Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész

Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész
Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész 2015. március 17. kedd, 11:03
Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész

Bemutatkozás:

   Friedrich Klára, 67 éves nyugdíjas tanár vagyok. Nagyapám és dédnagyapám felvidéki kántortanítók voltak. Édesapám, akitől a rovásírást gyerekkoromban megtanultam, Barskisfaludon született. Ezért is köszönöm a lehetőséget, hogy a Terra Hírújságban sorozat indulhat régi írásunkról.

   A rovásírást először baráti körben terjesztettem, majd kutatni kezdtem történetét a nagyobb könyvtárakban. Férjem Szakács Gábor író, újságíró, 20 éve a Magyar Demokrata hetilap munkatársa. Ő is bekapcsolódott a kutatásba, igyekeztünk munka mellett is minél több helyszínt és múzeumot felkeresni, ahol eredetiben lehet látni a rovásemlékeket. Gyűjtéseinkkel mi is gyarapítottuk ezeknek a számát. 

   Tizenkét, az egész Kárpát-medencére kiterjedő versenyt szerveztünk Budapesten, melyen igen jó eredménnyel szerepeltek a felvidéki gyerekek.

   Részint férjemmel közösen tíz könyvet írtam, a legutolsót a felvidéki rovásemlékekről.  A Felvidéknek ezeket a művelődéstörténeti kincseit szeretném megismertetni Önökkel a sorozat keretében.

Felvidéki rovásírásos emlékek 1. rész

   Mielőtt a rovásemlékek ismertetésébe kezdenénk, néhány gondolat a magyar rovásírásról.

   A rovásírás egy jellegzetes, többnyire egyenes szárú betűkből álló régi írásfajta. Rovás-ról akkor beszélünk, ha az írás faragással, véséssel, karcolással történik, tehát valamilyen felületbe mélyítjük a betűket.

   Krónikásaink, történetíróink is megemlékeztek róla, többek között Kézai Simon, Thuróczy János, Bél Mátyás és szkíta-hun írásként említették. Székely-magyar rovásírásnak is nevezik, mivel legtöbb emléke Székelyföldön maradt fenn. A cserkészmozgalom is sokat tett megőrzéséért.  

   A rovásírásban magyar nyelvünk minden hangjára van betű, ezért mondhatjuk, hogy nem vettük át senkitől.  Amikor a X-XI. században át kellett térnünk a latin betűs írásra, ebben 13 hangunkra nem volt jel (TY, GY, NY, LY, SZ, ZS, CS, K, J, Á, É, Ö, Ü), ez a magyar szavak lejegyzését nagyon  megnehezítette.

Friedrich Klára
Képaláírás: A rovásírás ábécéje Forrai Sándor szerint

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)