Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Értékeltük munkánkat

Értékeltük munkánkat

2024. április 23., kedd | Ma: Béla (HU), Vojtech (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Értékeltük munkánkat
Értékeltük munkánkat 2016. március 02. szerda, 10:57
Értékeltük munkánkat

   A Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete már hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én tartotta évzáró taggyűlését, amelyen ismét tagjaink soraiba fogadtuk a magyar iskola 9. osztályos tanulóit.

   Már hagyománnyá vált, hogy az évzáró taggyűlést kultúrműsorral köszöntik a Borsos Mihály Alapiskola tanulói. Két tehetséges és eredményes szavaló, Koller Karolina és Tóth Friderika mellett az iskola néptánc csoportja is bemutatkozott. Az évzáró taggyűlést Vadkerti Imre is köszöntötte dalaival. Alapszervezetünknek az év végén 702 tagja volt, tagságunk száma állandóan gyarapodik. Munkánkban elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartjuk nagyon fontosnak.

   Az 1848-as Magyar Szabadságharc és Forradalom 167. évfordulóján a helyi temetőben koszorúzással tisztelegtünk a két 48-as honvéd emléke, emlékműve előtt. A helyi magyar iskolával külön ünnepséget is szerveztünk, amelyen az iskola irodalmi színpada mutatta be a „Nincsenek határok” című műsorát.

   Az év folyamán több érdekes kiállítást is szerveztünk. Az érdeklődők Mészáros Magdaléna fotókiállítását, Mátrainé Mester Katalin és Križan Ilona gyöngyből készült alkotásait, Buják Ágnes festményeit és a tagok kézimunkáit is megcsodálhatták.

   A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, 49 állandó bérletünk van. Két alkalommal a Komáromi Magyar Lovas Színházba is ellátogattunk (a Hét vezér és a János Vitéz című előadásokra), egyszer pedig a Budapesti Operaházba is. A húsvéti ünnepek előtt a kultúrház dolgozóival közösen minden évben Húsvétváró játszóházat szervezünk. Tagjaink egy csodálatos kiránduláson is részt vettek, amikor a Balaton-felvidékkel ismerkedtek meg.

   Hagyományos rendezvényeink közé tartoznak a nagy ádventi koszorú készítése, író-olvasó találkozók szervezése: az idén Pukkai Lászlóval, Szomolay Tiborral, Száraz Pállal és a csabrendeki Ákody Zsuzsával találkoztunk.

   Legnagyobb rendezvényünk a 10. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely négy napon át biztosított gazdag kulturális programot az idelátogatóknak, s melynek legérdekesebb műsorai: a Rómeó és Júlia musical (Érsekújvári Rockszínpad), Vadkerti Imre és Varga Miklós műsora, Kiss György László, Liszt díjas tárogató és klarinét művész koncertje voltak. Hagyományosan nálunk került megrendezésre a színjátszó- és esztrádcsoportok területi seregszemléje, amelynek már 17. alkalommal adtunk otthont.

   Az új kenyér és Szent István ünnepére a több mint százéves tájház udvarán emlékeztünk. A nemzeti színnel átkötött új kenyeret Bozai Krisztián esperes úr áldotta meg. Az idelátogatók megkóstolhatták a helyben készült finom tejfölös-, szalonnás- és hagymás kemencés lepényt. A gyermekekre kézműves foglalkozások és hagyományos népi játékok vártak. A jó hangulatról Lakatos István helyi cimbalmos gondoskodott

   Új rendezvény volt ebben az évben az I. Nagyfödémesi Tökfesztivál, amellyel többek között a termőföld becsületére szerettük volna felhívni a figyelmet.

   Nagyon jó az együttműködésünk a Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával és a helyi magyar óvodával is. A Csemadok az elmúlt évben több rendezvényüket támogatta, így az V. Borsos Mihály Napok rendezvényeit, a szavalóversenyeket, a családi napot és a ballagási ünnepélyeket.

   Tagságunk aktívan kiveszi részét a község által szervezett rendezvényekből is, legyenek azok a Falunapok, Majális, Díjugrató lóverseny, Mikulás- és karácsonyváró rendezvények, vagy akár a községszépítési brigád.

   A 2016-os esztendőre is igyekeztünk tartalmas munkatervet összeállítani, amellyel szeretnénk minden korosztály igényét kielégíteni, a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok munkáját. Egyik fő feladatunk továbbra is taglétszám emelése. Nem feledkezünk meg idősebb tagjainkról sem, azokról, akik már nem mindig tudnak aktívan bekapcsolódni a tevékenységbe. A 70 éven felüli tagjaink számára a 2016-os évben is előfizettük a TERRA Hírújságot.

   Alapszervezetünket az a megtisztelés érte, hogy 2016. október 22-én mi lehetünk a házigazdái a Csemadok országos közgyűlésének.

   Az igényes tevékenységhez az anyagi fedezetet a tagsági illetmények mellett a község által nyújtott támogatásból, a sikeres pályázatokból és az adó 2%-ból biztosítjuk.

Száraz Erzsébet,
a Csemadok helyi szervezetének elnöke

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)