Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Hogyan tápláljuk és óvjuk bőrünket a nyáron

Hogyan tápláljuk és óvjuk bőrünket a nyáron

2024. április 23., kedd | Ma: Béla (HU), Vojtech (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Hogyan tápláljuk és óvjuk bőrünket a nyáron
Hogyan tápláljuk és óvjuk bőrünket a nyáron 2016. július 26. kedd, 13:35
Hogyan tápláljuk és óvjuk bőrünket a nyáron

   Amikor egészségesen élünk, az alatt nem csak a minőségi tápanyagokban gazdag étkezést kell érteni, hanem ide tartozik a bőr védelme is. A bőrnek, akárcsak testünk más részeinek ugyanúgy nagy szüksége van a fontos és értékes tápanyagokra. Azzal, hogy teszünk magunkért, egészségünkért, jó közérzetünkért, felelősséget vállalunk teljes külsö-belső lényünkért, és ebben benne van bőrünk egészsége is. A tápanyagok minősége, gazdag összetétele meghatározó az ápolt, egészséges bőr számára. Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása javasolt, illetve sok- és minőségi folyadék bevitele. Ez lehet ásványvíz, 100%-os gyümölcslevek, illetve kifejezetten hasznosak a zöldségekből készült italok, amelyek rengeteg jótékony hatással bírnak. Kerüljük az édesített, nem természetes alapú „szuper akciós árú” üdítőitalokat.

A bőrnek a következő értékes tápanyagokra van szüksége

Természetes növényi olajok-és zsírok
  
A bőr számára fontos az olajok és zsiradékok jellemző tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. Védik a bőrt, egészségesen tartják a külső réteget, hidratálnak, tisztító és antioxidáns hatásúak. Érzékeny bőrre kifejezetten alkalmasak. Ezek lehetnek: Oliva olaj, avokádó olaj, jojoba olaj, mandula olaj, almamag olaj, szezámmag olaj, szőlőmag olaj, stb…

Fehérjék-Proteinek
   Kollagén: a bőr kötőszöveteinek mintegy 70%-át kollagén rostok alkotják. Ezek a rostok felelősek a bőrszövetek rugalmasságáért, feszességéért. Hiányában a bőr elvékonyodik, törékennyé válik, szárazsága fokozódik, apró ráncok jelennek meg.Forrása: Húsételek- elsősorban szárnyas és hal húsok. Azonban, fontos zöldségeket, magvakat, hüvelyeseket is fogyasztani, mert a szervezetnek szüksége van a növényi fehérjékre is, ezek a fehérjék  részt vesznek a kollagén felépítésében.

Hyaluron sav
   A hyaluronsav 56%-a a bőrben található meg, és a bőr kötőszövetének természetes összetevője, minden emberi szervezetben jelen van. Csökkenése nagyban hozzájárul az öregedési folyamathoz. Szerepe a bőrben, hogy biztosítsa az alapvető tápanyagok szállítását a véráramból a bőrsejtekbe. Hidratálja a bőrt azáltal, hogy megtartja a vizet, illetve, egyfajta párnaként és kenőanyagként védelmet nyújt a mechanikus és a kémiai hatások ellen. Képes megvédeni a bőrt az ibolyántúli sugárzásoktól is.

   Védelméről természetes úton is gondoskodni kell: egyik leghatékonyabb forrás a szőlő magja, amelyben található rengeteg ásványi anyag, vitamin, ami segít megakadályozni a bőr fiatalos külsejéért felelős hialuronsav, illetve kollagén és elasztin károsodását.

Bőrtápláló vitaminok
   Szerepük fontos a bőr fejlődése szempontjából. Egy részük megtalálható a növényi eredetű zsiradékokban, de a védelemhez fontos, hogy a többi rendelkezésre álló forrást is használjuk.

  • A vitamin: a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Segíti a bőr sejtjeinek osztódását, érését, miközben a hajat is táplálja. Egyik leggyakoribb hiánytünete, hogy a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat.
  • B1 vitamin: A B-vitamin fajtáira általánosan jellemző, hogy vízben oldódódnak, és az anyagcsere folyamatokhoz – a fehérjék, zsírok és szénhidrátok átalakításához – szükséges enzimek elengedhetetlen alkotói.
  • B2 Vitamin: hiánya a száj szegleteinek berepedését okozhatja
  • B3 Vitamin: Niacin-hiány okozta betegség a pellagra, ami a napfénynek kitett bőrterületek sötét színű elváltozásával jár együtt.
  • B5 vitamin: hozzájárul a bőr sejtjeinek folyamatos megújulásához. A B5-vitamin központi szerepet tölt be a sejt energiatermelő folyamataiban. Fokozza a bőr regenerációs képességét, segít helyreállítani természetes védőfunkcióját, és hidratáló hatással is rendelkezik.
  • C-vitamin: a bőr rugalmasságának és nedvességének megtartásában is döntő szerepe van, részt vesz a bőr elasztikus anyagának, a kollagénnek a képzésében.
  • D3 Vitamin: a hajnövekedés és a szaruképződés közvetetten a D3-vitamin következményei. A bőr a D3 vitamin képzésének és raktározásának a helye is egyben. A D3-vitaminhoz hasonló anyagok a keratinokra hatnak, ezzel elindítva a hajciklust és serkentve a hajnövekedést.
  • K-vitamin: a véralvadás szabályozásán keresztül a bőr sebgyógyulásában tölt be fontos szerepet.

Teljes védelem
   A bőr számára azonban egy összetett dolog, és mint minden évszaknak, úgy a nyárnak is megvannak a veszélyei, amire érdemes időben felkészülni.

   Ha a  fenti vitaminokban gazdag forrásokat mind beszerezzük, utána járunk, hogy a komplex védekezést körültekintéssel és tájékozottsággal végezzük, erre nem mindig van szabad kapacitásunk,  bőrünknek ennek ellenére fontos, hogy minden hasznos tápanyaggal tápláljuk.

   Ebben az esetben olyan készítmények használata tanácsos, amelyek hasznos növényi forrásokból származó kivonatokat tartalmaznak, és tápanyagok széles spektrumát vonultatják fel, sokoldalú védelmet biztosítva.

Nyáron ajánlott felfrissíteni magunkat

  • Ásványvízzel: Az említett hialuronsav sok vizet képes megkötni, fontos, hogy minőségi, tiszta forrásból származó vizet fogyasszunk, amely gazdag hasznos ásványokban.
  • Gyümölcsök, zöldségek beillesztése az étrendbe:
  • Sóska: Alapvető fontosságú esszenciális aminosavakat tartalmaz. Vitaminok közül jelentős a B1-, B2-, B3-, illetve az A-, E- és C-vitamintartalma. Emiatt immunerősítő, antioxidáns hatású, fogyasztásával a szem, a bőr éltető vitaminjait is bevihetjük a szervezetünkbe.
  • Paradicsom: gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezen kívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést. Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint, illetve több fontos ásványi anyagot. Ezek közül kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor, citromsav, almasav. Kitűnően hidratál, frissítő, fiatalító hatással bír, segíti a bőr anyagcseréjét. Színtelenítő hatása révén szeplős, májfoltos arcbőrre is jól alkalmazható.
  • Uborka: nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot, A-, B1- és B2-vitamint. A legtöbb vitamint a héja tartalmazza, ezért az eltávolítása nem javasolt, de a gondos tisztításra ügyelni kell, mert a vegyszerek az uborka héján ártalmas hatást okozhatnak a szervezetre. A bőrápolásban betöltött szerepe már régóta ismert és talán a legszélesebb körben alkalmazott. Kitűnő segítség a fáradt, táskás, karikás szemek hidratálásában, illetve a leégett, irritált bőrre is kiváló. Sima, üde, fiatalos árnyalatot biztosít, élénkíti a fakó bőrt.
  • Burgonya: fontos C-vitamin forrás. Főleg nyersen, vagy héjában főzve tartalmazza a legtöbb C vitamint. A héjában főzött krumpli nem ereszti ki ásványtartalmát, így fogyasztva magas ásványi anyagtartalommal láthatjuk el szervezetünket.
  • Avokádó: a belőle sajtolt olaj magas vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. A bőrápolásban kiemelt szerepet tölt be, mivel táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt, illetve a száraz hajra is nagyon jó hatással van. Magas A- és E-vitamin-tartalommal bír, sűrűn alkalmazzák bőrproblémák kezelésére, mint pikkelysömör és az ekcéma, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére.
  • Búzacsíra: a növényből sajtolt olaj kivételesen magas E-vitamin tartalommal rendelkezik. Fiatalító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír, a bőrt puhítja, nyugtatja, regenerálja.  Kisimítja az apró szarkalábakat.
  • Sárgabarack: magas antioxidáns tartalma miatt igazi elixír az arcnak és a fiatalodni vágyó bőrnek. Alkalmazása nem csak pakolásként, hanem belsőleg fogyasztva is kifejti jótékony hatásait: rendszeres fogyasztása javítja a bőr minőségét.

   Érdemes tehát eldöntenünk, hogy milyen életet élünk, hogyan védekezünk az életünkben általánosan előforduló jelenségekkel szemben, és esetleg újragondolni a dolgok fontossági sorrendjét. Ahogy gondoskodunk magunkról, táplálkozással, életritmussal, olyan lesz külsőnk is.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)