Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ha farsang, akkor disznóvágás - Februári receptek (2016)

Ha farsang, akkor disznóvágás - Februári receptek (2016)

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Ha farsang, akkor disznóvágás - Februári receptek (2016)
Ha farsang, akkor disznóvágás - Februári receptek (2016) 2016. február 29. hétfő, 13:58
Ha farsang, akkor disznóvágás

   A téli csípős hideg még ma is a disznóvágás legkedveltebb időszaka. A hideg idő garancia a hús romlásának megakadályozására, ezért választottuk mi is a januári hónapot, amikor élvezettel foghattunk neki a vágásnak.

   A kora reggeli órákban megérkezett a böllér úr, két családtagunk segítségével elkezdődött a művelet, a két disznó levágása. A leszúrt állatok szőrtelenítése, pörzsöléssel, gázpörkölővel történt. Ezt a munkát nagy elővigyázatossággal kell csinálni, mert vigyázni kell, hogy a sertés bőre ne égjen feketére, mert a böllér szerint nehéz megtisztítani a bőrt: megrepedhet, stb. Ezt követte a forró vízzel való leöntés és a bőr tökéletes, szinte fehérre történő le tisztítása. Elkezdődött a bontás, amit már én is nagy élvezettel figyeltem. A gerincoszlop kettéhasítása után elénk tárult a gyönyörű friss hús. A karaj, lapocka, a hatalmas hátsó combok kiakasztva az erre elkészített vastartóra. Csodálatos látvány volt! Megkezdődött a húsok osztályozása. A katlanokban már forraltuk a vizet, amibe aztán a hurkához, disznósajthoz, abált szalonnához stb. szükséges dolgokat (máj, tüdő, nyelv, fejek, egyéb) raktuk. Közben a böllér úr elkészítette a pecsenyének való húst, ami sóval, borssal, fokhagymával ízesítve került a sütőbe.

   Munka közben sem maradt el a finom házi pálinka kortyolgatása, hisz az is a disznóvágás rítusai közé tartozik. Ezalatt mindenki tette a maga dolgát, összemetéltük a zsírnakvalót, elkészítettük a pástétomot.

   Miután elkészült a finom pecsenye, a falatozás következett, közben pedig a nagy koccintgattak az emberek. Az evés - ivás végeztével nekiálltunk a hurkatöltelék készítésének. Közben sor került a kolbász ízesítésére és töltésére is. Délután még a napocska is ránk mosolygott, aminek nagyon örültünk, hisz süthettük a zsírnak valót, abálhattuk a szalonnát és megkezdtük a kása főzését is. Mivel a kását saját őrlésű kukoricadarával készítettük, így sokáig kellett főzni, aminek a keverése több embert igényelt, de végül nagyon finomra sikerült!

   Munkánk végeztével, sötétedéskor kezdődött a disznótor, vagyis mindenki mindent megkóstolt (friss tepertő, kása, abált szalonna stb). Az egész család, beleértve a böllér urat is, jelesre vizsgázott az egész napi munkából. Itt sem maradhatott el a finom házi pálinka, mindenki jó kedvre derült, késő este köszöntünk el egymástól.

Így zajlott nálunk, Nagyfödémesen, a disznóvágás!

Križanné Kajos Irén

Februári receptek (2016):

Abált szalonna

Hozzávalók: 1 kg tokaszalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, bors - ízlés szerint, fűszerpaprika

Elkészítés: A szalonnát felrakjuk főzni éppen annyi vízben, hogy ellepje. Teszünk a vízbe apróra vágott fokhagymát, egész borsot, sót, babérlevelet. Ha már a bőr és a hús is megpuhult, kivesszük a vízből. Egy tányérra tesszük és ráaprítjuk a maradék fokhagymát, lehet egy picit sózni, borsozni, majd megszórjuk darált pirospaprikával.

Kása recept

Hozzávalók: abálé, kukorica vagy árpadara, só, bors, majoránna, megpirított vöröshagyma, disznóvér

Elkészítés: Az abálé színét, zsírosságát lemerjük, a többit leszűrjük és félretesszük. Mi saját őrlésű kukoricadarát használunk, amit előző este meleg vízbe áztatunk, másnap reggel pedig újból friss meleg vizet öntünk a darára, hogy a főzésnél hamarabb puhuljon. Minden kiló darához kettő és fél, három liter abálevet öntünk, beleértve a színét is, megfűszerezve sóval, borssal, majoránnával és a megpirított vöröshagymával (így ízletesebb). Amikor a kukoricadara már félig megpuhult, hozzáöntjük a disznóvért és sűrűre főzzük. Mikor már a dara is puhává válik, kisebb-nagyobb edényekbe rakjuk kihűlni.

Hájas tészta szilvalekvárral

Hozzávalók: 50 dkg sertésháj, 70 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 2/1 dl langyos víz, 2 evőkanál ecet, pici só, szilvalekvár

Elkészítés: A hájat először lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk. 25 dkg lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozzuk, majd a hűtőbe tesszük. A maradék lisztet tojássárgával, sóval, langyos vízzel és a szilvapálinkával összegyúrjuk. A tésztát kigyúrjuk és rákenjük a hűtőből kivett lisztes hájat. Háromszorosan egymásra hajtjuk háromszor, közben fél órára a hűtőben pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, kb. hatszor hat centiméteres kockákra vágjuk. A közepére egy kanál szilvalekvárt teszünk és félbe vagy háromszögbe hajtjuk. Tepsire rakva, előmelegített sütőben, közepes lángos sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Ha szilvalekvárral készül, csempészünk a tésztába egy kis szilvapálinkát, különleges íze lesz tőle!

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)