Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen

Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen
Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen 2017. február 28. kedd, 10:29
Évzáró taggyűlés Nagyfödémesen

   Nagyfödémesen már hagyományosan a Magyar Kultúra Napjáról való megemlékezéssel egybekötve tartja évzáró taggyűlését a Csemadok helyi alapszervezete. Az ideire  január 13-án került sor, amelyet a szépszámú tagság mellett megtisztelt jelenlétével Gőgh Ferenc, a község polgármestere, Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke, a Galántai TV titkára, valamint Görföl Jenő, országos titkár. Az ülés előtt gazdag kultúrműsorral emlékeztek a jeles napról, melyben a szervezet tagjai - Kovács Katalin, Nagy Anikó, Lencsés Zoltán, Svarda Nikolas, Slezák Erika, Csemez Anikó és Cséfalvay Zsolt szerepeltek nagy sikerrel.

   A szervezet eddigi 20 tagú vezetősége valóban gazdag tevékenységről adhatott számot, amely a több mint 700 tag lelkes munkájának és erkölcsi támogatásának köszönhető.

   A szervezet elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartja szem előtt. Az 1848-as magyar szabadságharc és forradalom 168. évfordulójáról koszorúzási emlékünnepséggel emlékeztek meg a helyi temetőben eltemetett a két 1848-as hős – Takács János és Méhes Károly emléke előtt. Szintén koszorúzással emlékeztek a kitelepítetés és az 56-os forradalom évfordulójára is.

   Az év folyamán több érdekes, egyedi rendezvényt is tartottak. Ilyen volt többek között az a találkozó, melyet Életfogytig Rock and roll címmel tartottak meg, s melynek vendége a legendás Omega együttes énekese, Kóbor János volt. A beszélgetést a felvidéki Omega Revival együttes koncertje tette igazán hangulatossá. A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, amelyet a mostani színházi évadban már 14. alkalommal szerveztünk, s melynek 49 állandó résztvevője van, akik az évad során 7 előadást tekinthettek meg. De közösen nézték meg a Komáromi Lovas Színház nagysikerű, Az utolsó betyár című előadását is.

   A helyi előadásokra pedig rendszeresen kedvezményes belépőjegyeket biztosítanak tagjaik számára, ezzel segítve azokat is, akik már nehezebben jutnak el más helyszínekre. A húsvéti ünnepek előtt Húsvétváró játszóházat rendeztek a gyermekek számára. Nagy sikert aratott a gyermekek és a szülők körében is az új rendezvényük, amely Rendhagyó tájházi gyermeknap elnevezést kapta.

   Az év folyamán két többnapos kirándulásra invitálták tagjaikat. Az első célpontja Olaszország – Vinci, Firenze, Róma és Vatikán - volt. A másik kirándulással pedig a magyarság gazdag történelmének helyszíneit látogatták meg - Kecskemét, Szeged, Ópusztaszer, Kiskunmajsa, Kiskőrös célállomásokkal.

   Hagyományos rendezvényeik közé tartozik a nagy ádventi koszorú készítése, az író - olvasó találkozók szervezése (az idén Bobori Zoltán és Zirig Árpáddal találkoztak). Hagyományosan Nagyfödémesen kerül megrendezésre a színjátszó- és esztrád-csoportok területi seregszemléje, amelyen az elmúlt évben sikeresen szerepeltek a helyi fiatal Mákvirágok is.

   Az új kenyér és Szent István ünnepére a több mint százéves tájház udvarán emlékeztek. A nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret Kasáš Béla atya áldotta meg. Az idelátogatók megkóstolhatták a helyben készült finom tejfölös-, szalonnás- és hagymás kemencés lepényt. A gyermekekre kézműves foglalkozások vártak. A jó hangulatról a jókai Cédrus citerazenekar, valamint Lakatos István helyi cimbalmos gondoskodott.

   Második alkalommal szervezeték meg a Nagyfödémesi Tökfesztivált, amellyel többek között a termőföld megbecsülésére szerették volna felhívni a figyelmet.

   Legnagyobb rendezvényük Az immár 11. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely négy napon át biztosított gazdag kulturális programot az idelátogatóknak. Voltak kiállítások, helytörténeti vetélkedő, koncertek, népművészeti csoportok fellépése, régi autók felvonulása és kiállítása, és bábszínház is.

   A szervezet számára nagy megtisztelés volt, hogy a Csemadok Országos Tanácsa döntése értelmében Nagyfödémesen került sor a Csemadok XXII. Országos Közgyűlésére, amelyen a község és a szervezet is jó vendéglátónak bizonyult.

   Nagyon jó az együttműködés a Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával és a helyi magyar óvodával is. A Csemadok az elmúlt évben is több rendezvényüket támogatta, például a körzeti mesevetélkedőt, a szavalóversenyeket, a családi napot, a gyermeknapi és ballagási rendezvényeket. A tagság aktívan kiveszi részét a község által szervezett rendezvényekből is, legyen az falunap, majális, díjugrató lóverseny, Mikulás-, vagy karácsonyváró rendezvények.

   A szervezet munkaterve a 2017-es évre is tartalmas, amellyel minden korosztály igényét szeretnék kielégíteni, és megpróbálják a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok tevékenységét. Nem feledkeznek meg az idősebb tagokról sem, számukra a 2017-es évre is előfizetik /minden 70 évnél idősebb tag számára/ a TERRA Hírújságot.

   Az évzáró taggyűlés alkalmával, már hagyományosan, tagjaik sorába fogadták a magyar iskola 9. osztályos tanulóit is.

Száraz Erzsébet
Fotók: Németh Tibor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)