Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek 2. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek 2. rész

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek 2. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek 2. rész 2015. április 27. hétfő, 13:51
Felvidéki rovásírásos emlékek 2. rész

   A rovásemlékeket időrendben mutatom be. Legrégibb az Udvardi rovásjeles tűtartó a VIII-IX. századból. Vékony Gábor régész Aszékely írás című könyvében említi a késő avar kori temetőből előkerült csont tűtartót.  Sajnos sem fényképet, sem rajzot nem mutat, így Novák Margarétát, a lévai Barsi Múzeum régészét kértem meg, hogy segítsen a szlovák forrás alapján egy rövid ismertetéshez jutni. Ott ez áll a tűtartóról (tömörítve): "az 53. számú sírban, felnőtt nő sírjában volt benne a vastű. Keresztmetszete négyzet alakú, valószínűleg egy ifjú ajándéka lehetett kedvesének. Díszítése eltér a megszokott központi műhelyek profi darabjaitól, minden valószínűség szerint házi készítésű lehet." (Anton Tocik tanulmányából)

Véleményem szerint a jelek hangértéke lehet: két B, két U, BKB, vagy 10-es, 20-as számjegy. Ha betűk: lehetnek név kezdőbetűi. Ha számok: jelezhetik a benne lévő tűk számát.

Friedrich Klára

Képaláírás: 
Az udvardi rovásjeles tűtartó
Forrai Sándor ábécéje

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)