Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Fogyasztóvédelmi jogszabályok 2. - A reklamáció

Fogyasztóvédelmi jogszabályok 2. - A reklamáció

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Fogyasztóvédelmi jogszabályok 2. - A reklamáció
Fogyasztóvédelmi jogszabályok 2. - A reklamáció 2013. október 06. vasárnap, 12:28
Fogyasztóvédelmi jogszabályok 2. - A reklamáció

   A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság). Ez alól csak akkor mentesül, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, ill. ha a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza, feltéve, hogy az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette.

   Fogyasztói szerződés esetén a vevő jogai attól függően különböznek, hogy eltávolítható (kijavítható) vagy eltávolíthatatlan hibáról van-e szó. Kijavítható hibánál az eladó köteles a hibát haladéktalanul eltávolítani. A vevő kérheti a reklamált termék, ill. annak alkatrészének cseréjét is, amennyiben ez az eladónak nem okoz aránytalan többletköltségeket a termék árához vagy a hiba mértékéhez viszonyítva. A reklamáció elintézésének módjaként az eladó bármikor választhatja a termék cseréjét, ha ez nem okoz a vevőnek jelentős kényelmetlenséget. Olyan eltávolíthatatlan hibáknál, melyek akadályozzák a termék rendeltetésszerű használatát, a vevő saját választása szerint kicserélést követelhet vagy elállhat a szerződéstől (visszakérheti a pénzét). Ha már közölte az eladóval döntését, azt egyoldalúan nem változtathatja meg. Ugyanez érvényes, ha  ugyan a hiba kijavítható, de a javítást követően ismételten jelentkezik, ill. ha a terméknek legalább 3 ilyen eltávolítható hibája van. Amennyiben olyan eltávolíthatatlan hibáról van szó, amely nem akadályozza a termék rendeltetésszerű használatát (pl. karcolások), a vevő árengedményre jogosult, melynek nagysága az eladóval kötött egyezségtől függ. A szavatossági igényeket a jótállási időn belül kell érvényesíteni, amely minimum 2 év. Ettől rövidebb jótállási határidő csak a következő esetekben érvényes:

- használt árura minimum 1 év
- javításokra és szervizelésre 3 hónap
- gyorsan romlandó élelmiszerek hibáit legkésőbb a vásárlást követő napon kell reklamálni
- építészeti munkálatokra (tatarozásra) 18 hónap (ezzel szemben viszont az épületre 3 év).

   Ezeket a határidőket a termék átvételétől, ill. üzembe helyezésétől számítjuk (ha a terméket nem az eladó helyezi üzembe, a vevőnek legkésőbb a vásárlást követő 3 héten belül meg kell rendelnie ezt a szolgáltatást). Reklamációkor az eladó köteles azonnal meghatározni a panaszkezelés módját, bonyolult esetben 3 munkanapon belül, indokolt esetben (főként akkor, ha bonyolult műszaki felmérésre van szükség) 30 napon belül. Miután meghatározta ezt a módot, a panaszt azonnal elintézi, csak indokolt esetben lehet haladékot kérni, azonban legfeljebb a panasz benyújtásától számított 30 napra. Ha ez a határidő letelik, a vevőnek jogában áll termékcserét kérni vagy elállni a szerződéstől. A reklamáció benyújtását és elintézését az eladó köteles írásban igazolni. A vásárlástól számított 12 hónapon belül felismert és közölt hiba esetén a bizonyítási teher a forgalmazón van. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazó csak akkor utasíthatja el, ha szakértői véleménnyel bizonyítja, hogy a hiba nem gyártási eredetű, ill. annak oka nem volt meg a vásárlás pillanatában. Amennyiben a reklamáció a vásárlástól számított 12 hónap letelte után valósul meg, és az eladó nem ismeri el a hibát, a vevő kérheti annak szakértői felülvizsgálatát (a panasz elutasításáról szóló iratnak tartalmaznia kell, hová fordulhat ilyen esetben). A szakvéleménnyel kapcsolatos kiadásokat (eredményétől függetlenül) mindkét esetben az eladó állja! Ha sikerrel jár, újra benyújthatja panaszát az eladónál, aki ezt már nem utasíthatja vissza.

Mgr. Szekeres Klaudia, ügyvéd
(Tel.: 0914-240723, 031-7796006)

 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)