Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek - 20. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek - 20. rész

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek - 20. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek - 20. rész 2016. október 25. kedd, 14:55
Felvidéki rovásírásos emlékek - 20. rész

   A lévai Geönczeöl Zsuzsa 2014 nyarán Túrócbélán a katolikus templomban, az oltárt tartó gerendákon vett észre mesterjegy szerű véseteket, köztük a szakirodalomban még közöletlen két rovásfeliratot. Fényképeket, rajzokat készített.

   Túrócbéla XIII. században épült katolikus templomát a XVIII. sz.- ban átalakították. Jelenlegi barokk oltára is ekkor készült. Előtte három XV-XVI. századi szárnyasoltára volt. A régi, feliratos gerendákhoz hozzáerősített új gerendák alatt is vannak betűk. Ez azt jelentheti, hogy a feliratos gerendák legalább XV-XVI. századiak.

   A feliratokat különböző eszközökkel, különböző mélyen, különböző időben, mások és mások vésték a fába.

   A jobb oldali gerendának két oldalán láthatók írások. A gerenda közepén felülről lefelé haladó magyar rovásírás látható a következő betűkből: G, I, K, feltételezésem szerint ez éGIeK, tehát ÉGIEK. Az I betű szárát közrefogó két jel lehet két Ö, ebben az esetben névjel, de lehet imára összetett kéz is.   

   Ez alatt kissé jobbra szintén felülről-lefelé haladó S, A (vagy Á), R rovásbetűk. Az A balról-jobbra néz. Az R a fába rovásnál szokásos ferde vonal a két oldalvonal nélkül. Ennek a három betűs rovásnak az az érdekessége, hogy a gerenda oldalsó részén, latin betűvel a következő felirat van: TOMA és alatta SAR (vagy SÁR), tehát ugyanaz a szó latin betűvel, mint rovással.  A Czuczor-Fogarasi szótárból megtudjuk még, hogy a sár szó a sárga színt is jelentette régen. Így kapcsolatba hozható a sár-arannyal, a legfinomabb termés arannyal is.

   A mesterek magyar voltát nem csak a rovásírás támasztja alá, hanem az ezek alatt lévő latin betűs ZS BET felirat, az ERZSÉBET név töredéke is.

   2014 őszén megnéztem Túrócbélán a gerendát, meggyőződtem, hogy Geönczeöl Zsuzsa jól másolta le a feliratokat.  Jó, hogy nem elégedett meg a hivatalos látnivalókkal, hanem bekukkantott ezek mögé is.

Friedrich Klára
Fénykép és rajz: Geönczeöl Zsuzsa

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)