Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Figyelem, 2016. január 1-től érvényes

Figyelem, 2016. január 1-től érvényes

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Figyelem, 2016. január 1-től érvényes
Figyelem, 2016. január 1-től érvényes 2016. február 12. péntek, 09:02
Figyelem, 2016. január 1-től érvényes

   Közvetlenül az új év beköszöntével hatályba lépett a 8/2009 Z.z. számú közúti közlekedésről szóló törvény (zákon o cestnej premávke) legújabb módosítása, mely több pontban is változtatja az eddigi közlekedési szabályokat. Részünkről mindez még körültekintőbb és szabályszerűbb közlekedést, gépjárművezetést igényel.

   A módosítás érdekessége, hogy külön hangsúlyt fektet a közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevőinek védelmére, ezért e téren is újabb kötelességeket, illetve a gépjárművezetők iránt további szigorításokat hozott a módosítás. Említésre szolgál például az a változás, mely előírja a kerékpárra erősített gyerekülésben, illetve a kerékpárhoz szilárdan, vezetőrúd segítségével csatlakoztatott gyerekkerékpáron közlekedő gyerekek kötelező védősisak viseletét, településen belül is. A kerékpárhoz csatolható, gyerekek szállítására szolgáló pótkocsiban vitt gyerekekre egyelőre ez a kötelesség nem vonatkozik. A településen kívül közlekedő többi kerékpározónál, illetve településen belül a 15 éven aluli kerékpározóknál a kötelező védősisak viselése változatlanul megmaradt.

   Újdonságnak számít, hogy január 1-től a 10 éven aluli gyerekek a járdán is kerékpározhatnak, a többi résztvevő viszont változatlanul csak akkor tolhatja a járdán a kerékpárt vagy a motorkerékpárt, ha ezzel nem veszélyezteti vagy nem akadályozza a gyalogosok biztonságát. Január 1-től bővült a gyalogosok fogalma is a közlekedési törvény értelmében; jelenleg a korcsolyán, sílécen vagy egyéb sporteszközön közlekedő résztvevőkön kívül már a rollerezők és a gördeszkázók is bekerültek a törvény nyelvezetébe, főleg ami a járda jobb oldalán való közlekedést, illetve a biztonságos körültekintést illeti.

   Míg eddig a 12 éven aluli gyerekeket tilos volt motorkerékpáron vagy mezőgazdasági -, erdőgazdálkodási -, építőipari gépeken és traktorokon szállítani, úgy jelenleg már ez a tilalom az összes „L“ típusú járműre is vonatkozik (háromkerekű -, négykerekű motorok és motorkerékpárok).  Ez a szigorítás szintén a gyerekek, mint a közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevőinek a védelmére szolgál. Ezt az alapelvet követve figyelmeztetjük a gépjárművezetőket, hogy az új évtől a járdán közlekedő gyalogosok veszélyeztetése, illetve az úton átkelő gyalogosok veszélyeztetése letérésnél, rátérésnél, fordulásnál vagy tolatásnál súlyos szabályszegésnek minősül, mely 60 EUR- tól 300 EUR-ig terjedő emelt díjas pénzbírsággal (2015.12.31-ig max. 100 EUR volt) vagy 150 EUR-ig terjedő emelt díjas helyszíni bírsággal büntethető (2015.12.31-ig max. 50 EUR volt).

   Hogy a sok szigorítás és új kötelesség mellett zárásul némi pozitív hírt is hozzunk, 2016. január 1-től „B“ kategóriájú jogosítvánnyal országunk területén belül az összes „T“ típusú gépjármű és pótkocsival ellátott járműszerelvény vezethető, amennyiben ezek össztömege nem haladja meg a 3 500 kg-t (traktorok, egyéb speciális járművek); ezen kívül a min. 20 km/óra lakott területen belüli és a min. 30 km/óra lakott területen kívüli sebesség túllépés a törvény értelmében már nem minősíthető súlyos szabályszegésnek. Természetesen az utóbbi változás nem érinti a sebességtúllépési táblázatokat, és nem mentesít a gyorshajtási büntetések alól, ezért óvatosan és figyelmesen vezessünk, vigyázzunk magunkra és egymásra az új évben is.

Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd
Tel.: 0908 468 260

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)