Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ha elmarad a munkabér kifizetése

Ha elmarad a munkabér kifizetése

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Ha elmarad a munkabér kifizetése
Ha elmarad a munkabér kifizetése 2013. október 06. vasárnap, 10:35
Ha elmarad a munkabér kifizetése

   A gazdasági válságnak köszönhetően az utóbbi két évben ismét megnőtt a fizetésképtelen cégek száma, így sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy az alkalmazottak nem kapják meg munkabérüket. Mi a teendő ilyenkor?

   Első lépésben mindenképpen ajánlatos a munkáltatót írásban felszólítani a munkabér kifizetésére, és figyelmeztetni az esetleges további jogi lépésekre. Amennyiben a felszólítás sikertelen, de a munkáltatónak nagy valószínűséggel rendelkezésére áll a tartozás kiegyenlítéséhez szükséges összeg, a bér kifizetése tárgyában tanácsos bírósági pert indítani. Az ügy letárgyalására az a járásbíróság illetékes, melynek területén az alperes, tehát a munkáltató székhelye van. További lehetőség a munkaviszony azonnali megszüntetése a Munka Törvénykönyv 69/1b §-a értelmében, mely szerint ha a munkáltató a bérfizetési naptól számított 15 napon belül nem fizeti ki a munkabért, a munkavállaló élhet a rendkívüli felmondás jogával. Ebben az esetben a munkaviszony a kézbesítés napjával azonnali hatállyal megszűnik, és a munkavállaló jogosult két havi átlag munkabérének kifizetésére. A rendkívüli felmondást annak okáról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kell megtenni, mégpedig írásban, pontos indoklással ellátva. Ezenkívül a munkavállaló panaszt tehet a munkaügyi felügyelőségnél is, amely a munkáltatónál a bejelentést követő 30-60 napon belül ellenőrzést végez, és a munkajogi szabályok megsértéséért bírságot szabhat ki.

   Ha a munkáltató fizetésképtelenné válik, és ennek következtében nem képes kifizetni alkalmazottai munkabérét, azok jogosultak a Szociális Biztosítótól támogatást kérni, melyet a biztosító a munkáltató által fizetett bérgarancia biztosításból fizet ki. A munkáltató akkor számít fizetésképtelennek, ha csődeljárás indul ellene. A támogatást írásban kell igényelni az erre szolgáló nyomtatványon, amely a Szociális Biztosító kirendeltségein, ill. internetes honlapján is megtalálható (www.socpoist.sk). A támogatás maximális összege törvény által korlátozott: a fizetésképtelenséget vagy a munkaviszony ezen okból történő megszűnését megelőző 18 hónapból legfeljebb 3 havi munkabért fizetnek ki, és a támogatás összesen véve nem lehet több, mint az általános jövedelemalap 1/12-ének háromszorosa (ez jelenleg 2.307,- €). Amennyiben az elmaradt munkabér vagy végkielégítés összege magasab, a csődeljárásban még van esély a maradék teljes vagy részleges kielégítésére. A munkajogi követelések a csődeljárásban specifikus státusszal rendelkeznek, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy ezt a követelést nem kell bejelenteni a csődeljárást lefolytató bíróságon, másrészt abban, hogy a követelések kielégítésének sorrendjében viszonylag kedvező helyen állnak. Fontos azonban tudatosítani, hogy a csődeljárás célja az összes követelés arányos kielégítése, ezért ha nagymértékben eladósodott cégről van szó, nem várható a munkabérek teljes mértékű kifizetése sem.

   A munkabér kifizetése elmulasztásának büntetőjogi vonatkozása is van, mégpedig akkor, ha a munkáltató a munkabér kifizetésére meghatározott napon a bért nem fizette ki, annak ellenére, hogy ezen a napon elegendő pénzösszeggel rendelkezett, melyre nem volt feltétlenül szüksége vállalkozása fenntartásához. A munkáltató továbbá akkor is bűntényt követ el, ha a munkabér kifizetésének meghiúsítására irányuló tevékenységet folytat. Ilyen esetekben a munkáltató székhelyéhez legközelebb eső rendőrőrsön lehet feljelentést tenni.

Mgr. Szekeres Klaudia – ügyvéd                                                                
Tel.: 031-7796006, 0914-240723

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)