Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Fesztiváli hangulatképek, Nagyfödémes

Fesztiváli hangulatképek, Nagyfödémes

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Fesztiváli hangulatképek, Nagyfödémes
Fesztiváli hangulatképek, Nagyfödémes 2015. szeptember 16. szerda, 14:00
Fesztiváli hangulatképek, Nagyfödémes

   A Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezetének tagjai július hatodika és tizedike között, a szinte trópusi melegek ideje alatt, már tizedik alkalommal varázsolták a községbe a kultúra széles palettájának egy-egy morzsáját, hogy négy napon keresztül kielégíthessék a polgárok kultúra iránti igényét.

   A jubileumi – X. Mátyusföldi Fesztivál július 6-án, Buják Ágnes taksonyi festőművész Vadvirágok című festménykiállításának, valamint a Hagyomány és érték című kézimunka-kiállítás megnyitójával vette kezdetét. A kézimunkákat a Csemadok helyi szervezetének ügyes tagjai készítették, amelyet a szervezők néhány felvidéki népviseletes babacsaláddal is kibővítettek.

   A fesztivál második napján reggel Fesztiváli vércsepp címmel csoportos véradásra került sor a nyugdíjasklub épületében.

   A koraesti órákban már a kultúrházban valósult meg az Irodalom határok nélkül elnevezésű író - olvasó találkozó, amelynek keretében a helyi Száraz Pál Szárda szőnyege című novellás kötetével, és a testvértelepülésről, Csabrendekről érkezett Ákody Zsuzsa írónő Minden harmadik kedden című regényével ismerkedhetett meg a szépszámú közönség.

   A fesztivál egyik nagy érdeklődésre számító műsora a Kapuvári séta című tárogató-koncert volt, amelyet eredetileg Kálvária udvarán szerettek volna megvalósítani, sajnos az időjárás közbeszólt. De így is méltó környezetben, a római katolikus templomban került sor a koncertre. A kurucvilág jellegzetes hangszerét – a tárogatót – a budapesti Kiss György László, Liszt díjas klarinét és tárogatóművész szólaltatta meg.  Barátaival, Árendás Péterrel és Lelkes Andrással a zene szárnyán egy képzeletbeli utazásra vitték a hallgatókat Magyarország különböző vidékeire, a Székelyföld tájaira, de szlovák népdalok is helyet kaptak repertoárjukban. A szívet-lelket melengető hangversenyt hosszan tartó vastapssal köszönte meg a közönség.

   A csütörtöki nap valódi ínyencséget kínált az igényes kultúrát kedvelők számára. A rendezvénysorozat minden bizonnyal legvonzóbb műsorában két igazi rock legenda - Varga Miklós és Vadkerti Imre szerzett felejthetetlen élményt a nagyközönségnek a 30 év legszebb rockoperái című műsorukkal.  Csak sajnálni tudjuk, hogy a harmadik szereplő, Vikidál Gyula, egyéb elfoglaltsága miatt nem érkezett meg. A szervezőknek még sikerült tovább fokozni a hangulatot, hiszen az est befejező műsorában az Érsekújvári Rockszínpad mutatkozott be a két veronai szerelmes, Rómeó és Júlia történetét feldolgozó csodálatos musicallel.

   A rendezők a gyerekekről sem feledkeztek meg. Pénteken délután Hol volt, hol nem volt… címmel mesedélutánt tartottak a legkisebbeknek. A hagyományos meseolvasás és az utána következő kézművesfoglalkozás felelevenítette a három kismalac tanulságos történetét.

   Az esti órák első fele a néphagyományok jegyében zajlott. Elsőként a jól ismert diószegi Dió Héj citeraegyüttes mutatatta be színvonalas műsorát. A szervezők nagy örömére ismét bemutatkozott a helyi Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola néptánccsoportja is, reményt adva, hogy a községben újraéled a néptánc. Majd a felsőszeli Mátyus néptáncegyüttes és a Bicskás zenekar fergeteges műsorának tapsolhatott a közönség.

   A szervezők a fiatalabb generációra is gondoltak. A fesztivál utolsó óráit is a felhőtlen szórakozás jellemezte. Először egy helyi tehetséges énekesnő, Oraveczné Máris Szilvia lépett színpadra a Dalok szárnyán című műsorával. Utána pedig a jókai Totalica rockegyüttes akusztikus koncertjére került sor, amely alatt már többen táncra is perdültek.

Száraz Erzsébet  
Fotók: Németh Tibor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)