Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Gyönyörűségek a „kertek alatt”

Gyönyörűségek a „kertek alatt”

2024. május 17., péntek | Ma: Paszkál (HU), Gizela (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Gyönyörűségek a „kertek alatt”
Gyönyörűségek a „kertek alatt” 2016. szeptember 05. hétfő, 16:29
Gyönyörűségek a „kertek alatt”

   Július hónapjában sem pihentek a Szépkorúak, a rendkívül változékony időjárás ellenére sem maradtak otthon. Az úticél ezúttal nem volt messze: Szomolányba (Smolenice) és Nagyszombatba utaztunk.

   Szomolány községtől északra emelkedik a pompás várkastély, mely csak a nyári hónapokban nyitja meg kapuját a nagyközönség előtt.  Sok ostromot élt át történelme során, egy idő után az Erdődyeké, majd a Pálffy családé lett. A neogótikus stílusban újjáépítetett várkastélyban ma a Szlovák Akadémia Konferenciaközpontja található.

   Látogatásunk során épp egy szlovák mesefilmet forgattak a helyszínen, a vár külső kulisszaként szolgált.

   A kiadós és finom ebéd után a szlovák Róma, vagyis Nagyszombat kincseire voltunk kíváncsiak. Szakavatott idegenvezetőnk segítségével rengeteg új információhoz jutottunk, és úgy tekinthettünk erre a városra, mint még eddig soha. Sétáltunk az Óváros macskaköves romantikus utcácskáin, felmásztunk az ódon várfalakra, megéltük saját bőrünkön, milyen lehetett rabnak lenni a városi börtönben, elgondolkodtunk az egyetemet alapító Pázmány Péter életén, majd elmondtunk egy imát szeretteinkért a Szent Mihály bazilikában.

   Kellemesen elfáradva, új élményekkel telve indultunk haza késő délután. Megállapítottuk, hogy nem kell mindig messzire utazni, hogy csodálatos dolgokat lássunk.

   Reméljük, következő utunkon ismét találkozunk. Legközelebb Ópusztaszerre és Kecskemétre utazunk, augusztus /16-17/, majd a hónap végén részt veszünk a Bécsben zajló István király napi ünnepségeken (aug.27.).

   Szeptemberre egy hosszabb úttal készülünk (4-napos), irány Kelet-Szlovákia és Kárpátalja: Betlér, Kassa, Ungvár, Munkács, Beregszász, Vereckei hágó.

…   Sok szeretettel várjuk minden kedves Szépkorú jelentkezését a következő telefonszámon: 0905 30 38 60.

További szép nyarat!

Fodor Szilvia

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)