Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Földreformok árnyékában Mátyusföldön - összefoglaló

Földreformok árnyékában Mátyusföldön - összefoglaló

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Földreformok árnyékában Mátyusföldön - összefoglaló
Földreformok árnyékában Mátyusföldön - összefoglaló 2016. október 25. kedd, 14:52
 Földreformok árnyékában Mátyusföldön

   Azok az adatok vagy fölsorolások, amelyekkel az olvasó az előző három írásomban találkozott – szembesült, részben feleletet adnak azokra a kérdésekre, amelyek nap mint nap felvetődnek akár tudományos, akár társaságbeli beszélgetéseink, elemzéseink során. – Melyek azok az okok, amelyek következtében a szlovákiai magyarság száma állandó csökkenő tendenciát mutat?

   Az első és második világháborúk következtében a kolóniák létrehozása, a deportálások, a reszlovakizáció és a lakosságcsere bírt azzal az erővel, amely alapjaiban kikezdte és természetesen csökkentette a dél-szlovákiai magyarság létszámát.

   A kolóniák, a telepesfalvak létrehozása a kiindulópont. Mátyusföldön a 19 állami és 3 egyéb módon megalapított települések stratégiai elhelyezése a döntő fontosságú, nem az idetelepült szlovákok, csehek, morvák száma, amely ebben az időben 302 családra /valószínűleg 1500 személyre/ tehető. /Galánta, Kosút, Taksony Szenc, Nagyfödémes, Tornóc, Nádszeg, Tallós, Farkasd, Szenckirályfa stratégiai jelentőségét tanulmányozzuk Mátyusföld térképén, s keresünk választ a miértekre./

   A második világháborút követő dekrétumok időszaka kevésbé volt érzelemmentes. A munkaerőtoborzás /deportálások/fő célja úgymond a csehszlovák nemzetgazdaság újraindítása volt: a három millió német pótlása hontalan magyarokkal!  A levéltári adatok szerint az általunk elemzett területről 1 670 család /2 045 személy/ tapasztalta meg a munkaerőtoborzás …előnyeit…, ehhez még 897 fiatal deportáltat  is hozzászámíthatunk, 1945 őszétől. Megjegyzem, az adatok a források szerint változnak, de nincsenek nagy különbségek.

   A legtöbb deportált családot érintő települések: Negyed 240, Pered 147, Vágfarkasd 135, Taksony 132, Deáki 130, Nagymácséd 119, Jóka 117. Az itt fel nem sorolt 17 településről száz alatti a deportált családok száma /egy-egy falut faluból/.  Itt újra érdemes a térképet előkeresni! Közben nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy sok esetben a deportáltak vagyonát belső telepesek, megközelítőleg 139 család vette használatba.

   Nagyon kényes kérdésként kezelendő a reszlovakizáció folyamata: A Szlovák Liga által propagált akció a … visszatérés az anyanemzet kebelére … jelszó jegyében zajlott. Ha a történelmi tényeknek megfelelően elemezzük a reszlovakizációt megállapíthatjuk, hogy főnemeseink az évszázadok folyamán a munkaerő hiányát, elsősorban a mezőgazdaságban, birtokaik északi területeiről pótolták. Ezek egy része önként itt maradt, s fokozatosan elmagyarosodott, hiszen az itt élők többsége magyar volt.

   Ezek visszahódítása – bár valamelyik nemzetiséghez való tartozás magánügy – még érthető is lenne, ha nem párosulna …létkérdéssel. Ugyanis, ha nem fogadom el a reszlovakizációt, hontalanná válok, hiszen állampolgárságomtól megfosztattam. Az évszázadok alatt, de különösen a 19. század utolsó évtizedeiben szerzett családi birtok az enyészeté, vagy valamelyik belső telepesé lesz. – És így sorolhatnám az érveket.

   Végül bekövetkezett mindezek betetőzése, a lakosságcsere: pontosabban Dél-Szlovákia magyar lakosságának áttelepítése, az ottani szlovákok és az ún. reemigránsok idetelepülése.

   Mátyusföldről 4 214 család /17 699 személy/ volt kénytelen elhagyni szülőföldjét, s helyette 3570 család /14 868 személy/ szlovák család költözött … tért vissza az óhazába …, csak egy kicsit délebbre. Ez a csere 42 községet érintett.

   A 200 családon felüli községek: Negyed 519, Vágfarkasd 342, Felsőszeli 315, Alsószeli 255, Pered 208, Nagyfödémes 203, Szenc 203, Deáki 202. Ha újra elővesszük Mátyusföld térképét, ha csak részben is, választ kapunk a tízévenkénti népszámlálási adatok számunkra negatív változásaira.

   Hogy megértsük az elemzett kérdéseket, tanulmányozzuk át Vadkerty Katalin, Simon Attila, Szarka László, Janics Kálmán és mások nagyon értékes írásait. 

Pukkai László

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)