Baros Jolán, a Csemadok elnöke

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)