Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Ha bizonyítványt hoz a gyerek...

Ha bizonyítványt hoz a gyerek...

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Ha bizonyítványt hoz a gyerek...
Ha bizonyítványt hoz a gyerek... 2013. október 06. vasárnap, 12:30
Ha bizonyítványt hoz a gyerek...

   Lassan elérkezik a az iskolaév vége, közelítünk az utolsó hajrához, amikor minden diák megpróbálja kijavítani félévi bizonyítványát. Megtörténik, hogy ez minden igyekezet ellenére sem sikerül. Gyakori eset, amikor egy kisdiák nem mer hazamenni, szorong, elkódorog, mert a bizonyítványa nem felel meg a szülői, esetlegesen a saját maga elvárásainak.

   Tudjuk, hogy egy teljesítményorientált világban élünk, ahol gyakran csak a jó jegyek, az eredmények számítanak, és nem a gyermek elégedettsége és nyugalma. Általános dolog, hogy a szülőket csak az iskolából hazatérő gyermek jegyei érdeklik, nem a közérzete, hangulata csalódásai vagy örömei. Pedig ezek a tényezők legalább olyan fontosak, mint a jó vagy rossz jegyek. Mindezekből a jelekből következtethetünk arra, hogy szüksége van-e gyermekünknek segítségre, jól érzi-e magát az osztályban, mi okoz nehézséget neki. A felnőttek sokszor elfeledik, hogy nemcsak az elsős, másodikos gyermekekkel kell együtt tanulni, vagy legalábbis segíteni a tanulásban, hanem bizony gyakran, az idősebb diákok is igénylik az odafigyelést, a plussz magyarázatot, ami lényegesen megkönnyíti a tanórákra való felkészülésüket. A rossz jegyek sosem hirtelen jönnek, hanem egy bizonyos időszak rossz teljesítményének az eredményei. Ilyenkor érdemes kapcsolatban maradni az osztályfőnökkel, a tanárokkal, érdeklődni gyermekünk felől. Ha valami gond van, az általában már áprilisban, a negyedévi értékeléskor kiderül, és akkor még mindig van lehetőség behozni a lemaradást.

   Ha a szülő úgy érzi, hogy mindent megtett, és ennek ellenére sem tapasztalt javulást - a nebuló nem szívesen jár iskolába, egyre kevesebb sikerélmény éri -, akkor fontolóra kell venni egy látogatást a nevelési tanácsadókban (minden járási városban megtalálhatók), ahol pszichológus- és speciális-pedagógus szakemberek segítségével megtalálhatják a probléma gyökerét, és orvosolhatják azt. Előfordulhat, hogy a gyermek gondjait különböző tanulási zavarok nehezítik (figyelemzavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia), amelyek megoldásában a tanácsadókban segítenek.

Mit tegyünk, ha a gyermek mégis megbukott?

   Semmiképpen ne fenyegessük őt azzal, hogy rossz bizonyítvánnyal haza se menjen, látni sem akarjuk. Készüljünk fel a rossz jegyekre, tudjuk előre, milyen lesz a bizonyítványa. Próbáljuk meg együtt megbeszélni a megoldás lehetőségét, a rendszeres tanulás folyamatosságát, a javítóvizsgára való felkészülést.  Érdemes a szünidő elejét és a szünidő végét tanulással tölteni, hogy a szülőknek és a gyermeknek lehetőségük legye a kikapcsolódásra is. A gyereket semmiképpen sem hagyják magára, a nehezebb tananyagoknál érdemes tanárt fogadni mellé.

Egész évben figyeljünk gyermekünk teljesítményére. Odafigyelésünkkel, szeretetünkkel csodákat lehet művelni.  

 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)