Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Húsvéti receptek

Húsvéti receptek

2024. május 07., kedd | Ma: Gizella (HU), Monika (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Húsvéti receptek
Húsvéti receptek 2013. október 16. szerda, 12:28
Húsvéti receptek

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj, vagy margarin, 1 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, 5 dkg cukor és egy csipet só, 4 db főtt tojás megtisztítva

Elkészítés:

   Egy dl tejben kis cukorral megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepére öntjük, és galuska keménységűre gyúrjuk a liszttel és egy kicsit pihentetjük.(kovászt készítünk) Ha szükséges egy kis langyos vizet adjunk hozzá. A három tojás sárgáját kikeverjük  az 5 dkg  cukorral , majd hozzáadjuk a 2,5 dl tejet a 8 dkg megolvasztott vajat a sót és az olajat. Ezt összedolgozzuk a pihentetett kovász alapanyaggal és hólyagosra keverjük tésztát. Három felé vesszük a tésztát,  megfonjuk, a maradék 2 dkg vajjal kikenjük  a tepsit vagy a sütőformát, megolajozzuk a főtt tojásokat és a tésztába nyomjuk. A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával és 30-40 percig sütjük közepes lángon a sütőben. Ha kész forró tejjel kenjük meg a kalács tetejét.

Foszlós kalács

Hozzávalók: 1 kg. liszt / a fele lehet rétesliszt /, 2 tojás sárgája, 2 dl. olaj, 3 evőkanál cukor, 5 dl. tej, 5 dkg. élesztő, 30 db. édeske tabletta, csipet só

Elkészítés:

   Két dl.tejben egy evőkanál cukorral megfuttatjuk az élesztőt, a többi tejben megáztatjuk az édeske tablettákat. Az összes alapanyagot összegyúrjuk jól kidolgozzuk és a végén hozzáadjuk az olajat, jól beledolgozzuk a tésztába. Amikor kész a tészta háromfelé vesszük kinyújtjuk, majd összefonjuk. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, betesszük a sütőbe és begyújtjuk a sütőt. Közepes lángon kb. 30 percig sütjük. A tésztát ízesíthetjük kakaóval, vagy fahéjjal is.

Darázsfészek

Hozzávalók: 40 dkg.liszt, 5 dkg.cukor, 15 dkg zsír, 2 tojás sárgája, csipet só, fél sütőpor

Elkészítés:

   Az egészet összegyúrjuk, kis tejjel, majd 3 részre osztjuk. A cipókat kinyújtjuk sodrófával /kb. fél centire / a töltelékkel megkenjük, feltekerjük, ujjnyi szélesre felszeleteljük, és a szeleteket kilisztezett tepsibe világosra sütjük.       

A töltelék:

   4 tojás fehérjét 30 dkg. porcukorral kemény habbá felverjük gőz fölött, hozzáadunk 5 dkg.  kókuszreszeléket /vagy darált diót/ és összekeverjük. Ezzel kenjük meg a kinyújtott tésztát.

Fonott kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 db tojás, 2,5 dkg élesztő, 3-4 dl tej, csipetnyi só

Elkészítés:

   2 kockacukorral 1,5 dl tejben az élesztőt kevés liszttel összekeverve langyos helyen megkelesszük. /ez lesz a kovász/A liszthez hozzáadjuk a kovászt, a 10 dkg cukrot, a csipetnyi sót, és a 2 egész tojást. Az egészet összegyúrjuk és hólyagosra kidolgozzuk, annyi tejet teszünk hozzá, hogy lágy legyen a tészta. Majd a végén összedogozzuk a 10 dkg langyos vajjal. Lisztezett tálban langyos helyen fél órát kelesztjük, majd 3-4 egyenlő darabra osztjuk, jól meglisztezve összefonjuk. és a megkent tepsibe rakjuk, tojással megkenjük. Pihentetjük és ha  megkelt újból ismét megkenjük tojással és közepes hőfokon szép pirosra sütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)