Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek 13. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek 13. rész

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek 13. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek 13. rész 2016. április 01. péntek, 13:47
Felvidéki rovásírásos emlékek 13. rész

A Lőcsei Felirat 1619-ből

1. ábra

   A rovásemlék Szepessy Gézának, a Dorogi Szénmedence Tájmúzeum egykori igazgatójának gyűjteményéből származik. Kézirata eljutott Csallány Dezső régészhez (1903-1977), aki több részletet közzétett belőle.   

   Ebben szerepel az „Érdekes adat a magyar rovás-írás történetéhez" című fejezet, mely a Lőcsei Feliratról szól. Ez egy 18,1x11,1 cm-es megsárgult papírlap, melyen ez áll: „1619 Lőtse” latin betűvel, továbbá a jobbról balra haladó rovásszöveg, ez Csallány Dezső olvasata szerint BANA ESTI. A Bana vezetéknév, az Esti pedig az Eszti keresztnév. Megállapítja, hogy a felirat megfelel a XVII. századi jelformáknak.

   Szepessy Géza szerint BARA ESTI áll a papíron.

   Számomra kétséges, hogy az „esti” szó Eszti-t jelentene, rovásnál inkább az S-G-L tévesztés szokott előfordulni, S-SZ nem.  Töredék szövegnek tartom, melynek eleje vagy vége hiányzik, attól függően, melyik oldalon van az „1619 Lőtse”, melyről nem kapunk felvilágosítást, ahogyan arról sem, jelenleg hol található a rovásemlék. Saját olvasatom: DANA ESTI (töredék szöveg). A harmadik betű, az N megtöri a jobbról balra haladó rendet, balról jobbra áll.

   Ferenczi Géza 2007-ben elhunyt székelyudvarhelyi múzeumigazgató a Lőcsei Feliratot is a „gyanús, hamis, tévesen székely rovásírásos emlékként számon tartott és nem létező rovásemlékek” közé sorolja. Jómagam tervezem, hogy utánajárok, él-e még az 1924-ben született Szepessy Géza és mi lett gyűjteményének sorsa

Lőcsei céh mesterjegy gyűjteménye, 1626-ból

2. ábra

   A negyven mesterjegy Sebestyén Gyula Rovás és rovásírás c. könyvében szerepel.  Sok köztük az összerovás és az alaki azonosság rovásírásunkkal. Több írásomban példákkal mutattam be a mesterjegyek és a rovásírás kapcsolatát. Sebestyén könyvének megjelenése idejében, 1909-ben, a Kassai Múzeumban volt látható a szárnyas oltár jellegű műremek, felvidéki kutatóknak érdemes lenne megnézni, megvan-e még. Itt 12 mesterjegyet emeltem ki, a rovásbetűk hangértékeit adva nekik.

Friedrich Klára 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)