Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek - 10. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek - 10. rész

2022. május 24., kedd | Ma: Eszter (HU), Ela (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek - 10. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek - 10. rész 2016. január 15. péntek, 14:41
Felvidéki rovásírásos emlékek - 10. rész

   A rovásemlékek időrendi bemutatását most egy kis gyermek születésének alkalmából megszakítjuk, mert ez a kis gyermek Jézus, akinek születése a kereszténység legnagyobb ünnepe.

   Fehér Mátyás Jenő (1913-1978) domonkos rendi szerzetes, hitoktató, történész, rovásírás kutató 1942-től a kassai püspökség könyvtárosa és levéltárosa volt. A Kassai Dóm kódex- és ősnyomtatvány gyűjteményében talált egy utalást, mely szerint a közeli Miszlóka plébániájára került egy fontos iratgyűjtemény a domonkos rend történetéről. Fehér megtalálta a rossz állapotban lévő kéziratot, melyet Kassai Kódex-nek nevezett el. Ebben olvasható, hogy Krisztus előtt élt őseink hitvilágában is legnagyobb ünnep a Karácsony volt és ennek az ünnepnek jellegére a karácsony szó utal, amely kerecsensólymot jelent. A téli napforduló idején őseink összegyűltek, ekkor röptették fel először a levegőbe a fiatal kerecsensólymokat.

   Néprajzi és történelmi művekben kutattam, fenn maradt-e valamilyen formában ez a szokás? Tarisznyás Márton Gyergyó történeti földrajza című könyvében találtam rá a kerecseny ünnep maradványaira a Ditrói madáreresztés című fejezetben. A népszokás szerint a gyerekek Karácsony előtt sok verebet fognak, majd az éjféli misén a templomban szabadon eresztik őket. Ez a szokás még 1912-ben az új templom felszentelése idején is élt. Madármise elnevezéssel Székelyszentkirályon is fennmaradt. A Kárpát-medence néprajzi egységét bizonyítja, hogy Mikszáth Kálmánnak  Az én pohárom című elbeszélésében is olvashatjuk, hogy Palócföldön is szokásban volt: „Istenem, milyen szép egy éjféli mise falun, s milyen rejtelmes és kisérteties,dermedt szárnyú verebeket eresztenek ki a templomban. Lucaszéket hoznak a babonás emberek …” Dúcz László író és solymász is említi: „Ennek a szokásnak pogány, de kereszténnyé alakult változatával még ma is találkozhatunk, például Mátraverebélyen, ahol az éjféli misén karácsonykor  a templomban énekesmadarakat engednek el.”

Áldott, boldog, békés Ünnepet kívánok szeretettel: Friedrich  Klára

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)