Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Himnuszunk születésnapján

Himnuszunk születésnapján

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Himnuszunk születésnapján
Himnuszunk születésnapján 2017. február 28. kedd, 10:36
Himnuszunk születésnapján

   A magyar kultúra napja tiszteletére a Csemadok 2017. január 22-én Galántán rendezte meg országos emlékünnepségét. A rendezvényen adták át a Csemadok Életmű Díjat, a Közművelődési Díjat és a Gyurcsó István Díjat.

   Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke köszöntőjében kiemelte a Csemadok tagjainak, vezetőinek aktív munkáját, a sok évtizedes tevékenység eredményeit, amelynek köszönhetően a szervezet elnöksége Brüsszelben a legrangosabb európai elismerést, az Európai Polgár díjat vehette át tavaly, amelyet elsőként kapott meg egy számbeli kisebbségben élő közösség képviselője. Grezsa István, miniszteri biztos ünnepi beszédében megköszönte a szervezet vezetőinek és minden aktív tagjának, hogy a Kölcsey által megfogalmazottak szerint - megéli, tevékenyen gazdagítja és továbbadja magyarságunk kultúráját.

   A Csemadok 2008-ban létrehozta azt a díjat, amellyel azon tagjai munkáját ismeri el, akik évtizedek óta fáradhatatlanul tevékenykednek felvidéki közösségünkért. Az eseményen Csemadok Életmű Díjjal hat személyt jutalmaztak:

   A losonci Böszörményi István tanárt, helytörténészt, aki 1972-től nyugdíjba vonulásáig a füleki gimnázium tanára volt. Néprajzi és helytörténeti írásai a Gömörország és a Palócföld című lapokban jelennek meg rendszeresen.
   A hárskúti Korintus László zenepedagógust, akinek az életét mindig a zene határozta meg. A Rozmaring Népdalkör és a Rozmaringsarj Népdalkör alapítója, a Rozsnyói járás öt faluja közös férfikarának vezetésében és felkészítésében segít.
   Az ajnácskői Lázár Erzsébet és Lázár Ferenc nyugalmazott pedagógusokat, akik fiatal koruk óta tagjai a szervezetnek. A község kulturális életének meghatározó személyiségei.
   A bősi Miklós Ferencet, aki mindig aktívan kapcsolódott be a Csemadok életébe, sokrétű tevékenységét számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazták. 1971-től, a Kék Duna Vegyeskar megalapításától a kórus tagja.
   A vízkeleti Pék Évát, aki 1971-től tagja a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének, csaknem harminc éve elnöke is. Tíz évig irodalmi színpadot is vezetett szülőfalujában, tagja a helyi énekkarnak, vezeti a szervezet krónikáját és szerkeszti a Vízkeleti Újságot. Tallós község díszpolgára.

   A Csemadok Közművelődési Díjat 2013-ban alapították. A szövetség általa a fiatalabb generáció munkáját is szeretné elismerni.

   Az ünnepségen Baloghné Domonkos Malvint díjazták, aki több mint húsz éve meghatározó egyénisége a nagykaposi magyarságnak. Keszeg Istvánt, Martos polgármesterét, a szlovákiai magyar néptáncmozgalomban végzett munkájáért tüntették ki. A díjat Szamos Zsuzsanna is átvehette, aki huszonöt éve gondoskodik arról, hogy Ajnácskő és a környező falvak lakosai értékes kulturális programokon vehessenek részt, erősítse ezzel magyarságtudatukat. Tóth Borbála, a zoboralji hagyományőrző közösség meghatározó személyisége, valamint Vankó Ferenc, a peredi Csillag citerazenekar alapítója, a citerajáték mátyusföldi mestere is megkapta a kitüntetést.

   A Gyurcsó István Díjat 2014-ben adták át első ízben. Vele olyan személyiségek, egykori Csemadok munkatársak munkáját ismerik el, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtva segítik szervezetünk munkáját, s ezáltal nemzeti közösségünk megmaradását, fejlődését. A díjat ebben az évben a somorjai Végh László, szövetségünk volt vezető titkára vehette át, akinek nagy érdemei vannak a szlovákiai magyarságkutatás intézményes kereteinek megteremtésében.

   A díjazottak nevében Pék Éva mondott köszönetet az elismerésért. Megköszönte, hogy az ötvenezres tagságból éppen őket tartották méltónak a kitüntetésre.

   Az ünnepi megemlékezésen a régió kiváló együttesei és szólistái léptek fel: a Kodály Zoltán Daloskör, az Aranymetszés duó, Lencsés Zoltán, a Martosi Hagyományőrzők és a peredi Csillag citerazenekar. Bemutatkozott Bognár Hajnalka énekes, akit Ternóczky István kísért zongorán.

   Himnuszunk születésének ünnepsége nemzeti imánk eléneklésével fejeződött be.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)