Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek - 18. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek - 18. rész

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek - 18. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek - 18. rész 2016. szeptember 06. kedd, 16:08
Felvidéki rovásírásos emlékek - 18. rész

   A 16. részben, a Lévai Várnál csak röviden említettem Csák Mátét, kinek személyét a hivatalos történetírás meghamisítja, amikor hatalmaskodó, kizsákmányoló főúrnak mutatja be. Mint írtam, meghamisították még a nevét is, hiszen nem Máté, hanem Mátyus. Kristó Gyula írja a Csák Máté c. könyvében: „Több adatunk van arról, hogy a latin oklevelekben Matthaeus alakban előforduló nevet Mátyusnak mondták a XIII-XIV. században.” (Gondolat Kiadó, 1986/12)

   Így hívják ma is azt a nagy területet, Mátyusföldet, mely birtokai közé tartozott, így őrzi nevét a magyar nép emlékezete. Árpád fejedelem leszármazottja volt. Anonymus írja Gesztája 50. részében: „Ez alatt az erdő alatt, a Fertő mocsár mellett Szabolcs unokája Csák, sok idő múltán várat emelt.” Így jogosan védte a magyar földet a III. Endre halála után még fokozottabban beözönlő idegenektől. Fő ellenfelei közé tartoztak a XII. sz. közepén bevándorolt német testvérpár, Wolfer és Hedrich leszármazottai, a már magyar nevet felvett Kőszegiek.

   Csák Mátyus IV. Béla leányági ükunokájával, az olasz-francia Anjou Károly Róberttel, a magyar föld szétosztogatása miatt került szembe. Sorsa Bánk bánét idézi és a Zách családéval azonos: Árpád fejedelem utódainak, a honvisszafoglaló magyar nemzetségeknek idegenek általi kifosztott és jogfosztott sorsa. Árpád-házi II. Endre még megbocsátott a szintén honvisszafoglaló nemzetségből származó Bánk bánnak, aki a családján esett  szégyent jogosan torolta meg 1213-ban. Azonban már az olasz-francia Anjou Károly Róbert, lengyel feleségének négy ujja miatt a nógrádi és gömöri birtokos, a  magyar Zách Felicián egész családjának különös kegyetlenséggel való kínzásával és kiirtásával fizetett  vissza. Pedig Zách tette is jogos volt, mert a lánya becsületét védte. 

   Több mint ötven felvidéki várról levéltári adatokkal bizonyítható, hogy Csák Mátyusé voltak.

   A rovásírásos megfejteni való Csák Mátyus c. versemből való, melyet Szakács Gábor Pogány imák c. történelmi zeneművéhez írtam. 

Friedrich Klára

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)