Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek 3. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek 3. rész

2022. július 07., csütörtök | Ma: Appolónia (HU), Oliver (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek 3. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek 3. rész 2015. május 28. csütörtök, 12:52
Felvidéki rovásírásos emlékek 3. rész

   Az okiratok szerint Nagycsalomja régi temploma már állt a XI. században. Nagy Mihály polgármester 2009-ben hagyományőrző rovásírásos helységnévtáblát avatott Szakács Gáborral, aki ekkor a templom romjait megtekintve, régi bevéséseket vett észre a köveken. Ezek lehetnek az akkori építők elhelyezési jegyei vagy névjelei is. Érdemes régi romok területén, régi temetőkben, múzeumokban rovásjeleket keresni, lerajzolni, lefényképezni, mert múltunk értékes darabkái ezek a betűk.

   A besztercebányai, XII-XIII. századi rovásírásos kódexet  Banner János neves ősrégész, egyetemi tanár említette Szepessy Gézának, a Dorogi Szénmedence Tájmúzeuma akkori igazgatójának. Ebben a magyar nemzet történetét foglalták össze, azonban 1848-ban láttak utoljára a művet. Szepessy Géza írásai többek között az Archaeologiai Értesítőben és a Műemlékvédelemben jelentek meg. Tehát két komoly tudósról van szó, így joggal feltételezhető, hogy a kódex létezett.

Friedrich Klára

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)