Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Farsangi vigadalom – Pered, magyar óvoda

Farsangi vigadalom – Pered, magyar óvoda

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > Farsangi vigadalom – Pered, magyar óvoda
Farsangi vigadalom – Pered, magyar óvoda 2016. március 22. kedd, 14:24
Farsangi vigadalom – Pered, magyar óvoda

   „Ficánkoló” óvodánk mindennapi életében nagy szerepet kapnak az ünnepek és a hagyományőrzés. Fontosnak tartjuk, hogy a néphagyományok értékeinek megismerése természetes módon épüljön be gyermekeink mindennapi tevékenységébe. A gyerekek körében kedvelt az ének-zene és az énekes játékok. A népi játékok, mondókák, népdalok és a hozzá fűződő szokások, mozgások, a táncok alkalmazása hozzájárul a gyermekek egészséges életmódjának a kialakításához is, hiszen egyszerre mozgás és testedzés is. Mindemellett illemszabályokra tanít, viselkedési mintát ad, oldja a lelki feszültséget, fontos szerepet játszik a családi szerepre való felkészülésben (fiú-lány kapcsolat), hangszerekkel ismerkedtet meg, elősegíti a helyes térbeli tájékozódást és a mozgáskoordináció kialakulását, örömhordozó elfoglaltság, esztétikai és közösségi élményt nyújt - még sokáig sorolhatnám pozitív hatását. E szellemben nevelkedett gyerek ráérez a közös alkotás örömére.

   Ennek jegyében, a farsang farkára nem várva, február harmadikán farsangi karnevált szerveztünk a peredi kultúrház nagytermében, ahová hagyományainkhoz híven meghívtuk a jövendőbeli óvodásokat és a kiselsősöket is. A gyerekek lázasan várták a vigadalmat, még a rossz időjárás sem szegte kedvüket. Vidám, mosolygós tekintettel újságolták, hogy ki mivé is fog átváltozni.

   A talpalávalót a Bicskás zenekar biztosította, a gyermekek életkorához mérten állították össze a játékokat, a műsort: Bemutatták hangszereiket, jártunk vásárban, állatokat vettünk, vonatoztunk, énekeltünk, eltáncoltuk a cipő talpát. Zenészeink szívvel, lélekkel muzsikáltak és énekeltek a táncos lábú, boldog arcok láttán. Munkájukat „Dóra néni” segítette a táncparketten az egyes lépések, játékmenet bemutatásával. De tánc ide vagy oda, a karnevál nem karnevál konfetti, fánk és sütemény nélkül! Hiszen hagyományosan a farsang a bőség, a vidám lakomák, bálok, mulatságok, a szórakozás és népünnepélyek ideje.

   A vidám délutánért köszönettel tartozom a szülőknek, akik az előkészületekben segítettek: bebiztosították a süteményeket, a pogácsát, hot-dogot, innivalót. Köszönet a szakács néniknek a pirospozsgás fánkokért, a Pered Polgári Társulásnak az anyagi juttatásért, a községi hivatalnak a teremért, a Bicskás zenekarnak a feledhetetlen délutánért. Külön kiemelem kolléganőim igyekezetét, akik mindennapi munkájukkal óvodásaink boldog gyermekkora érdekében szorgoskodnak.

Borsányi Szilvia, igazgatónő

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)