Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Hogyan vészeljük át a meleget?

Hogyan vészeljük át a meleget?

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Hogyan vészeljük át a meleget?
Hogyan vészeljük át a meleget? 2015. szeptember 09. szerda, 14:00
Hogyan vészeljük át a meleget?

   Nagy nyári melegben strand és légkondicionáló hiányában az embernek elő kell venni minden leleményességét, hogyan vészelje át a sokszor napokig vagy hetekig tartó forróságot. Sok esetben még éjszaka is olyan magas a hőmérséklet, hogy nem alkalmas a nyugodt pihenés biztosítására. Ezért itt vannak a hűsítő tippek, a jó ötletek azoknak, akik tudatosan szeretnék átvészelni a forró napokat.

   Kezdjük az étkezési szokásaink átalakításával. Együnk minél többször és minél kisebb adagokat, ennek köszönhetően a metabolikus hő kisebb lesz, illetve időben jobban eloszlik. Javasolt még a magas fehérjetartalmú ételek kerülése is, amelyek lebontása szintén nagyobb hőtermeléssel jár.

   A hűsítő tippek közül a gyógyteák kedvelőinek javasolt a krizantém tea fogyasztása, amelynek fopkozott hűsítő hatása  van.

   Egyes vélemények szerint a fűszeres ételek serkentőleg hatnak a hőérzékelő receptorokra a szájban, ezáltal fokozzák a vérkeringést és kiváltják az izzadást, amely lehűti a testünket.

   Nem csak az étkezésben akadnak hűsítő tippek, de az italok fogyasztásánál is oda kell figyelni. Az alkohol és a magas cukortartalmú italok kerülendőek, mivel az alkohol szárítja a testet, míg a cukor növeli a metabolikus hőt. Lehetőleg vizet igyunk és azt is szénsavmentesen.

   Napközben tartsuk a függönyöket behúzva, hogy ezzel is megakadályozzuk a napsugarak bejutását, ezáltal a ház levegőjének a felmelegedését.

   Pincével rendelkező házak esetében érdemes megfontolni az ideiglenes leköltözést, legalább a legforróbb órák idejére. A pincék hőmérséklete ugyanis általában 10-15 fokkal hűvösebb, mint fentebb lévő szintek.

   Válogassuk ki tudományosan a ruháinkat. A pamut anyag képes felszívni az izzadságot, ezáltal jobb a párolgás, azaz jobban hűl a testünk. A világos szín pedig kevesebb sugarat képes elnyelni, kisebb a felmelegedés.

   A vastag és nehéz paplan sem tartozik a hűsítő tippek közé, ezért érdemes csak egy vékony lepedővel takarózni egy forró nap éjszakáján. Még hatásosabb lehet, ha a lepedőt lefekvés előtt pár óra hosszat a hűtőben tároljuk.

   Figyeljünk az ágyneműnk anyagára is. A szintetikus anyagok megtartják a hőt, míg a toll és a pamut átengedik, ezáltal hűvösebbnek érezzük.

   Hatékony tüneti kezelés lehet a csuklóban haladó vastag erek hideg vízzel való hűtése, lehetőleg minél gyakrabban. A vér lehűtése fokozatosan hűti a test szinte minden pontját.

   Sokan a hideg vízre esküsznek és tényleg jó pillanatnyi ötlet lehet, de vegyük figyelembe, hogy a hirtelen lehűtött test kompenzálni próbál, azaz elkezdi fűteni a testünket. Ennek kiküszöbölésére – a hűsítő tippek keretein belül – javasolt a langyos víz használata.

   A különféle általános hidratáló krémek helyet érdemes a speciális napozás utáni, hűsítő termékeket használni, reggel és este is bekenni vele a test felületét.

   A hétköznapokban egyébként is hasznos fejfájás, dudorok és egyéb sérülések kezelésére, de nagy melegben is kiválóan hűti a test egyes részeit a hideg-meleg gélpárna. A mélyhűtőben tárolt gél képes akár 1-2 órán keresztül is hűsíteni, de vigyázzunk, mert a bőrrel közvetlenül nem érintkezhet, használjunk valamiféle szövetet, vagy ruhát. 

   Ha van időnk felkészülni a következő forró napon való tartózkodásra, akkor még előző este tegyünk a fagyasztóba néhány nedvesen összegöngyölt kendőt, majd másnap egy nejlonzacskóban vigyük magunkkal, és ha szükséges használjuk

   A nehéz fizikai aktivitást követelő tevékenységeket halasszuk el, vagy végezzük a nap leghűvösebb időszakában, ami általában közvetlenül napkelte előtt van.

   Kerüljük a tűző napot  délelőtt 11.00 óra és  és délután 16.00 óra között, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott!

   Jóleshet viszont egy-egy hűsítő zuhany, a kisgyermekek számára pedig szórakozásnak is ajánlott egy pancsoló késő délután.

   Kerüljük a déli időszakban a déli közlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést/ cipekedés, bevásárlás / a tűző napon.

   Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni, hosszabb gyalogos sétára a forró időszakba, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután.

   Tűző napon viseljünk kendőt, sapkát!

   A nagy melegben a fizikai munkát végzőknek a munkavállalóik kötelesek elegendő alkoholmentes, hűtött folyadékot, valamint igény szerint, de félóránként védőitalként 14-16 C hőmérsékletű ivóvizet, vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítani.

   A felforrósodott autókat indulás előtt szellőztessük ki, a gyerekeket pedig még rövid időre sem szabad a parkoló autóban hagyni.

   Végül egy egyszerű és nagyszerű módszer a hűsítő tippek bejegyzésünkben: Dőljön hátra, lazítson és gondoljon arra, hogy a hóban fekszik. A kutatások kimutatták, hogy a szervezet képes reagálni az ilyenfajta fantazmagóriákra.

Mindenkinek szép nyarat kívánok!

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)