Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Fiatalok – önkormányzat – aktivitás (Peredi helyzetkép)

Fiatalok – önkormányzat – aktivitás (Peredi helyzetkép)

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Fiatalok – önkormányzat – aktivitás (Peredi helyzetkép)
Fiatalok – önkormányzat – aktivitás (Peredi helyzetkép) 2013. október 23. szerda, 12:52
Fiatalok – önkormányzat – aktivitás (Peredi helyzetkép)

   A sport, különösen a futball vonzza a fiatalok többségét. Az egyes bajnokságokban három együttesünk játszik, ami közel 70 regisztrált fiatalt jelent. A testépítők klubjának tevékenységét – az épület rezsiköltségét, egyes felszerelések biztosítását is a falu fedezi. Az önkormányzat az énekkar, a citeraegyüttes, a most alakult gyermek néptáncegyüttes munkáját, szakmai fejlődését is támogatja.

   Az önkormányzat átgondolt, célirányú kérvények, folyamodványok odaítélésének útján nyújt támogatást. Mint önkormányzati képviselő, alpolgármester, úgy gondolom, hogy a fiatalok aktívabbak lehetnének. Sokan vannak, műveltek, ügyesek, rengeteg információval rendelkeznek. Anyagias világunkban ugyan a közösségi szerepvállalás leértékelődött, viszont életünk egyik alapeleme és értéke a közösségben való gondolkodás és cselekvés. Ehhez pedig vezetők, irányadók, szervezők kellenek. Köztük pedig vannak, nem kevesen.

   Létfontosságúnak tartom az emberi és nemzeti értékek megőrzésében a család, az iskola, a hit szerepét. Úgy vélem, csak a saját anyanyelvén gondolkodó, kultúráját, történelmét, értékeit ismerő és becsülő fiatal tud közössége, esetünkben a faluközösség érdekében értelmes, eredményes munkát végezni.

   Ennek legjobb eszköze, útja az anyanyelvi iskola. Mert mit és mivel hasonlít össze a szlovák iskolába járó magyar fiatal, aki a sajátját, saját nemzete, tájegysége, kisközössége értékeit sem ismeri, így önmagát sem. Keveset kap, de rengeteget veszít – elődei értékeit, gyökereit, önbecsülését.

Galló Csilla – egyetemista, a helyi Via Nova ifjúsági szervezet vezetőségi tagja:

   Ifjúsági szervezetünk a hagyományos községi Majális és bográcsfesztivál egyik főszervezője. A rendezvény gulyásfőző versenyként indult, ma már gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen jönnek el, igazi családi eseménnyé nőtte ki magát. Mindannyiuk számára színes, érdekes programot biztosítunk.

Nagy Richárd – önkormányzati képviselő, a Via Nova országos vezetőségének tagja:

   Az önkormányzat munkáját képviselőként és mint a fiatalok szervezetének vezetőségi tagjaként is értékelni tudom. Az önkormányzat anyagilag és erkölcsileg is minden valamirevaló kezdeményezést támogat. Véleményem szerint több ötletre, megvalósítható kezdeményezésre lenne szükség annak érdekében, hogy a falu fiatalságának minden rétegét meg tudjuk szólítani, meg tudjuk mozgatni.

   Számunkra fontos, hogy az egyes bizottságokban jelentős funkciót, felelős helyeket töltenek be fiatalok. Jómagam például az idei falunapok alkalmával a testvértelepülések küldöttségeiről gondoskodtam ideérkezésüktől búcsúzásokig. Nagy falusi rendezvényeink – majális, borkóstoló és falunapok, nyárbúcsúztató – alkalmával sok fiatalt szervezünk be az egyes tevékenységekbe. A Via Nova peredi alapszervezetét, amely a PIK (Peredi Ifjúsági Klub) utódszervezete, a legaktívabb fiatalok alkotják. Ők azok, akikre mindig számítani lehet, akik szívesen vállalnak társadalmi munkát.

   Településünk fejlődése szempontjából fontosnak tartom a bérházak, az új lakóegységek építését. Az utóbbi két évtizedben cca. 120 új lakást adott át a falu peredieknek, a Peredre visszaköltözőknek, elsősorban fiataloknak. Ez is az önkormányzat egészséges igyekezetét bizonyítja.

   Mindenképpen előnyös lenne, ha egyes társadalmi szervezetek, társulások és érdekszervezetek vezetőségeibe még több fiatalt választanának. Rugalmasságukkal, elképzeléseikkel, új ötleteikkel felpezsdítenék, megújítanák az egyes szerveződések tevékenységét.

Borsányi Erzsébet – A helyi művelődési központ vezetője:

   A falu, a művelődési ház, a könyvtár nagyobb rendezvényeinek megvalósítása érdekében már évek óta szervezünk önkénteseket, elsősorban a fiatalok közül. Szívesen dolgoznak, igyekvők, megbízhatók.

   A községi könyvtár állományának leltározásában, rendezvényeinek lebonyolításában rendszeresen segítenek. Ugyancsak megszokott, hogy a községi hivatal nyaranta 5-6 iskolás fiatalt foglalkoztat, akik az ott eltöltött időszak alatt megismerik az ügyintézés menetét, az önkormányzat feladatait, a falusi intézményrendszer működésének alapjait, irányításának módszereit. Megtapasztalják a nehézségeket, de a sikeres, eredményes munka érzését is.

   Szólnom kell a művelődési ház által szervezett nyári táborokról is (angol-, tánc-, mesetáborok, Cimbora-tábor), melynek szervezését és lebonyolítását a fiatalok nélkül nem is tudom elképzelni. Ahogy a nagy falusi rendezvényeink megvalósítását sem.

   A művelődési ház vezetőjeként állandó, rendszeres kapcsolatban vagyok az iskolákkal, óvodákkal, a fiatalok szerveződéseivel, csoportjaival. Az önkormányzat helyiségek biztosításával, a rezsiköltségek részbeni átvállalásával, az utaztatás költségeinek térítésével támogatja munkájukat.

   Legnagyobb problémaként a végzős fiatalok elhelyezkedését látom. Energiával, tudással, akarattal teli fiatalemberek ők, bizonytalan jövővel. Legtöbbjük még átmeneti megoldást sem talál. Össztársadalmi gond ez, amit nekünk, itt helyben is, kötelességünk valamilyen módon kezelni, ha végleges megoldást nem is tudunk találni rá.

Az írás az Önkormányzati Szemle Fiatalok szerepvállalása az önkormányzati és társadalmi munkában című anyagában jelent meg. (2013 októbere)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)