Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek - 19. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek - 19. rész

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek - 19. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek - 19. rész 2016. október 06. csütörtök, 14:06
Felvidéki rovásírásos emlékek - 19. rész

Maradjunk még a lévai várnál 

   A lévai Reviczky Társulás meghívására 2014-ben Szakács Gáborral előadást tartottunk  ebben a szép felvidéki városban. Természetesen a lévai vár rovásírásos alaprajza volt a fő téma. Az előadás után Geönczeöl  Zsuzsa,  tősgyökeres lévai lakos elmondta, hogy gyermekkorában még 3 rovásírásos kőtömb volt a vár egy azóta elbontott falában. 

   2014 júliusában elment a várba, ahol megtalálta a lebontott falvonulat talapzatát. Kövek és karók elhelyezésével érzékeltette számomra küldött fényképein, hogy hol húzódott az elbontott, kb. 1 méter magas falszakasz, a vérkút felőli oldalon. Ebben a falban voltak a rovásírásos kövek, nagyjából 1 méter magasak és 50 centiméter szélesek. Jól emlékszik arra, amikor kb. 10 éves korában a rovásírásos köveken keresztül ugrált a falról le-fel. Édesapja is megerősítette akkoriban, hogy a köveken rovásírás van.  Geönczeöl Zsuzsa rajzai és fényképe alapján készült el a képzeletbeli ábra, hogyan helyezkedtek el a rovásírásos kövek.

   1976-ban, Prágából hazatérve látta, hogy a vérkút udvarán munkások dolgoztak, a fal pedig nem volt sehol. „Az egyik munkással szóba elegyedtem, aki elmondta, hogy teherautókkal hordták el a falat az előtte való két héten, s a mai Tesco irányába mutatott. Ott töltötték föl a talajt a többszáz éves várfal köveivel, köztük a rovásírásos kövekkel”- írta Zzuzsa.

   Úgy emlékszik, hogy az első két kő „tele volt sűrűn írva, szálkás jellegű rovással. A harmadikon csak három sor volt, kerekített betűkkel, a harmadik sor vége lefelé konyult.” Ennek a három sornak betűi  az előadáson kiosztott Lévai vár rovásírásos alaprajza-ként ismert rovásemlék betűire hasonlítottak.

   A Barsi Múzeumnak köszönhetően áttekinthette a rendelkezésére bocsátott régi fényképeket, de sajnos a rovásos kőtömbökről nem talált felvételt.

   Nagyon fontos, amit Geönczeöl Zsuzsa felidézett. Remélhetőleg előkerül legalább egy fénykép a kövekről, mert folytatja a kutatást.

Friedrich  Klára 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)