Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Értékelték munkájukat

Értékelték munkájukat

2024. május 19., vasárnap | Ma: Ivó, Milán (HU), Gertrúda (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Értékelték munkájukat
Értékelték munkájukat 2014. február 25. kedd, 22:18
Értékelték munkájukat

   Nagyfödémesen már hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartja évzáró taggyűlését a Csemadok helyi alapszervezete. Az ideire  január 24-én került sor, amelyet a szépszámú tagság mellett megtisztelt jelenlétével Gőgh Ferenc, a község polgármestere, Görföl Jenő országos titkár és Vígh Sándor a Csemadok TV elnökségi tagja. A szervezet elnöke Száraz Erzsébet valóban gazdag tevékenységről számolhatott be. Az alapszervezetnek az év végén 699 tagja volt, amely nagy örömükre állandóan gyarapodik.

   A szervezet elsősorban a tagok kulturális és társadalmi életének szervezését tartja szem előtt. Az 1848-as Magyar Szabadságharc és Forradalom 165. évfordulójáról koszorúzási emlékünnepséggel emlékeztek meg a helyi temetőben eltemetett a két 1848-as hős – Takács János és Méhes Károly emléke előtt. Az év folyamán több érdekes kiállítást is szerveztek. Az érdeklődők Tavaszi Noémi budapesti grafikus művész, Bubeník Tibor és Görföl Jenő fotósok, Botlík Aladár, Kolárovics János és Zalán Lajos festők, valamint két csabrendeki ifjú népművész Csík Tamás (kovács) és Bardon Réka (csuhé) alkotásait is megcsodálhatták.

   A tagok körében nagy sikernek örvend a bérletes színházlátogatás a Győri Nemzeti Színházba, amelyet a mostani színházi évadban már 11. alkalommal szerveztek, s melynek 45 állandó látogatója van. A húsvéti ünnepek előtt Húsvétváró játszóházat rendeztek a gyermekek számára. Az év folyamán két kirándulásra invitálták tagjaikat, amelyek célállomásai Jánossomorja, a Fertődi Eszterházy kastély, a Illmitzi természetvédelmi park és Mönhoffi falumúzeum, valamint Csabrendek, Sümeg és Sárvár voltak. Csabrendeken az irodalmi színpad vendégszereplését is biztosították, amely a „Nemzeti összetartozás napján” két alkalommal mutatta be az „Ez itt az én hazám…” című színvonalas műsorát. Hagyományos rendezvényeik közé tartozik a Batyus bál, a  nagy ádventi koszorú készítés, író-olvasó találkozók szervezése (az idén Fellinger Károllyal és Tóth Elemérrel is találkoztak.) A Jánossomorjai Társaskör kulturális egyesület tagjai számára a magyar peremvidékre, a Zobor aljára szerveztek kirándulást, megismertetve velük a Nyitrai várat, Gímes, Zsére, Csitár és Pográny kifogyhatatlan népművészeti kincseit. 

   A helyi rendezvényeken a regionális rendezvénynek szervezésébe is bekapcsolódnak. A legnagyobb rendezvényük minden bizonnyal a 8. alkalommal megrendezett Mátyusföldi Fesztivál volt, amely öt napon át biztosított gazdag kulturális programot az ide látogatóknak. Ebből az alkalomból fogadták kitelepített honfitársaikat is. Hagyományosan Nagyfödémesen kerül megrendezésre minden évben a színjátszó- és esztrád-csoportok területi seregszemléje, amelyen a tavalyi évben az újjáalakult helyi Mákvirágok esztrádcsoport is sikeresen bemutatkozott.

   Nagyon jó az együttműködés a Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával és a helyi magyar óvodával is. A Csemadok az elmúlt évben is több rendezvényüket támogatott, mint a körzeti mesevetélkedőt, a szavalóversenyeket, a családi napot, a gyermeknapi és a ballagási rendezvényeket. Az irodalmi színpad magyarországi fellépésére az autóbuszt is ők biztosították. A tagság aktívan kiveszi részét a község által szervezett rendezvényekből is. Legyen az Falunap, Majális, Díjugrató lóverseny, Mikulás- vagy karácsonyváró rendezvények.

   A szervezet munkaterve a 2014-es évre is tartalmas, amellyel szeretnék minden korosztály igényét kielégíteni és megpróbálják a fiatalok számára is vonzóvá tenni a Csemadok munkáját. Idei munkatervükben jelentős helyet foglal el a szervezet megalakulásának 65. évfordulója, amelyről majd a IX. Mátyusföldi Fesztivál alkalmával emlékeznek meg. Nem feledkeznek meg az idősebb tagokról sem és a 2014-es évre is előfizetik minden 70 évnél idősebb tag számára a TERRA Hírújságot.

   A gazdag tevékenységhez szükséges anyagi fedezetet a tagsági illetmények mellett a község által nyújtott támogatásból, a sikeres pályázatokból és az adó 2%-ból biztosítják.

Prágai Erzsébet

Fotók: Németh Tibor, Hanzel Lajos, Prágai Erzsébet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)