Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Felújított tűzoltószertár Farkasdon

Felújított tűzoltószertár Farkasdon

2024. május 06., hétfő | Ma: Ivett (HU), Hermína (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Felújított tűzoltószertár Farkasdon
Felújított tűzoltószertár Farkasdon 2013. október 06. vasárnap, 10:28
Felújított tűzoltószertár Farkasdon

Mi késztette a falu önkormányzatát a szertár felújítására, átalakítására?

   A Farkasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2010-ben ünnepelte megalakulásának 120-ik évfordulóját. Tűzoltók generációi dolgoztak önkéntesen, feláldozva szabadidejüket a biztonság, a köz- és személyi vagyon megőrzése érdekében. A felszerelést számos alkalommal sikerült már felújítani, kicserélni, modernizálni az utóbbi évtizedekben. A szertár, az épület állaga azonban folyamatosan romlott.

A felújított tűzoltószertár a faluközpont egyik legszebb építménye, természetesen így, megújított állapotában. Mikor kezdték el a felújítást?

   Az épület felújításának és korszerűsítésének műszaki tervdokumentációját 2008-ban készíttettük el. Az építési engedély kiadása után 2009-ben, második nekifutásra sikerült pénzt szereznünk Európai Uniós alapból. A beruházás összértéke több mint 386 000 Euró volt, melynek nagy részét a Regionális Operációs Program keretéből meríthettük. A kivitelező a törvénynek megfelelve közbeszerzés útján volt kiválasztva. 

Mit jelent valójában ez az átalakítás?

   A régi épületből nem maradtak meg csak a bástyák alatti elülső és oldalsó falak, illetve a torony. A tetőteret beépítettük, a torony speciális titáncink lemezburkolatot kapott. Jócskán megnagyobbodott a garázshelyiség is, amely két elektromos garázskapuval lett ellátva. Az épület fűtését elektromos fűtőtestekkel oldottuk meg, és szociális helyiségekkel is bővítettük. Az egész épület megújult, mégis megőrizte történelmi jellegét, érdekes színfoltja maradt falunk központjának.

Mikor adták át a felújított tűzoltószertárt?

   Az átadási ünnepséget 2011 decemberében tartottuk, amelyen a hivatásos és önkéntes tűzoltó egyesületek kerületi, járási és helyi vezetői, küldöttei is képviseltették magukat. Az ünnepélyen részt vettek a projekt kivitelezői, a környező falvak polgármesterei és a felszentelést végző lelkészek. Természetesen a tűzoltók és falunk polgárai is.

A felújított épület kinek a gondozásában van?

   A jelenleg tevékenykedő önkéntes tűzoltószervezet gondozásába került az épület. Szabó Norbert, az egyesület elnöke nagyszerű csapatokkal rendelkezik, hiszen a felnőttek mellett az ifjúsági- és gyermekcsapatok is nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetnek. Felkészültségükről számtalan versenyek tettek már tanúbizonyságot. De úgy gondolom, hogy ez már egy külön cikket, beszámolót érdemelne.

(szf)         

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)