Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Eredményes tevékeny munka

Eredményes tevékeny munka

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Eredményes tevékeny munka
Eredményes tevékeny munka 2013. október 16. szerda, 13:09
Eredményes tevékeny munka

20 éves a Szlovák Egészségkárosultak Szövetségének Kosúti Alapszervezete

   Bittó Piroska kosúti lakos és Nagy Zoltán, a Szövetség galántai járási elnöke kezdeményezésével 1993 márciusában megalakították a Szlovák Egészségkárosultak Szövetségének Kosúti Alapszervezetét. További alapító tagok: Molnár Gabriella, Cservenka Piroska, Turzó Edit, Anna Zelníková, Cservenka Júlia, Anna Ligártová és Bohácsek Péter.  Működésüket 25 taggal kezdték, három év elteltével már 53-an voltak. Tagjaik közt vízkeleti és feketenyéki lakosok is voltak. 2005-ben a feketenyékiek különváltak.

   Rendszeresen tanácsadásokat szerveztek, amelyeken vérnyomást, vércukorszintet mértek, informálták tagjaikat a törvény által nyújtott kedvezményekről. Soknak segítettek elintézni az egészségkárosult igazolványt, a parkolási jelvényt, különféle segédeszközt vagy táppénzt. Később, az aktív vezetőségi tagokhoz csatlakozott Megó Franciska, Sagan Terézia és Simkó Mária is.

   A szervezet április 13-án tartotta ünnepi évzáró tagsági ülését a kosúti kultúrházban. Az ünnepségen jelen volt Nagy Zoltán is, aki átadta a szervezetnek a Szövetség emlékplakettjét, és megköszönte az eddigi tevékenységet. A szervezet elnöke, Bilik Erzsébet az alapítótagoknak ajándékot adott át, s a szokásokhoz híven virággal köszöntötte a tavalyi és az idei évben jubiláló tagokat. A rendezvény vendége volt a külföldön is sokak által ismert operett- és esztrádénekesnő, Goda Marika, aki társaival, Anton Čukannal és Molnár László humoristával egy magyar-szlovák  nyelvű, nagyon szép, humoros műsorral szórakoztatta a jelenlevőket. A műsor után az ünnepi vacsora következett, majd a tagság jóízűen fogyasztotta a finom tortaszeleteket, abból a gyönyörű tortából, amelyet a község polgármesterasszonya és a  Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke ajándékozott.

   A  beszámolóban elhangzott, hogy a szervezet jelenleg 104 felnőtt és 2 gyermek tagot számlál, és tevékenységük főleg a kirándulások szervezésére irányul. Már jóideje évente két alkalommal Győrbe látogatnak, ahol a bevásárlás mellett a kedvenc Rába Élményfürdőben töltik az időt. Tavaly második alkalommal az ismert magyarországi Lipót-fürdő volt a kirándulásuk uticélja, ahová az idén is elmennek. Nyáron, a COOP Jednota szervezettel közösen Párkányban jártak, akikkel már egy ideje közösen is szerveznek kirándulásokat, és az együttműködés jónak bizonyult. 4 évvel ezelőtt szervezték meg először a színházlátogatással  egybekötött kirándulásukat Komáromba, amit azóta minden évben sikerült megvalósítaniuk. 2012-ben 6 tagnak kedvezményes áron a pőstyéni Sĺňava hotelben biztosítottak egyhetes üdülést.

   „Fontos számunkra, hogy tehetünk valamit tagjaink egészsége és művelődése érdekében, s örömmel biztosítjuk be, hogy akadályok nélkül jussanak el olyan helyekre, ahová másképpen nincs módjukban elmenni.“ - hangzott el a beszámolóban.

   A kosúti önkormányzat minden évben pénzösszeggel támogatja a szervezetet. Ugyancsak a beszámolóban hangzottak el a következő mondatok: „Örömünkre szolgál, hogy a helyi önkormányzat az idén is jóváhagyta szervezetünk anyagi támogatását, amelynek köszönhetően létrejöhetett a mai műsorral egybekötött ünnepség is, és melynek segítségével tagjaink számára kedvezményesen tudjuk a kirándulásokat biztosítani. Ezúton mondok köszönetet Mgr. Zdenka Mačicovának, polgármesterasszonyunknak és a helyi önkormányzatnak a sokoldalú támogatásért. Ugyancsak megköszönöm Ing. Nagy Pálnak, Vízkelet község polgármesterének anyagi támogatását is.”

Bilik Erzsébet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)