Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek - 16. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek - 16. rész

2022. január 16., vasárnap | Ma: Gusztáv (HU), Kristína (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek - 16. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek - 16. rész 2016. július 11. hétfő, 10:58
Felvidéki rovásírásos emlékek - 16. rész

   Az első levéltári feljegyzés szerint a vár tulajdonosa akkoriban a napjainkban lázadónak, garázdának nevezett Csák Máté volt (1260-1321). Eredetileg nem Máténak, hanem Mátyusnak hívták, róla kapta Mátyusföld az elnevezését. „Bűne” az volt, hogy a külföldieknek szétosztogatott magyar földet igyekezett visszavásárolni, visszaperelni, vagy fegyveresen visszaszerezni. Csák Mátyus Álmos fejedelemig tudta visszavezetni származását (őse Szabolcs, Árpád nagybátyja vagy testvére volt). Több mint ötven vára volt a Felvidéken, pl. Drégely, Palojta, Jókő, Bajmóc, Csejte, Újvár, Nyitra és sasfészke Trencsén.

   A vár alaprajzának fénymásolatát a felvidéki Gács-on született Badiny Jós Ferenctől kaptam, ehhez még tartozik két rovásírásos oldal. Ezek Somogyi Antal (1811-1885) képviselő, 1849-es halálraítélt könyvgyűjteményének egyik darabjából származik. Mindjárt hozzá kell tennem, hogy a hivatalos tudomány Somogyi Antal könyvgyűjteményének több mint 100 oldal rovás beírásait (ezek a könyvek üres oldalaira írt, magyar történelemmel foglalkozó szövegek) hamisítványnak tartja. Pedig meg kéne becsülni ezeket, mert Mandics György író, rovásírás kutató több kötetben bizonyította, hogy nem hamisítványok.

2004-es megfejtésem a rajz feletti sorról: A VÁR SZMJLI (szemléje)
A rajz alatti 1. sor: MIND KÖRNYÜLTES ÁROK
2. sor: A FALAKNÁL  A
3. sor: GARAM TÁPOLYLYA (táplálja) VÍZZEL
A  4. sor elmosódott, csak az A, R, J, N betűk látszanak.

   A 2. és 3. lapon a várban lévő rejtekhely és rejtekút homályos leírása olvasható, de rovásírás történetileg igen fontos.  Szerepel benne a „folnagy” szó, melyről Fehér Mátyás Jenőtől megtudjuk, hogy Szent László úgy rendelkezett, akik nem tudnak a távolság miatt templomba menni, képviselőket küldjenek maguk helyett, akik „bottal jöjjenek”, vagyis az otthon maradottak neve legyen a botra róva. Fehér Mátyás Jenő úgy véli, hogy a rovásbot vivése is a folnagy feladatai közé tartozott. A Czuczor-Fogarasi szótár szerint a folnagy: falunagy, bíró, majoros gazda.

Friedrich Klára

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)