Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Esterházy-konferencia kötetbe fűzve

Esterházy-konferencia kötetbe fűzve

2024. március 04., hétfő | Ma: Kázmér (HU), Kazimír (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > Esterházy-konferencia kötetbe fűzve
Esterházy-konferencia kötetbe fűzve 2016. július 25. hétfő, 13:53
Esterházy-konferencia kötetbe fűzve

   Az Élő Zoboralja Polgári Társulás az Esterházy Jánosról két évvel ezelőtt megrendezett V4-es tudományos konferencia előadásait adta ki kötetbe fűzve, magyar és szlovák nyelven, angol rezümével. Zilizi Zoltán történész, a kötet szerkesztője és egyben a konferencia szervezője elmondta, a fő cél az volt, hogy a szlovák–magyar kapcsolatot párbeszéd útján jó irányba mozdítsák. Ennek első lépéséhez éppen Esterházy eltérő megítélésű személye adott alkalmat.

   „Szlovákiai magyarként fontosnak tartom, hogy Esterházy Jánosról hogyan vélekedik a többségi szlovák társadalom, másrészt meg hogy néz az ki, hogy Esterházyt a magyarok tisztelik, ugyanakkor a másik fél, a szlovákok előtt meg háborús bűnös” – fogalmazott Zilizi Zoltán.

   A történész a könyvismertetés során elmondta, ki kellene lépni az „én hősöm a te ellenséged” sémából, ehelyett mindenkinek az objektív és igazságos történelemszemlélet felé kellene eljutnia. Véleménye szerint a közeledési pontokat kellene megtalálni, illetve felülvizsgálni a konfliktusos nézeteltérést és szakmai vitát.

   A kötetben magyar, szlovák, cseh és lengyel tanulmányokat olvashatunk Esterházy János élete és politikai munkássága kapcsán. Többek között Szarka László, Molnár Imre, Janek István, Ondrej Podolec, Andrej Tóth vagy Dariusz Rogut és Arkadiusz Adamczyk történészektől olvashatunk tanulmányokat, hozzászólásokat.

   „Akkor van értelme Esterházy Jánosról beszélnünk, hogyha arról minél több fél ki tudja fejteni a véleményét” – hangsúlyozta Zilizi Zoltán. „Véleményem szerint sikerült egy olyan kezdeményezést megvalósítani, amikor a szemben álló felek vagy vitapartnerek meghallgatták egymást, és előremutató beszélgetés is kibontakozott” – fűzte hozzá.

   A magyar történészek aktív politikusként tekintenek Esterházy Jánosra, míg a szlovák kollégákat a politikus objektív megítélésében többnyire a háborús bűnösség, illetve a halálos ítélet béklyója korlátozza. Az egymástól merőben eltérő megítélés mellett szerencsére már egyre többször hajlandók a szlovák történészek magyar kollégáikkal leülni közös asztalhoz.

   „Én örülök annak, hogy többen is hajlandónak mutatkoztak arra, hogy Esterházy Jánosról eszmét cseréljenek. Többen eljöttek, a Szlovák Tudományos Akadémiáról is reprezentálta magát egy történész kolléga, tehát folyik a vita Esterházy Jánosról, és talán elmondható, hogy korántsem olyan meddő, mint ahogy ez első körben tűnik. Amíg látszik, hogy tudunk vitás dolgokról beszélni és képesek vagyunk a párbeszédre, azt gondolom, hogy mindenképpen előremutató és reményre ad okot” – mondta Zilizi Zoltán.

   Esterházy János a magyar történeti emlékezet megbecsült alakja, akinek politikai és közéleti tevékenységét Közép-Európa más nemzetei eltérő nézőpontból értékelik. A könyv célja az egymásnak ellentmondó szemléletek közelítése, a szlovák fordítás révén pedig a nyelvi korlátok is megszűnnek. Esterházy János kapcsán mindez lehetőséget adhat további párbeszédek folytatására.

Forrás: hírek.sk

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)