Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ha nyaralni megyünk

Ha nyaralni megyünk

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Ha nyaralni megyünk
Ha nyaralni megyünk 2016. július 25. hétfő, 13:51
Ha nyaralni megyünk

   A kertnek minden nap szüksége van a gazdája gondoskodására éppen úgy, mint ahogy a gazdájának is szüksége van a kertjére! Bátorkodom néhány szerény javaslatot tenni azoknak a kertésztársaimnak, akik most vakációjukra készülődnek.

   A legkevesebb gond a díszfákkal, a virágzó bokrokkal és az örökzöld növényekkel van, mert ezek – némi öntözés mellett – gond nélkül elviselik a gazdájuk távollétét. A szőlőtőkéket is elő lehet készíteni: a termő hajtásokat tessék visszametszeni úgy, hogy a legfelső fürt fölött még két-három levél maradjon; a meddő és a sűrűn álló hajtásokat tessék rövidre vágni, a hosszú vesszőket pedig gondosan a támrendszerhez rögzíteni.

   A fogyasztásra érett őszibarackot, a szedert, a jostát, a paradicsomot, a brokkolit, a zöldbabot persze le kell szedni, ezek 8-10 napig a háztartási hűtőszekrényben használhatóak maradnak. A nyári alma és körtefajták gyümölcsei a fán maradva is elviselik a néhány napos szüreti késedelmet.

   A legtöbb gondot az öntözés jelenti – persze csak ott, ahol nincs még automata öntözőberendezés. Mérsékelhetjük a szárazságot azzal, ha a növények talaját rostos tőzeggel, lekaszált fűvel, kéregforgáccsal letakarjuk, mert ez a „mulcs" mérsékli a talaj kiszáradását és csökkenti a növények vízfelhasználását. A cserepes növények megkövetelik, hogy legalább két-háromnaponta megöntözzük őket, de ajánlatos ezeket a vakáció idejére árnyékos helyre állítani!

   Ami pedig az öntözés technikáját illeti: inkább ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel öntözzünk! Ha ugyanis csak éppen a felső 3-4 cm-es talajréteget nedvesítjük meg, akkor a víz nem jut el a gyökerekig, a felső talajszint pedig gyorsan kiszikkad, az öntözés hatástalan lesz!                                   

Józsi bácsi

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)